Violența în familie înregistrează scăderi la nivelul județului Covasna, în primele două luni din 2019
Fermitatea intervenției polițiștilor la sesizările de violență domestică și introducerea instituției ordinului de protecție provizoriu emis de polițiști au condus la scăderea numărului cazurilor de violență în familie, în primele două luni ale acestui an, față de 2018.
Statisticile înregistrate de Inspectoratul de Poliție Județean Covasna relevă că, la nivel județean, cazurile de violență în familie sunt în scădere, în primele două luni din 2019 fiind sesizate cu 20% mai puține fapte de acest gen.
În perioada menționată polițiștii covăsneni au intervenit la 24 de situații în care, fie neînțelegerile în familie, fie consumul de alcool, au degenerat în fapte de violență, peste 70% dintre aceste cazuri petrecându-se în mediul rural.
În aplicarea prevederilor Legii 217/2003, polițiștii au emis ordine de protecție provizorii în 9 cazuri în care viața sau integritatea fizică a victimei era pusă în pericol iminent, patru dintre aceste ordine fiind confirmate de către instanța de judecată prin emiterea de ordine de protecție.
Au fost constatate patru situații de încălcare a obligațiilor impuse prin ordine de protecție, fapt pentru care au fost întocmite dosare de cercetare penală. În această perioadă au fost dispuse trei măsuri preventive pentru fapte de nerespectare a ordinelor de protecție sau pentru infracțiunea de lovire săvârșită asupra unui membru de familie.
Amintim că la Barcani, un bărbat a fost arestat preventiv după ce și-a agresat soția însărcinată, iar ultimul ordin de protecție provizoriu a fost emis de polițiști chiar pe 1 martie, după ce un bărbat de 46 de ani din Sânzieni și-a amenințat soția și l-a lovit pe fiul acestuia.
Polițiștii vor continua să acționeze cu fermitate în astfel de cazuri, pentru protejarea vieții și integrității corporale a victimelor violenței în familie și îi sfătuiesc pe cei care se află în asemenea situații, ori pe cei care sunt martori la săvârșirea unor fapte de acest gen, să sesizeze poliția, de îndată, prin numărul de urgență 112.
Începând cu luna decembrie a anului trecut, legislația le permite polițiștilor care intervin la sesizările de violență domestică să emită un ordin de protecție provizoriu împotriva agresorului, prin care se poate dispune inclusiv evacuarea temporară a acestuia din locuință în scopul alăturării pericolului pentru ceilalți membrii ai familiei.
Acest ordin de protecție provizoriu are aceeași forță ca și cel emis de o instanță de judecată, încălcarea obligațiilor instituite prin acesta constituind infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea.
(Compartimentul Relații Publice, Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta)