SPORT 17 noiembrie 2023

Ajută măcar unul din cei 566 de copii săraci din centrele de zi ale Caritas să învețe!

de Iulia Drăghici - Taraș | 683 vizualizări

Asociația Caritas Alba Iulia organizează o nouă strângere de fonduri, de această dată în jurul sărbătorii de Sfânta Elisabeta. Banii donați vor merge către cele 15 centre de zi, unde își petrec după-amiezile 566 de copii săraci din mai multe localități din Covasna, Harghita, Mureș și Hunedoara.

Pentru a participa la „Colecta Sfânta Elisabeta pentru educația copiilor nevoiași” poți să faci donații online, la https://caritas-ab.ro/ro/voi-ajuta/?t=26833.

Banii, care vor fi colectați și în coșurile ce vor fi amplasate în bisericile catolice duminică, 19 noiembrie, la sărbătoarea Sfintei Elisabeta din Turingia, vor merge către cele 15 centre de zi coordonate de Caritas Alba Iulia în mai multe locații: Ojdula, Zăbala, Peteni și Sfântu Gheorghe din județul Covasna, Sângeorgiu de Mureș, Cotuș, Cuieșd și Sângeorgiu de Pădure din județul Mureș; Corund, Zetea, Atid, Odorheiu Secuiesc, Joseni și Remetea din județul Harghita și Petroșani din județul Hunedoara.

Aici își petrec după-amiezile 566 de copii aflați în risc de excluziune socială din cauza sărăciei profunde.

„Scopul este menținerea cât mai îndelungată a copiilor în sistemul de învățământ și evitarea abandonului școlar pentru facilitarea integrării pe piața muncii la momentul necesar.

Abandonul școlar cauzează șomaj, iar șomajul provoacă sărăcie profundă. Noi luptăm pentru prevenirea acesteia, de aceea ne este foarte importantă educarea copiilor.

Vă puteți alătura și dumneavoastră luptei noastre. Donația dumneavoastră financiară va fi folosită pentru educația de după-amiază a copiilor, pentru achiziționarea de instrumente pedagogice și pentru masa caldă zilnică a copiilor. Prin contribuția dumneavoastră puteți fi sigur că îi veți ajuta pe mulți copii să-și finalizeze studiile, să-și găsească un loc de muncă la momentul necesar, și să trăiască o viață mai bună”, a transmis Caritas Alba Iulia, printr-un comunicat de presă furnizat redacției Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro.

Pusă în context, activitatea acestor centre este extrem de importantă. Asta pentru că, potrivit datelor EUROSTAT, riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul populației din România este de 34,4% față de media Uniunii Europene, de 21,6%.

„Este uluitor că în România riscul de sărăcie și excludere socială a copiilor sub 18 ani este de 42% față de o medie de 25% în Uniunea Europeană. Potrivit unui studiu din anul 2022 al Asociației Salvați Copiii, în România sunt 225.000 de copii de vârstă școlară care nu au fost niciodată înscriși la școală. Rata abandonului școlar în România este de 16% față de media Uniunii Europene de 10%. În mediul rural, această rată este mai mare: 26%, iar în rândul copiilor de etnie romă este de peste 80%. Acești copii care trăiesc în sărăcie profundă, de cele mai multe ori nu au acces la educație de calitate, se confruntă cu excluziunea socială, nu sunt motivați să învețe, abandonează școala prematur și, din această cauză, nici nu se pot integra pe piața muncii, rămânând astfel în sărăcie profundă”, se mai arată în comunicatul de presă amintit.

Este util de precizat că această campanie de strângere de fonduri nu este la prima ediție. Anul trecut, donațiile au fost colectate pentru ajutorarea persoanelor vârstnice bolnave, însingurate, aflate în grija asociației. Atunci s-au strâns aproape 4.900 de lei.

Tot vine perioada sărbătorilor în care ne simțim parcă mai darnici ca niciodată. Așa că dacă vrei să ajuți cu adevărat, să știi că banii sunt folosiți acolo unde chiar e nevoie, atunci poți să te gândești să faci această donație.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.