SPORT 15 octombrie 2024

Bogdan-Adrian Suciu: „Îmi doresc să devin locul 1 mondial în culturism natural”

de Daniela Luca | 2158 vizualizări

Bogdan-Adrian Suciu, un tânăr de 23 de ani din Sfântu Gheorghe, a câștigat recent titlul de Overall Bodybuilding Champion. A obținut și mult râvnitul card PRO – un obiectiv îndeplinit cu succes datorită mentalității sale de învingător și disciplinei de fier. Adrian ne-a povestit despre parcursul său impresionant, de la antrenamentele începute la 15 ani, până la momentul victoriei obținute luna aceasta. Află din interviul următor ce sacrificii sunt necesare pentru a deveni campion și ce înseamnă, cu adevărat, să fii un culturist natural.

  • De cât timp ești pasionat de culturism și fitness?

Sunt pasionat de culturism încă de la vârsta fragedă de 15 ani, când am fost introdus în această lume.

  • Ești din Sfântu Gheorghe, dar te-ai mutat la București. De ce ai făcut această schimbare?

M-am mutat în București la începutul acestui an pentru noi oportunități, dar următoarea mea oprire va fi Brașov, unde locuiește iubita mea. Vreau să fiu mai aproape de ea și să experimentez cât mai multe locații, pentru că acum este momentul potrivit pentru mine.

  • Ai obținut o victorie mare recent. Felicitări! Spune-mi, te rog, mai multe despre această competiție și despre victorie. A fost aceasta o realizare pe care o așteptai sau o surpriză plăcută?

Îți mulțumesc foarte mult! Știam că voi obține rezultate bune, dar câștigarea cardului PRO a fost o surpriză plăcută. Este prima dată când particip la această competiție, așa că nu știi niciodată cine îți poate fi adversar. Am făcut tot ce a depins de mine și am controlat ceea ce am putut. Ceea ce nu pot controla este modul în care se jurizează sau cine participă, așa că mă bucur foarte mult că am reușit să obțin această victorie.

  • Ce te-a inspirat să alegi Classic Physique ca divizie?

Am ales și Bodybuilding, și Classic Physique. Am obținut cardul PRO la Bodybuilding. Mă regăsesc în aceste stiluri pentru că pot să îmi arăt corpul, transformându-l într-o formă de artă. Bodybuilding-ul este mai mult despre spectacol, adrenalină și musculatură, iar Classic Physique îmi place pentru că tinde spre partea artistică, cu mișcări fluide și o prestație plăcută.

  • Ai avut o evoluție spectaculoasă în ultimul an. Ce crezi că a făcut diferența în pregătirea din acest sezon?

Am schimbat planul de antrenament, intensitatea exercițiilor și scopul meu, dar cel mai important a fost consecvența. Nu am ratat zile de antrenament și asta a făcut diferența, alături de o alimentație corespunzătoare.

  • Există un moment specific pe scenă, în timpul unei competiții, care ți-a rămas în memorie și pe care îl consideri definitoriu pentru cariera ta?

Da, desigur. Nu pot să nu mă gândesc la acel moment, când era bătălia pentru cardul PRO la overall. A fost un moment în care s-a pus muzică pe scenă și toți participanții au venit în față pentru a se flexa. Eu am coborât de pe scenă și m-am urcat pe masa juraților, bineînțeles cu aprobarea lor. A fost un moment incredibil, publicul urla ca la o petrecere. A fost cel mai frumos moment.

  • Cum îți privești adversarii? Ești motivat de competiția directă sau te concentrezi mai mult pe propria evoluție?

Un pic din ambele. Desigur, focusul meu principal este să mă concentrez pe evoluția mea și să fiu cât mai bun de la an la an. Despre asta este vorba, și asta îi sfătuiesc pe toți. Totuși, sunt motivat și de a avea adversari pe măsură, pentru că astfel trag mai tare și victoria este și mai satisfăcătoare.

  • Ce sacrificii ai fost nevoit să faci pentru a ajunge în top?

Acest sport este ca un job full-time. Dorm între 7 și 9 ore, mă culc devreme, pregătesc mesele, fac antrenamente constante și ore întregi de cardio. Nu prea ai timp sau energie pentru alte lucruri, ieșirile cu prietenii sau familia sunt foarte rare. Te detașezi puțin de aceste aspecte, dar nu mă plâng pentru că eu mi-am ales acest drum. Este un drum mai solitar și din punct de vedere mental trebuie să te adaptezi și să tragi de tine în fiecare zi, pentru că fiecare strop de muncă este important.

  • Cât de mult crezi că se datorează rezultatele tale geneticii și cât muncii pe care o depui?

Nu aș putea să ofer un răspuns procentual, pentru că le am pe ambele, din fericire. Genetica joacă un rol important, deoarece acest sport este despre estetică, dar dacă nu depui munca necesară, degeaba ești înzestrat.

  • Cine sunt oamenii care te-au susținut cel mai mult pe acest parcurs? Ai un antrenor sau o echipă care îți este alături?

Părinții mei au fost mereu alături de mine și m-au susținut în orice decizie am luat. Le mulțumesc enorm, pentru că știu că nu le-a fost ușor. Iubitei mele îi mulțumesc pentru susținerea și motivația oferite. Pregătirea am făcut-o pe cont propriu, dar am avut câteva persoane care m-au ajutat. Îi mulțumesc prietenului meu Vay Alpár, medic specializat în medicină sportivă, care mi-a oferit multe informații esențiale despre corp. De asemenea, îi mulțumesc lui Cosmin Florea, antrenorul meu de anul trecut, care mi-a fost mentor.

  • Cum reușești să îți gestionezi timpul între cariera ta și rolul de antrenor?

Cariera de antrenor nu este foarte stresantă pentru mine, deoarece o stăpânesc bine și o fac cu plăcere. Mă bucură enorm când clienții mei au rezultate bune. Antrenamentele mele sunt mai dificile în ultimele două săptămâni înainte de competiții, deoarece nu am multă energie, dar partea de coaching online o gestionez eficient.

  • Cum îți petreci timpul liber? Ai alte hobby-uri sau activități care te ajută să te deconectezi de la rutina competițională?

Sincer, în această perioadă nu prea am alte hobby-uri, deoarece obiectivul meu de a câștiga și de a fi în cea mai bună formă nu îmi permite să mă relaxez. Îmi este destul de greu să mă deconectez total.

  • Care este cel mai important vis al tău legat de cariera în culturism? Ce realizare ai vrea să obții pe termen lung?

Îmi doresc să devin locul 1 mondial în culturism natural și să demonstrez că se poate și pe această cale. Vreau să motivez cât mai mulți tineri să își depășească limitele și să își urmărească visurile, chiar dacă la început par înfricoșătoare sau greu de atins. Cu cât munca este mai mare, cu atât câștigul este mai satisfăcător.

  • Ce presupune, mai exact, culturismul natural?

Culturismul natural este un sport în care sportivii sunt testați riguros pentru a se asigura că nu folosesc substanțe anabolizante sau orice alte substanțe interzise de WADA (Agenția Mondială Antidoping). În acest fel, poți demonstra cu adevărat ceea ce corpul tău este capabil să atingă în mod natural, fără ajutorul unor metode externe de îmbunătățire a performanței.

Sportivul din Sfântu Gheorghe se pregătește să participe la competiția INBA/PNBA Natural Universe 2024, care va avea loc pe 26 octombrie, la Budapesta.

 Îi dorim mult succes!

Teme articol: culturism Sfântu Gheorghe
Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.