Andrei Drăgan, handbalist în echipa care a câștigat Cupa României: „Sfântu Gheorghe este orașul meu de suflet”
Ca unul care a discutat cu mulți sportivi de-a lungul anilor, întâlnirea cu Andrei Drăgan va rămâne una specială, încă de la primul schimb cuvinte, autorul acestor rânduri fiind fascinat de handbalistul originar din Sfântu Gheorghe, care s-a remarcat în acest sezon la CSM Constanța.
După o perioadă glorioasă pentru handbalul constănțean, cu șase titluri consecutive între 2009 și 2014, a urmat un recul, dar în acest sezon CSM Constanța a readus bucuria în rândul suporterilor de la malul mării, locul trei, și implicit medaliile de bronz ale campionatului, dar mai ales câștigarea Cupei României. La aceste succese, o contribuție decisivă a avut-o și Andrei Drăgan, băiatul plecat din Sfântu Gheorghe pentru a face performanță în handbal.
Dar să aflăm, povestită chiar de Andrei, aventura sa: „Am început să practic handbalul la CSȘ Sfântu Gheorghe, sub îndrumarea antrenorilor Bálint Attila și Vida Attila. Practic aici mi-am petrecut cam jumătate din juniorat, până la vârsta de 14 ani. Deși nu am obținut rezultate notabile a fost perioada care m-a făcut să iubesc handbalul” - și-a început Andrei amintirile legate de primii pași în carieră. „De la 14 ani, am evoluat la CSM Bacău. O perioadă frumoasă, la echipele de Juniori II și Juniori I ale clubului, apoi, la doar 17 ani, debutul în prima ligă de seniori. Aici am cunoscut și primele succese. De patru ori campion național, de două ori vicecampion național, respectiv un loc trei. Sub comanda antrenorilor Gabriel Armanu și Adrian Petrea, am crescut mult, acesta fiind probabil cel mai important aspect pentru mine ca jucător”.
În 2018, la prezentarea lotului, CSM Bacău anunța cu fast prezența lui Andrei Drăgan, ca unul dintre cei mai talentați jucători ai generației sale. Dar viața a mers mai departe și: „de la CSM Bacău m-am transferat la AHC Călărași, dar acolo, din cauza problemelor financiare, clubul nu a rezistat decât jumătate de sezon, astfel că am fost nevoit să plec la CSM Focșani. Cu echipa vrânceană am ocupat locul 5 în Campionatul Național și am participat în Challenge Cup, un nou pas important în cariera mea”.
La vârsta de 22 de ani, în vara anului trecut, Andrei a semnat cu HC Dobrogea Sud, cum era pe atunci denumirea echipei care avea să devină CSM Constanța: „Am fost dorit de antrenorul George Buricea, un om care mi-a dat multă încredere. De fapt, întreaga atmosferă de la Constanța mi-a schimbat viața, pot spune, aici având parte de un adevărat cadru de pregătire profesionist. Iar acest lucru se vede și, cu toate că ne-am dorit foarte mult titlul de campioană, am reușit, totuși, să câștigăm Cupa României”.
Andrei Drăgan a fost unul dintre titularii de bază ai echipei și a marcat nouă goluri în sferturile de finală cu Dinamo București, apoi 12 în semifinalele disputate în sistem Final Four, în Sala Sporturilor Lascăr Pană din Baia Mare. „A fost un mare succes, cel cu Dinamo, echipa campioană a ultimilor ani, noi fiind singurii care, în acest sezon, am reușit să-i învingem”.
Și, da! Cum spune și Andrei, CSM Constanța a produs unica înfrângere dinamoviștilor, care au câștigat campionatul cu 26 de victorii din tot atâtea posibile.
De la activitatea la nivel de club, am trecut la echipa națională: „În cadrul echipelor naționale de juniori, am activat mai puțin, fiind mereu jucătorul de an mai mic. În cele din urmă, am fost selecționat pentru naționala U21, alături de care am participat la Campionatul European, unde am învins Islanda și am ocupat poziția a 13-a. De acum gândurile mele se îndreaptă către Campionatul European de seniori, la al cărui turneu final am obținut calificarea și care va avea loc la începutul anului viitor”.
În încheiere, am vorbit despre viitor, așa cum se obișnuiește: „Avem un lot tânăr la Constanța, eu mai am un an de contract și sper să luăm titlul de campioană”.
Desigur nu a uitat de Sfântu Gheorghe: „Deși părinții mei s-au mutat din Sfântu Gheorghe, mă întorc mereu cu plăcere acolo, căci este locul în care m-am născut, orașul meu de suflet. Îmi amintesc mereu cu plăcere de anii copilăriei, când mergeam fascinat la Zilele Orașului, și cum să nu, de partidele, turneele, la care am participat acolo”.
M-am despărțit cu greu de Andrei Drăgan, un interlocutor deosebit de plăcut, cu promisiunea ca pe viitor să continuăm dialogul cu alte „fapte de vitejie” din lumea celor două semicercuri.
Mulțumesc, Andrei! Mult succes în cariera sportivă!
Sursa foto: Facebook/Andrei Drăgan