SOCIAL 14 iulie 2011

Utilitate nouă pentru fosta clădire a GospCom

de Monica Vrânceanu | 584 vizualizări

Fostul sediu al Gospodăriei Comunale (Gosp Com) din strada Fabricii va deveni centru social prin închirierea clădirii către Fundația Diakonia, care și-a axprimat intenția de a deschide aici un centru.

Autoritățile locale din Sfântu-Gheorghe vor să dezvolte un adevărat centru social în fosta clădire a Gosp Com, iar primul pas îl constituie identificarea unor colaboratori, deoarece clădirea are foarte puține spații folosite în prezent, fiind într-o stare destul de avansată de degradare.

Primarul Antal Arpad a declarat că planurile municipalității prevăd împărțirea clădirii în trei părți distincte - astfel, o parte va fi închiriată către Fundația Diakonia, o alta către Serviciul de Ajutor Maltez din judeţul Covasna, iar a treia va fi utilizată în vederea înființării unei noi creșe.

Fundația Diakonia intenționează să deschidă în clădire un centru pentru persoane cu dizabilități, iar în ceea ce priveşte construirea creşei, aceasta s-ar realiza exclusiv din fonduri ministeriale, existând un proiect în acest sens depus de către Primărie la Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii.

Potrivit lui Antal Arpad, reabilitarea și modernizarea clădirii ar urma să fie realizate de către municipalitate în colaborare cu Fundația Diakonia și Serviciul de Ajutor Maltez. În prezent, o parte din clădire este ocupată de birourile Urban Locato, aici fiind depozitată totodată, pentru o perioadă limitată de timp, o parte din arhiva Primăriei.

Clădirea ar fi putut primi tot o utilitate socială și ar fi putut fi reabilitată printr-o colaborare cu Fundaţia Crefop – Centrul de Resurse pentru Educaţie şi Formare Profesională Bucureşti, care solicitase primirea în administrare imobilului, tocmai pentru a deschide la Sfântu Gheorghe un Centru de reabilitare şi reinserţie profesională, însă proiectul a fost blocat și respins în Consiliul Local de către Partidul Civic Maghiar (PCM), care a insistat pe faptul că astfel de iniţiative, deşi sunt bune, ar trebui să fie susţinute atunci când vin din partea unor organizaţii locale şi nu din afara judeţului.

Proiectul neaprobat prin dezacordul PCM avea o valoare totală de 5 miloane de euro, fiind derulat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSTDRU) 2007 – 2013. Prin acest proiect, la Sfântu-Gheorghe s-ar fi deschis un Centru de reabilitare pentru întâmpinarea necesităţilor persoanelor cu handicap şi a celor defavorizate – romi sau şomeri de lungă durată, ştiut fiind faptul că aceşti oameni îşi găsesc cu greu locuri de muncă şi că au nevoie de o pregătire prealabilă.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.