SOCIAL 31 ianuarie 2011

Vineri a avut loc inaugurarea oficială a noului Centru de transfuzie sanguină

de Covasna Media | 767 vizualizări
Deşi a fost dată în funcţiune încă de la începutul lunii decembrie, abia vineri a fost inaugurată oficial clădirea în care s-a mutat Centrul de transfuzie Sanguină. În prezenţa directorului Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT), Andrei Rosin, a subprefectului Valentin Ionaşcu, a primarului Antal Arpad, dar şi a altor directori de la centrele de transfuzie din ţară a fost inaugurat oficial un centru

Deşi a fost dată în funcţiune încă de la începutul lunii decembrie, abia vineri a fost inaugurată oficial clădirea în care s-a mutat Centrul de transfuzie Sanguină.

În prezenţa directorului Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT), Andrei Rosin, a subprefectului Valentin Ionaşcu, a primarului Antal Arpad, dar şi a altor directori de la centrele de transfuzie din ţară a fost inaugurat oficial un centru modern la nivelul standardelor medicale în vigoare.

Andrei Rosin a apreciat că Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe se numără la ora actuală printre cele mai moderne din ţară. Mutarea Centrului de transfuzie în noua clădire, mult mai încăpătoare decât în imobilul în care a funcţionat până acum, a fost posibilă în urma unui schimb făcut cu autorităţile locale.

Directorul INHT a mai spus că schimbul dintre Primăria Sfântu Gheorghe şi Centrul de Transfuzie Sanguină era aşteptat de mult deoarece spaţiul în vechea locaţie era mai mic şi se descurcau greu cu poziţionarea aparaturii şi a frigiderelor de conservare a sângelui.

„Eram foarte înghesuiţi şi cu un parteneriat încheiat am obţinut această clădire mult mai încăpătoare şi unde angajaţii centrului îşi pot desfăşura activitatea mult mai bine şi mai rapid. Nu trebuie să ne facem griji deoarece locaţia actuală se pare că atrage mai mulţi donatori şi fiind la standarde ridicate vom putea găzdui şi o eventuală rezervă naţională”, a explicat Andrei Rosin.

Rezervă naţională de sânge la Sfântu Gheorghe

Directorul INHT a precizat că spre deosebire de alte state europene, România nu are o rezervă de sânge disponibilă în orice moment, iar la evenimente nefericite spitalele caută cu disperare sânge în centrele cele mai apropiate.

„O rezervă naţională ar urma să stocheze între 5.000 şi 10.000 de doze de sânge disponibile în orice moment. Mă gândesc să o înfiinţăm în Sfântu Gheorghe deoarece se află în mijlocul ţării şi se poate ajunge imediat în orice colţ al ţării. Din păcate suntem în recesiune şi nu ne putem permite o asemenea investiţie deoarece o rezervă are echipamente speciale cu care funcţionează”, a explicat Andrei Rosin.

În condiţiile actuale de păstrare a sângelui, între 4-8 grade Celsius, durata de viaţă a acestuia este până la şase săptămâni. Pentru o rezervă naţională sângele trebuie păstrat în azot lichid la minus 190 de grade Celsius. O asemenea temperatură prelungeşte durata de folosinţă a sângelui recoltat până la 12 ani.

Andrei Rosin a declarat că va încerca accesarea unei surse de finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană deoarece cu cât se realizează mai repede o rezervă naţională cu atât mai repede va beneficia România de un stoc permanent de doze.

Antal Arpad a donat sânge

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a ţinut să ofere un exemplu cetăţenilor şi a acceptat să fie printre primele persoane care donează sânge în folosul bolnavilor.

„Cred că am mai donat cândva prin facultate, dar de atunci nu ţin minte să mai fi făcut acest gest vreodată. Voi încerca tot posibilul să donez regulat deoarece am înţeles că este foarte sănătos să donezi şi aduce mai multe beneficii sănătăţii decât scurta oboseală simţită după recoltare. Nu îmi este frică de ace şi doresc să dau un exemplu celor sănătoşi că oricine, indiferent de funcţia pe care o deţine, prin a dona sânge poate salva viaţa unui om care poate fi chiar şi o rudă apropiată”, a declarat Antal Arpad.

După donare, primarul municipiului a declarat că nu simte nicio schimbare în rău şi că i-a făcut plăcere să doneze motiv pentru care după perioada de repaus de trei luni va reveni pentru a repeta acţiunea de vineri.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
alt cetatean, 31 ianuarie 2011
mai....pop vasile....nu fi rautacios donarea de sange este un gest nobil,iar exemplul pe care il da primarul este unul corect,sa nu criticam pe cineva atunci cand nu greseste
Pop Vasile, 31 ianuarie 2011
CE MOACA ARE,UITATI*VA LA EL.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.