SPORT 1 ianuarie 2023

2022, un an care a ridicat ștacheta performanței

de Marius Raczek | 1044 vizualizări

Odată cu disputarea partidei Sepsi OSK-Universitatea Cluj, pentru elevii lui Cristiano Bergodi anul 2022 a luat sfârșit. Un an în care Sepsi OSK a bifat câteva premiere și care a ridicat ștacheta performanței pentru anii care vor veni.

De obicei, sfârșitul de an este unul al bilanțului. 2022 a fost din această perspectivă unul deosebit pentru Sepsi OSK, încununat cu două trofee, venite în premieră, Cupa României și Supercupa. Covăsnenii de-a lungul anului au „luptat” pe patru fronturi: Liga 1 (returul, Play-Out-ul sezonului 2021-2022, respectiv turul, începutul returului sezonului 2022-2023), Cupa României (ediția 2021-2022, respectiv 2022-2023), Supercupa României și Conference League. Însumate în toate competițiile, Sepsi OSK a disputat în total 50 de partide, din care 28 au fost victorii, 15 înfrângeri și șapte remize, 90 de goluri marcate și 47 primite. Un bilanț bun, un bilanț pozitiv statistic, privit doar din expunerea rece a cifrelor.

Unde a condus acest bilanț ? Să o luăm pe rând. Deși părea că sezonul 2021-2022 va fi unul ratat, cu un start greoi în campionat, finalizat în Play-Out, a venit acel succes din Giulești, în finala Cupei României. Era primul trofeu pentru Sepsi OSK! O victorie mai mare decât o arată scorul, 2-1 cu FC Voluntari, mai ales dacă ne gândim la implicațiile ei și la faptul că ilfovenii au fost mai mereu un adversar incomod. Această reușită i-a urcat pe covăsneni în autocarul spre Arad, spre o partidă în care, deși erau outsideri, în fața eternei campioane CFR Cluj, pe teren lucrurile au stat altfel, iar vitrina cu trofee s-a mai îmbogățit o dată. Câștigarea Cupei a însemnat și o nouă participare în Conference League, iar Sepsi OSK a depășit o nouă barieră: trecerea de primul tur preliminar, eliminând dramatic, după loviturile de departajare, dar eliminând-o pe Olimpija Ljubljana. Așadar, Cupa României, Supercupa României și o calificare în turul secund într-o competiție europeană, toate într-un singur an, se poate spune că ștacheta performanței a fost ridicată mai mult ca oricând.

Desigur, după toate cele descrise mai sus, venea oarecum firesc întrebarea, ce va fi în continuare? Succesele provoacă stări de euforie, e ceva firesc, dar, dacă Sepsi OSK nu era un club cu o gândire și atitudine realistă, probabil nu se ajungea niciodată până aici. Astfel, ținta a fost Play-Off-ul și desigur confirmarea statutului de deținătoare a Cupei României. Sezonul 2022-2023 a început cu unele sincope, efortul participării în Conference League punându-și amprenta. Cu toate acestea, cu calm și chibzuință, fără can-can-ul obișnuit al altor echipe, dat afară jucători, antrenori, Sepsi OSK a continuat pe drumul ei și, după 21 de etape disputate din sezonul 2022-2023, este pe poziția a șasea. Desigur, depunctarea celor de la FC Hermannstadt a ajutat la acest salt în zona de Play-Off, dar este meritat. Cu un italian pe bancă, nu este întâmplător faptul că alb-roșiii au cea mai bună defensivă în acest sezon, doar 17 goluri primite. Ofensiva a fost și ea la înălțime, locul al treilea din Superliga, 35 de goluri, din care acel 7-0 cu FC Botoșani a stabilit un nou record pentru club. Din cele 21 de etape disputate, în zece dintre acestea jucătorii de la Sepsi OSK au figurat în echipa ideală a etapei, alcătuită de Liga Profesionistă de Fotbal, un alt argument care vorbește în favoarea covăsnenilor.

Fotbalul este un sport de echipă. Și tocmai din acest motiv am subliniat efortul echipei. Totuși, o echipă este formată din jucători, iar aportul fiecăruia în parte duce la rezultate. În 2022, într-un clasament al marcatorilor, în toate cele 50 de partide, în toate competițiile, lider este Alexandru Tudorie, cu 15 reușite, urmat de Marius Ștefănescu cu 12 goluri (dar cu siguranță cele două din finala Cupei valorează infinit mai mult) și Mario Rondon cu 10 goluri. Dintre jucătorii care au fost nominalizați în echipa ideală a etapei, cele mai multe prezențe le au: Cosmin Matei și Mario Rondon (câte trei), Adnan Aganovic, Alexandru Tudorie și Bogdan Mitrea, care între timp s-a transferat la Craiova (câte două). Două nominalizări ca antrenor al echipei ideale a etapei a avut și antrenorul Cristiano Bergodi.

Până pe 20 ianuarie 2023, când se va relua campionatul, Sepsi OSK având o deplasare la Rapid București, vom avea vreme să rememorăm toate aceste clipe frumoase și să sperăm că în anul următor vom avea parte de un bilanț cel puțin la fel de bogat.

Felicitări, Sepsi OSK, pentru toate reușitele din anul 2022!

Sursa foto: Sepsi OSK/Facebook

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.