SPORT 13 ianuarie 2014

Cristiano Ronaldo a câştigat Balonul de Aur 2013

de Covasna Media | 648 vizualizări

După patru ani de domnie a lui Lionel Messi, Cristiano Ronaldo a câştigat Balonul de Aur 2013, învingându-i pe francezul Franck Ribery şi pe starul celor de la FC Barcelona.

Este pentru a doua oară când starul lui Real Madrid primeşte acest trofeu, după succesul din 2008, înainte ca rivalul său, Lionel Messi, să se impună în patru ediţii la rând.

Ronaldo este al treilea portughez care câştigă Balonul de Aur, după Eusebio şi Luis Figo, dar primul care reuşeşte această performanţă de două ori.

Portughezul a primit 27,99% din voturi, fiind urmat de Messi (24,72%) şi Ribery (23,36%).

„În primul rând, aş vrea să le mulţumesc coechipierilor mei de la echipa de club şi de la naţională. Fără efortul lor toate acestea nu ar fi fost posibile. Sunt foarte fericit, este foarte dificil să câştigi acest premiu”, a spus Ronaldo, emoţionat până la lacrimi, în cadrul galei de la Zurich.

Au existat şi controverse în ceea ce priveşte procesul de votare pentru Balonul de Aur, mai ales după ce acesta a fost prelungit dincolo de 15 noiembrie, termenul limită anunţat iniţial.

Cu toate acestea, directorul de comunicare al FIFA, Walter de Gregorio, a explicat, cu câteva ore înaintea ceremoniei de la Zurich, că acest lucru s-a întâmplat pentru că „participarea era slabă'” pe 15 noiembrie.

Rata de participare, între cei 209 selecţioneri şi 209 căpitani de echipe naţionale, precum şi între jurnaliştii de specialitate, care au fost autorizaţi să voteze pentru cel mai bun jucător din 2013, era de 50 la sută pe 15 noiembrie, iar pe 29 noiembrie urcase la 88 la sută.

De Gregorio a ţinut însă să precizeze că „ierarhia finală a rămas aceeaşi”.

De asemenea, oficialul FIFA a reamintit că întreg procesul de votare a fost supervizat de societatea PricewaterhouseCoopers.

În cursa pentru antrenorul anului, germanul Jupp Heynckes, fostul tehnician al lui Bayern, care a condus clubul bavarez spre tripla Bundesliga-Cupa Germaniei-Liga Campionilor, i-a învins, previzibil, pe Sir Alex Ferguson, retras în vară de la Manchester United, şi pe Jurgen Klopp (Borussia Dortmund).

La feminin, premiile au fost câştigate de două reprezentante ale Germaniei. Portarul Nadine Angerer a fost desemnată cea mai bună jucătoare, câştigând în faţa braziliencei Marta, în timp ce Silvia Neid a obţinut titlul pentru cel mai bun antrenor.

Echipa ideală a anului trecut este formată din trei spanioli (Sergio Ramos, Iniesta, Xavi), doi germani (Neuer, Lahm), doi brazilieni (Dani Alves, Thiago Silvo), un francez (Ribery), un portughez (Cristiano Ronaldo), un suedez (Ibrahimovic) şi un argentinian (Messi).

De remarcat că, în ciuda faptului că a cucerit cinci din cele şase trofee posibile în 2013, Bayern Munchen nu are cei mai mulţi reprezentanţi în echipa anului, această onoare aparţinându-i Barcelonei, cu patru jucători.

Printre cei premiaţi s-a numărat şi brazilianul Pele, care a primit un Balon de Aur de onoare pentru întreaga carieră din partea organizatorilor.

„Din motive de regulament, regele Pele nu figurează în palmaresul Balonului de Aur. O anomalie corectată în 2013”, scris France Football, care anunţase deja acordarea acestui premiu.

Golul anului a fost votat cel marcat de suedezul Zlatan Ibrahimovic în amicalul câştigat cu 4-2 în faţa Angliei. Starul celor de la PSG a reuşit o execuţie senzaţională din afara careului, care a devenit imediat un adevărat hit pe internet şi nu numai.

Balonul de Aur: Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugalia)

Cea mai bună jucătoare: Nadine Angerer (Germania)

Cel mai bun antrenor: Jupp Heynckes (Bayern Munchen/Germania)

Cel mai bun antrenor fotbal feminin: Silvia Neid (naţionala Germaniei)

Premiul preşedintelui FIFA: Jacques Rogge, fost preşedinte CIO

Golul anului: Zlatan Ibrahimovic vs. Anglia

Balonul de Aur de onoare: Pele

Premiul Fair-play: Federaţia de Fotbal din Afganistan

Echipa anului: Neuer (Bayern/Germania) - Dani Alves (Barcelona/Brazilia), Thiago Silva (PSG/Brazilia), Sergio Ramos (Real Madrid/Spania), Phillip Lahm (Bayern/Germania) - Iniesta (Barcelona/Spania), Xavi (Barcelona/Spania), Ribery (Bayern/Franţa) - Messi (Barcelona/Argentina), Ibrahimovic (PSG/Suedia), Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugalia)

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.