SPORT 18 februarie 2011

Date afară și plecate de bunăvoie, în același timp!

de Covasna Media | 688 vizualizări
Cazul celor trei jucătoare ale echipei de handbal feminin de la CSM Sfântu Gheorghe, care au absentat de la meciul de campionat cu CSM Bistrița de duminica trecută, se îndreaptă spre sfârșitul preconizat: despărțirea definitivă a jucătoarelor de echipă. Handbalistele se consideră nedreptățite, însă antrenorii și conducerea echipei acuză neprofesionalismul lor și confirmă eliminarea din lot. Cele trei jucătoare spun că pleacă de bunăvoie.

Cazul celor trei jucătoare ale echipei de handbal feminin de la CSM Sfântu Gheorghe, care au absentat de la meciul de campionat cu CSM Bistrița de duminica trecută, se îndreaptă spre sfârșitul preconizat: despărțirea definitivă a jucătoarelor de echipă. Handbalistele se consideră nedreptățite, însă antrenorii și conducerea echipei acuză neprofesionalismul lor și confirmă eliminarea din lot. Cele trei jucătoare spun că pleacă de bunăvoie.

Situația este una fără precedent la echipa feminină de handbal a CSM Sfântu Gheorghe! Trei sportive ale echipei au părăsit lotul nemotivat și fără a avea acceptul antrenorilor Gabriela Manea și Jancso Gabor, sau a conducerii, chiar înaintea importantului meci de duminică. Părăsirea echipei la greu pare și mai dificil de crezut atunci când e vorba de câteva din cele mai experimentate jucătoare, printre care și căpitanul Lorincz Orsolya. Alături de aceasta, absenete nemotivat sunt și portărița Bodor Eniko și  jucătoarea Tompos Brigitta, toate din Sfântu-Gheorghe.

Reproșuri aduse antrenorilor

Într-un drept la replică transmis redacției noastre (urmare a articolului de luni, 14 februarie 2011), Bodor Eniko vorbește în numele colegelor sale spunând: „La începutul anului, când am aflat că am primit invitație la acest turneu la care participăm de ani de zile, am rugat pe căpitana de echipă Lorincz Orsolya să vorbească cu doamna antrenoare Gabriela Manea, să ne lase să plecăm la acest turneu. Doamna ne-a învoit, din cauza asta am făcut și noi promisiuni la ex-colegele noastre și la un antrenor cu care am petrecut mulți ani pe terenul de handbal (n.r. Farkas Csaba). Dar antrenoarea Manea Gabriela s-a răzgândit după 2 săptămâni pentru că s-a modificat Campionatul intern și avem meci de campionat acasă. Eu cred că dacă doamna antrenoare era corectă cu noi, ori rezolva cu Federația să amâne meciul de duminică, ori ne lăsa să plecăm deoarece momentan suntem niște jucătoare care joacă 5 minute, sau nu joacă deloc, să nu vorbim de Lorincz Orsolya care era accidentată și nu putea să joace.”

Bodor Eniko mai spune că ”dezamăgirea totală a venit din partea antrenorului secund Jancso Gabor, care în loc să ne ajute (cunoscându-ne de mai mulți ani, și el a fost cel care ne-a chemat înapoi la echipă) mai și minte prin ziare că am plecat fără să zicem nimic nimănui”.  Privitor la finalul poveștii, Bodor Eniko concluzionează: ”În fine, ca să stea lumea liniștită, nu trebuie nimeni să se gândească dacă ne dă afară sau nu, pentru că noi ne asumăm responsabilitatea plecării noastre în Slovacia și plecăm și de la echipă de bunăvoie.”

Antrenorii acuză lipsa de profesionalism și confirmă despărţirea definitivă de jucătoare

Așa cum a făcut-o și în numărul nostru de luni, antrenoarea Gabriela Manea explică decizia sa de a le elimina din lot pe cele trei jucătoare: ”De când am venit la echipă am încercat să impun profesionalismul și dorința de performanță, bazate pe reguli clare. Singurul lucru pe care mi-l reproșez este că le-am făcut prea multe concesii acestor jucătoare, care n-au înțeles că performanța implică o continuitate în pregătire și antrenamente de mare intensitate. Dacă fetele erau profesioniste nici nu întrebau, nici nu-și puneau problema de a lipsi de la un meci de campionat în favoarea unei competiții de agrement. Mie nu-mi poate modifica nimeni modul de a privi performanța. Dacă nu trăim pentru handbal și nu dăm totul pentru clubul pe care-l reprezentăm și pentru cei care ne susțin, nu putem să fim compatibili și să evoluăm ca o adevărată echipă, ca o familie. Eu am lipsit de la înmormântarea mamei mele pentru a juca un meci important alături de echipa mea, pentru că așa înțeleg eu sacrificiul în sport și devotamentul față de echipă și colegi, care aveau nevoie de mine. Afrontul pe care jucătoarele mi l-au adus mie chiar nu contează, dar atitudinea lor față de colege, față de club, față de suporteri, nu poate fi scuzată. Mai ales dacă vrem să facem sport profesionist”.

