SPORT 6 aprilie 2023

Cupa „Samurai OPS 2023”, o competiție care a promovat artele marțiale

de Marius Raczek | 969 vizualizări

În data de 4 aprilie, în sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, s-a desfășurat Cupa „Samurai OPS 2023”, aflată la prima ediție, o competiție organizată de Clubul Sportiv Samurai OPS, cu sprijinul Ministerului Sportului prin Direcția Județeană de Sport Covasna și a Școlii Gimnaziale „Ady Endre”.

Cupa „Samurai OPS 2023” s-a bucurat de un real succes în rândul elevilor și al tinerilor, prin promovarea sporturilor marțiale, în special disciplinele sportive Ju-Jitsu și Judo, dar și formele de autoapărare provenite din arta războinică a vestiților războinici japonezi, invincibilii samurai, și a principiilor moral-educative pe care le respectau aceștia cu strictețe.

La această competiție, au participat în jur de 90 sportivi provenind din 4 cluburi sportive din județul Covasna. De asemenea, a fost prezentă și o grupă de elevi, provenind de la Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, pregătiți de doamna prof. Oltean Vița-Cristina, profesor de Educație Fizică și Sport, cu specializarea Judo și Arte Marțiale Ju-Jitsu, fostă sportivă de performanță, multiplă campioană națională și campioană balcanică de Ju-Jitsu.

Cluburile participante au fost: CSM Sfântu Gheorghe, secțiile de Judo și Arte Marțiale, cu antrenorii Cristina și Petru Oltean; ACS Samurai Art Sfântu Gheorghe, antrenor Szőke Attila; ACS Kimura Târgu Secuiesc, instructor Debreczi Szilamer; ACS Samurai OPS Sfântu Gheorghe, cu instructorii Caruz Cristinel - Judo, Antal Robert - Ju-Jitsu, Onișoru Ovidiu - instructor militar autoapărare „Self-defense” - Full-Contact Ju-Jitsu și Cercul de Arte Marțiale și Judo al Școlii Gimnaziale „Ady Endre, din Sfântu Gheorghe, antrenor prof. Oltean Vița-Cristina.

La deschiderea oficială a competiției, au participat doamna director prof. Grüman Rozália, reprezentantul Școlii Gimnaziale „Ady Endre”, iar din partea Direcției de Sport Covasna, domnul Csutak Tamás. După deschiderea oficială și nominalizarea cluburilor participante, au fost prezentate regulamentele de arbitraj, în Judo și arte marțiale Ju-Jitsu, precum și demonstrații de autoapărare realizate de sportivi cu rezultate de valoare, multipli campioni naționali și mondiali, printre aceștia numărându-se: Lascu Vlad, Boieriu Radu, Pavel Denis, Onișoru Ovidiu, Antal Robert sau Lungu Brianna.

Competiția s-a desfășurat pe două suprafețe de luptă, sportivii putând opta să lupte la o singură probă competițională, fighting sau ne-waza, și s-a derulat într-o manieră a fair-play-ului, prieteniei, respectului și bunului simț. Meciurile au fost arbitrate de arbitri atestați: Onișoru Ovidiu, Lascu Vlad, Pavel Denis, Oltean Cristina. Secretariatul a fost asigurat de Caruz Cristinel, Antal Robert, Brianna Lungu.

La finalul competiției toți sportivii au fost premiați cu medalii personalizate, în funcție de locul obținut, iar cluburile participante au primit cupe personalizate, cu locurile I, II și III, în funcție de rezultatele obținute și numărul de participanți înscriși în competiție. Clasamentul pe cluburi participante a fost următorul: Locul I - CSM Sfântu Gheorghe; Locul II - ACS Samurai Art Sfântu Gheorghe; Locul III - ACS Samurai OPS Sfântu Gheorghe. Premierea sportivilor și a cluburilor clasate pe primele trei locuri a fost efectuată de către doamna director prof. Grüman Rozália și doamna profesoară de sport Oltean Cristina.

Scopul acestei competiții a fost unul de promovare a sportului de performantă și a laturii educative care stă la baza sporturilor marțiale (disciplină, seriozitate, respect, perseverență, autodepășire, spirit competitiv, onoare, fair-play) în rândul tinerilor, și în mod special în rândul elevilor.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.