SOCIAL 27 mai 2019

Voluntariatul din perspectiva unui licean

de Covasna Media | 2132 vizualizări

Ceea ce voi scrie în acest articol este punctul meu personal de vedere, ceea ce cred eu despre efectele voluntariatului și experiența mea în cei 3 ani ai mei în care am fost voluntar în Asociația de Tineret ECOU și la alte evenimente din țară. Scriu acest articol cu scopul de a prezenta toate motivele pentru care tu, tânăr licean, să te implici în activități de voluntariat. Iată care sunt motivele pentru care te încurajez să faci voluntariat:

  1. Zona de confort  

Ne place foarte tare, nouă tinerilor în principal, să stăm în zona noastră de confort și să nu ieșim de acolo pentru că e bine și călduț, nimic nu ne pune în situații dificile și totul este perfect. Ei bine, vă spun eu și vă poate spune orice persoană trecută prin asta, că nu este deloc așa.  Viața te poate duce în anumite situații pe care tu trebuie să le rezolvi, nu este deloc ușor. TREBUIE să ieșim din zona noastră de confort cât mai repede și să mărim această zonă până când lucrurile care în momentul de față ni se par grele sau imposibile (exemplu banal: trezitul la 6 dimineața) să devină pentru noi ceva ceea ce facem în fiecare zi și este foarte ușor. Totul este despre provocările pe care le înfruntăm.

            Voluntariatul (asociațiile) tocmai asta fac, te pun într-un mediu care este total străin pentru tine și vei avea de făcut lucruri pe care nu le-am mai făcut niciodată. O să ieși din zona ta de confort și vei face ca această zonă să se mărească semnificativ foarte repede.

2. Soft skills

Termenul de soft skills definește un set de abilități sociale și interpersonale, abilități emoționale și atribute de comportament. Câteva exemple ar fi: comunicarea, colaborarea, gândirea critică, time management, leadership.

Aceste abilități sunt greu de dezvoltat în altă parte decât în activitățile extrașcolare. Voluntariatul îmbină câte un pic din fiecare și prin voluntariat poți să dezvolți foarte multe soft skills care sunt foarte căutate la locuri de muncă și ne aflăm într-o perioadă în care multă lume duce lipsă de aceste skill-uri.

Acum 3 ani, eram un copil mic, care nu vorbea cu nimeni în afară de 2-3 prieteni, fratele și Răzvan. Am ajuns să coordonez echipe întregi de voluntari și să fac parte din echipa de organizare a unor evenimente foarte mari. De ce? VOLUNTARIAT

3.Hard skills

            Dacă am vorbit de soft skills trebuie să vorbim și de hard skills. Hard skill-urile sunt acele abilități pe care orice om le acumulează de-a lungul timpului și sunt folositoare într-un anumit domeniu (ex: pentru postul de marketing - capacitatea de a putea face o strategie social media).

            Câteva hard skill-uri pe care toată lumea ar trebui să le aibă sunt cele la fel ca și abilitatea de a lucra în excel sau powerpoint, cum să completezi un formular de aplicare, cum să te prezinți la un interviu de angajare, abilități pe care le promovăm în asociația noastră de voluntariat și pe care și eu le-am învățat cu timpul.

4. Oportunități

            Fiecare acțiune de voluntariat pe care o faci îți poate deshcide o ușă nouă către ceva și mai bun. Aceste oportunități nu o să vină imediat, dar pe parcurs ele apar, în momente neașteptate și sunt foarte ajutătoare. În voluntariat cunoști foarte multă lume, ceea ce din nou îți deschide foarte multe uși de care trebuie să profiți cât mei bine.

5. Nu este ușor!

            Dacă vrei ca voluntariatul să aibă un impact mare asupra ta și să poți, după câțiva ani de voluntariat, să ai toate acele abilități de care vorbeam înainte, trebuie să muncești pentru ele, trebuie să te implici foarte tare, să încerci să ajuți cât mai mult chiar dacă nu ți se cere, întreabă, insistă. Ca cineva să vadă potențialul din tine trebuie să aibă mai întâi unde să îl vadă.

            De multe ori se întâmplă ca părinții să nu te susțină sau profesorii să îți zică să nu te mai duci “să cari saci” în loc să înveți. Trebuie să le explici tot ce faci tu la voluntariat și care sunt beneficiile din aceste acțiuni. Acesta este unul dintre motivele pentru care scriu acest articol. Persoanele din România nu au cultul voluntariatului și din cauza aceasta poate fi mai greu, dar nu imposibil. Personal, am trecut prin aceste probleme, dar cu multă convingere am reușit să trec peste.

6. Muncă, muncă, dar și distracție!

            Pe lângă muncă, voluntariatul este îmbinat și cu distracție. Orice persoană are nevoie și de distracție. Atâta timp cât există respect între voluntari și coordonatori și evenimentele au succes și totul merge bine în asociație, coordonatorii se vor asigura și de distracția voluntarilor. Chiar și în timp ce muncești, pot să vă spun că există multă distracție și amuzament.

7. Ajută și vei fi ajutat

            Nu există un gest drăguț care să nu fie recompensat, pe loc, sau mai târziu, dar te asigur, din nou, ca acel gest va fi recompensat.

           În concluzie, voluntariatul are enorm de multe beneficii, dar necesită și implicarea ta pentru a acumula acele atribuții. Vă recomand cu cea mai mare plăcere să faceți voluntariat în anii de liceu pentru că vă oferă un plus față de cei care nu au făcut niciodată voluntariat. GO VOLUNTEER

(Bogdan Todoran)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.