Antrenorul secund, Jancso Gabor, s-a declarat la rândul său foarte dezamăgit de declarațiile jucătoarelor. „Pe unele din aceste fete le-am crescut ca pe copiii mei și am avut grijă de ele cum am putut de fiecare dată. Mă supără foarte mult atât cuvintele lor cât și modul în care au tratat echipa și această problemă. Fac o echipă foarte bună cu doamna antrenoare Manea pe care o respect și o apreciez și cred că deciziile ei sunt corecte”, a declarat Jancso.

Conducerea clubului susţine decizia antrenorilor

Chestionat pe această temă, directorul Clubului Sportiv Municipal, Carol Șanta, ne-a declarat: ”Firesc ar fi fost să existe o cerere scrisă la club pe această temă. Nu au depus așa ceva nici jucătoarele, nici cei care le-au convocat pentru acest turneu. Nu așa se procedează atunci când suntem profesioniști și respectăm clubul. Nu neagă nimeni aportul acestor fete la handbalul din Sfântu Gheorghe de-a lungul anilor, dar sunt două opțiuni, ori să facem handbal de performanță - obiectul acestei echipe - sau handbal de agrement și excursii la competiții de veterani. Atunci când ești profesionist e ușor să înțelegi ce ar trebui să aibă prioritate. Nimeni nu le-ar fi interzis participarea la acest turneu dacă ea s-ar fi întâmplat într-o pauză competițională și nu în timpul campionatului.”

Limba vorbită la antrenamente, o problemă?

Referitor la declarațiile inspectorului școlar Farkas Csaba, care este şi coordonator al unei echipe de handbal veterane din oraș, declaraţii făcute în cotidianul Szekely Hirmondo, conducerea clubului a dorit să facă niște precizări. „Domnul Farkas Csaba susține că jucătoarele s-au învoit cu o săptămână înainte de meci (contrazicându-se cu Bodor Eniko) și că în loc să le facem o nedreptate acestor jucătoare, mai bine ne-am preocupa ca ele să poată folosi limba lor maternă la antrenamente. Eu cred cu tărie că etnia și limba nu contează atunci când vorbim de performanță, iar noi ne dorim să construim o echipă care să facă performanță, să obțină victorii, să bucure publicul iubitor de handbal. La nivel profesionist singura limbă este aceea a performanței, echipele de handbal, de baschet și de futsal din Sfântu Gheorghe au jucătoare și jucători de etnii sau chiar de naționalități diferite. La nici una dintre ele nu contează decât rezultatele, bariera lingvistică nu există pentru că oamenii inteligenți, de calitate, nu se lovesc de astfel de probleme. Important e să reprezentăm cu cinste orașul și cluburile noastre, indiferent de aspectele acestea legate de limbă și etnie, trăim totuși în secolul XXI...” a spus directorul clubului, Carol Șanta.

Referitor la aceleași declarații ale lui Farkas Csaba, antrenorul secund al echipei, Jancso Gabor, mărturisește: ”Eu mă consider un foarte bun maghiar, dar în același timp un om inteligent și de bun simț. În 36 de ani de activitate nu am avut niciodată probleme cu colegii și nu a contat în ce limbă vorbesc. Am încercat mereu doar să-i respect pe cei din jurul meu. Preocuparea domnului Farkas Csaba ar trebui să fie nu limba pe care o vorbesc jucătoarele la antrenament ci de ce nu mai avem prea multe jucătoare tinere din județ care să vină din urmă și să fie bune pentru handbalul de performanță. Să se preocupe să avem școli generale și licee cu program sau profil sportiv, să avem un club sportiv școlar cu bază proprie și cu condiții de pregătire. De asta are nevoie sportul și handbalul din Sfântu Gheorghe. Nu de scandaluri și de minciuni aruncate în ziare. Orgoliile personale și problemele acestea se pot rezolva stând de vorbă la aceeași masă și respectându-ne. Asta dacă avem aceleași preocupări: performanța și binele sportului din oraș și județ”.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
joe, 19 februarie 2011
Ar trebuii sa urmam exemplul lui Atletic Bilbao. Jucatoare doar din SECUIME,indiferent de nationalitate!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.