SOCIAL 26 iunie 2018

Vocea Comunității, nemulțumită de Primăria Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1725 vizualizări

Asociația covăsneană critică felul în care autoritățile locale au tratat inițiativa civică lansată în premieră istorică pentru județ

Sensurile unice din Sfântu Gheorghe continuă să fie un motiv de nemulțumire între organizația civică Vocea Comunității (Civil Hang) și Primăria Sfântu Gheorghe. Cu toate că autoritățile susțin că propunerea venită din partea asociației, care a și adunat peste 3.200 de semnături de susținere a proiectul de hotărâre depus încă de anul trecut, nu este fezabilă, liderii asociației Vocea Comunității revin cu noi argumente care demontează răspunsurile Primăriei.

Întrebat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, despre cum decurge analiza proiectului de hotărâre depus de membrii societății civile prin care se cere la renunțarea la anumite sensuri unice din oraș, primarul Antal Árpád a răspuns: „Comisia s-a întrunit, se va mai întruni, va fi o ședință a Consiliului Local în care se va dezbate (n.red. proiectul de hotărâre depus de Vocea Comunității). Eu mai mult de atât nu vă pot spune. Când a fost firma respectivă aici, reprezentanții asociației au fost invitați. A venit cineva din partea lor, a fost prezent la discuții. Eu mai mult de atât nu vă pot spune în acest subiect”.  

În același timp, reprezentanții organizației civice Vocea Comunității susțin că autoritățile nu au acționat conform legii, că au ignorat solicitările acestora. Mai mult, liderii asociației susțin că o ambiție personală a edilului ar fi cea care i-ar ține departe pe locuitorii municipiului de un trafic mai degajat. Printre altele, aceștia au subliniat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că studiul care demontează solicitările cetățenilor ar fi fost realizat de o firmă căreia online nu i se poate stabili identitatea și că ar fi, pe deasupra și greșit pentru că în calcule s-a luat în seamă ideea că strada Ciucului ar fi, de fapt, cu două sensuri, ceea ce în realitate nu este adevărat.     

„Solicităm respectarea studiilor prezentate cu susținerea cetățenilor și luarea în considerare a opiniei (semnate) a populației. Nimic nu este bătut în cuie. Solicităm o perioadă de încercare de un an de zile pentru varianta propusă de noi. Domnul primar a făcut și o promisiune verbală în acest sens, cu ani în urmă. Studiul elaborat la cererea Primăriei nu a ținut cont de părerea și necesitățile populației, conține numeroase greșeli și de aceea îl considerăm nerealizabil. Solicităm să nu emiteți dispoziții discreționare și nefundamentate, gândiți-vă și propuneți alternative de soluționare a problemelor. Solicităm să conlucrați cu organizațiile civile, să luați în considerare inițiativele lor, iar modul de comunicare să nu fie caracterizat de aroganță, de ignoranță și de căutarea unor tertipuri care nu rezolvă problemele”, arată un comunicat de presă pregătit de liderii organizației Vocea Comunității, luni, în cadrul unei conferințe de presă.

Peste 3.200 de locuitori ai municipiului Sfântu Gheorghe au semnat anul trecut, în premieră istorică pentru municipiul Sfântu Gheorghe, un proiect de hotărâre care solicită revenirea la circulația pe două sensuri în centrul municipiului, cum era înainte de construirea Parcului Central. Semnăturile, strânse conform legii și verificate „la sânge” de coordonatorii acțiunii, au fost predate la mijlocul lunii august 2017 la Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, împreună cu proiectul de hotărâre adresat Consiliului Local, care specifica următoarele:

„Subsemnații semnatari ai prezentei inițiative, cu respect, solicităm să analizați propunerile noastre referitoare la modificarea actualelor sensuri de circulație rutieră în orașul nostru și anume: reveniți la circulația rutieră pe ambele sensuri pe următoarele străzi: pe Strada Gábor Áron; pe Strada Váradi József pe porțiunea dintre Străzile Kossuth Lajos și Gábor Áron; pe Strada Kossuth Lajos, pe porțiunea dintre Strada Váradi József și Piața Libertății; pe Strada 1 Decembrie 1918, pe întregul parcurs rutier. De asemenea, propunem să transformați în sens giratoriu insula rutieră din Piața Sfântu Gheorghe”, arăta documentul primei inițiative civice din istoria municipiului Sfântu Gheorghe și probabil primul de la nivelul întregului județ.

Întrebați despre ce vor face în continuare dacă solicitările lor nu vor fi luate în seamă, coordonatorii Civil Hang au precizat că nu mai au alte pârghii legale și că vor aștepta ca proiectul să fie, așa cum cere legea, încă o dată abordat în Consiliul Local și supus, o dată pentru totdeauna, votului.  

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.