SOCIAL 2 noiembrie 2020

Uplift: tinerii vor putea contribui la politicile publice care îi afectează

de Covasna Media | 1033 vizualizări

A început o cercetare amplă cu scopul îmbunătățirii situației tinerilor din Sfântu Gheorghe

În data de 28 octombrie 2020  în cadrul unei mese rotunde virtuale Asociația Grup de Acțiune Locală SEPSI, împreună cu firma de consultanță Suppedito din Cluj-Napoca, au prezentat planul de cercetare internațional intitulat „Uplift: Căi și politici urbane pentru combaterea inegalităților în rândul generațiilor viitoare. Între principalele orașe implicate se află și Sfântu Gheorghe, alături de Amsterdam, Barakaldo și Tallinn.

Proiectul va dura trei ani și este implementat în cadrul programului Comisiei Europene Orizont 2020. Coordonatorul proiectului este Institutul Metropolitan de Cercetare din Budapesta și implică nouă țări europene. 

La eveniment au participat: domnul primar Antal András Árpád, reprezentanți ai mai multor instituții de învățământ, precum și o serie de instituții publice și organizații neguvernamentale care lucrează direct cu tinerii.

Masa rotundă a fost deschisă de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, care și-a exprimat încrederea, ca în urma cercetării, se vor introduce măsuri care vor servi interesele tinerilor. 

Domnul Antal Árpád a subliniat sprijinul municipalității Sfântu Gheorghe și asigurarea resurselor financiare necesare, prin atragerea de fonduri nerambursabile. În deschiderea mesei rotunde, Tóth Birtan Csaba, în calitate de președinte al Asociației GAL SEPSI a relatat că, deși nu este specialist în educație, recunoaște că una dintre măsurile cheie care pot ajuta la recuperarea zonelor marginalizate este educația, astfel este deosebit de mulțumit că atât asociația, cât și orașul participă la proiect.

Evenimentul a continuat cu prezentarea cercetării Uplift de către coordonatorul proiectului Gerőházi Éva, cercetător la Institutul Metropolitan de Cercetare. Scopul principal al proiectului este acela de a avea o înțelegere și o analiză mai profundă a proceselor care generează inegalități sociale în orașele europene, pe de o parte, și de a analiza situația tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani afectați de inegalități, pe de altă parte. Alături de cercetarea științifică, obiectivul general al proiectului este de a dezvolta și implementa experimental noi mecanisme în patru orașe europene, inclusiv Sfântu Gheorghe, care vor permite un feedback continuu între factorii de decizie și tinerii afectați de diferite politici publice.

Măsurile specifice desfășurate în Sfântu Gheorghe au fost prezentate de echipa Suppedito SRL - Andrada Tobias, Olimpiu Bela Lăcătuș-Iacob, Gabriella Tonk și Júlia Adorjáni. Proiectul a fost lansat în data de 1 ianuarie 2020, până în prezent au fost dezvoltate activitățile pregătitoare și metodologia de lucru. Cercetarea cuprinde mai multe etape, astfel în următoarele șase luni va avea loc un sondaj general la nivelul instituțiilor și în rândul tinerilor. Pe baza colectării datelor statistice și a interviurilor profesionale, cercetătorii vor identifica domeniile care necesită intervenție și care pot fi remediate la nivel local. În faza finală, va începe activitatea comună a tinerilor, a factorilor de decizie și a organizațiilor care vor dezvolta unui pachet de măsuri pentru a ajuta noile generații să evolueze în educație, și indirect în ocuparea forței de muncă. De asemenea, aceste măsuri vor fi implementate parțial până la sfârșitul proiectului adică 31 decembrie 2022.

În timpul întâlnirii, participanții și-au manifestat interesul pentru inițiativă, astfel încât întâlnirile și interviurile personale vor fi programate până la sfârșitul săptămânii, iar colectarea datelor statistice va începe săptămâna viitoare. 

Informații cuprinzătoare despre proiectul Uplift sunt disponibile la www.uplift-youth.eu în limba engleză. În limba română, informăm părțile interesate cu privire la stadiul proiectului pe site-ul Asociației Grupului de Acțiune Locală Sepsi: www.galsepsi.ro.

Asociația Grup de Acțiune Locală SEPSI

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.