Competiţie cu atelaje canine la Băile Tușnad
Sâmbătă şi duminică, la Băile Tușnad se organizează o nouă ediție a Competiției de sprint cu atelaje canine, evenimentul propunându-și promovarea transportului nemotorizat și durabil, precum și conştientizarea populaţiei privind schimbările climatice și totodată punând accent pe stimularea populaţiei la o viaţă mai activă şi mai sănătoasă.
Participanţii la Cupa Băile Tușnad cu atelaje canine se vor întrece pe trasee de 4, 8 și 12 km în funcţie de numărul câinilor, în competiție putând participa doar atelaje corespunzătoare şi numai cu câini nordici (husky, malamut sau samoed).
Înscrierile în competiție vor avea loc astăzi, între orele 18:00 şi 21:00, înregistrarea participanţilor şi tragerea la sorţi cu privire la ordinea de start urmând să aibă loc la Pensiunea Csomád din Băile Tuşnad. Deschiderea festivă şi începerea primei ture va fi sâmbătă, de la startul amenajat la pârtia de schi a Băilor Tuşnad. Duminică, de la ora 10:00 se va da startul celei de-a doua ture a competiției, de la ora 15:00 urmând să aibă loc festivitatea de premiere.
Competiţia este organizată de Asociaţia Green Zone şi Asociaţia For Fun, în parteneriat cu Sport Club Extreme, Asociaţia AKTIVITY din Băile-Tuşnad, Organizaţia GeoEcologică ACCENT şi Primăria Băile Tuşnad, făcând parte din proiectul intitulat „Youth 4 nature - tineri împotriva schimbărilor climatice” coordonat de Asociaţia Green Zone.
Folosirea atelajelor canine în competiţii sportive datează de pe vremea „febrei aurului” din Alaska, de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX.
În această perioadă, minerii de aur, din distracţie şi motivaţi de sumele mari puse la bătaie în pariuri, se întreceau cu atelaje canine. În scurt timp a devenit necesară elaborarea unor reguli scrise, ceea ce a dus la apariţia primelor cluburi de specialitate.
Sportul modern cu atelaje canine cunoscut în zilele noastre şi-a făcut apariţia în anii 1950 în SUA şi cu câţiva ani de întârziere în Europa de Nord şi de Vest. În Europa de Est primii paşi s-au făcut acum 20 de ani, de către Cehoslovacia; în prezent, în aproape fiecare ţară din zonă există organizaţii mai mult sau mai puţin dezvoltate.
În majoritatea ţărilor în care există cluburi şi asociaţii care activează în acest domeniu există şi federaţii naţionale ale acestora care, la rândul lor, alcătuiesc organizaţii internaţionale.