SOCIAL 11 ianuarie 2013

Vaccinul antigripal, gratuit prin medicii de familie

de Monica Vrânceanu | 815 vizualizări

Vaccinul antigripal, gratuit prin medicii de familieÎn județul Covasna au ajuns 11.000 de doze de vaccin antigripal pe care Direcția pentru Sănătate Publică (DSP) a început să le distribuie deja către medicii de familie.

Reprezentanții DSP Covasna susțin că ultimele 9.500 de doze au ajuns recent în județ de la Ministerul Sănătății, iar acest lucru a întârziat începerea vaccinărilor, care ar fi trebuit inițiate deja din toamna anului trecut. Cu toate acestea, pe principiul „mai bine mai târziu decât niciodată”, cei de la DSP spun că populația poate cere vaccinul de la medicii de familie, acesta fiind gratuit deoarece face parte din Programul de supraveghere și control al virozelor respiratorii.

De altfel, până acum s-au și vaccinat aproximativ 2.000 de persoane și este de așteptat ca odată ce valul de gripă din Europa se va apropia tot mai mult de țara noastră vaccinările să crească. În ceea ce privește cazurile de gripă, nu există încă o statistică relevantă în județul nostru, deoarece media cazurilor se stabilește luând situația pe cel puțin trei săptămâni și încă nu au fost adunate toate informațiile în acest sens.

Cei de la DSP sfătuiesc însă populația să apeleze cu încredere la vaccinul antigripal, în special pe cei considerați a face parte din populația cu risc de contactare a gripei: persoanele de peste 65 de ani, cele afectate de boli cronice – inclusiv diabet și astm, cardiacii, personalul medical care intră în contact cu pacienții. Mai mult, gravidele aflate în primul trimestru al sarcinii sunt sfătuite să se vaccineze antigripal, deoarece o contactare severă a gripei poate duce la complicații serioase.

Europa a fost lovită de o puternică epidemie de gripă, care se așteaptă să ajungă în curând și în țara noastră, astfel că, spun medicii, vaccinul este o cale sigură spre imunizare.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.