SOCIAL 8 august 2018

Unirea Basarabiei cu România trece și prin județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2498 vizualizări

Marșul Centenarului a ajuns marți la Întorsura Buzăului și a continuat spre Zagon, dar și alte localități din județ

Marșul Centenarului, la care participă aproape 30 de persoane din România și Republica Moldova, a ajuns marți și în județul Covasna. Aici, prima oprire a călătorilor care mărșăluiesc pentru idealul unirii a fost Întorsura Buzăului. Barcani, Zagon, Covasna, Zăbala și Ojdula sunt alte localități covăsnene care au fost sau vor fi vizitate de participanții la Marșul Centenarului.

Ziua de marți este oricum una specială la Întorsura Buzăului, pentru că e singura zi din săptămână în care Piața Agroalimentară din centrul orașului se umple de viață și bunătăți care mai de care. Acesta este prilejul așteptat de mulți oameni din zona Buzaielor de a-și face nu doar cumpărăturile, ci și actualizarea cunoștințelor și a „știrilor de ultimă oră”. Însă marțea din 7 august a fost și mai deosebită pentru întorsureni dat fiind faptul că un grup de 27 de oaspeți, veniți din toată România și Republica Moldova, și-au făcut apariția, în marș cu steaguri albastre, galbene și roșii în orașul covăsnean.

Sosirea grupului, venit dinspre Vama Buzăului, a avut loc de dimineață. Aclamați, salutați și claxonați, aceștia au zăbovit puțin în „capitala zonei Buzaielor”, iar la prânz, grupul a pornit pe jos către Zagon, unde a înnoptat. Miercuri, periplul unioniștilor continuă tot în județul Covasna, respectiv prin orașul Covasna, dar și localitățile Zăbala și Ojdula. De joi, marșul pornește spre Vrancea.

 „Românii de pe partea dreaptă a Prutului și cei de pe partea stângă a Prutului își doresc reîntregirea neamului românesc și sunt dispuși să facă anumite jertfe pentru acest ideal. Jertfa e la propriu, adică se merge pe jos 1.300 de kilometri, pe timp de 2 luni, pe ploaie, pe furtună, pe caniculă. Totul pentru un scop, pentru țară, pentru neam, pentru România”, a declarat marți, pentru Observatorul de Covasna, unul dintre coordonatorii Marșului, Nicu Capcelea.

Potrivit coordonatorilor Marșului, oricine se poate alătura inițiativei de a semnala necesitatea Unirii dintre România și Republica Moldova, indiferent de vârstă sau condiție fizică.

„Am avut participanți de la 12 ani și chiar până la 80 de ani, adică o doamnă care a mers cu noi vreo 4 kilometri. Nu avem limite de vârstă. Toți care cred în România și vor să facă un efort pentru România, pot să vină alături de noi. (...) Cel mai mult trebuie curaj. Mergem pe zi câte 20-30 de kilometri, deci câte 4 ore dimineața și 4 ore seara, adică ocolim soarele. Ce ne determină? Ne determină credința noastră că în Anul Centenarului putem să facem o Românie mai mare și mai frumoasă”, ne-a mai spus Nicu Capcelea.

Marșul Centenarului a început pe 1 iulie a.c. la Alba Iulia și a traversat Cluj-Napoca, Reghin, Târgu Mureș, Sibiu și alte localități din România.

„Peste tot am găsit uși deschise și români care poate nu sunt așa de vocali în public, dar când venim noi ne spun că au credința și certitudinea că odată și odată trebuie să fim împreună, să fim o țară. Prin acest Marș încercăm să aducem în prim-planul agendei publice ceea ce trebuie să fie, adică în acest an să se vorbească de întregire. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie greu să vorbești de politică în România, când fratele tău are condiții inadmisibile de viață”, a declarat coordonatorul Marșului.

În timpul Marșului Centenarului, voluntarii strâng și semnături pentru inițierea unui referendum despre Unirea României cu Basarabia, în cadrul campaniei „1 milion pentru Unire”, inițiativă lansată de mai multe asociații unioniste din cele două țări.  

Între 24 – 26 august, Marșul Centenarului va ajunge la Iași, unde va avea loc întâlnirea tuturor românilor unioniști. Potrivit lui Nicu Capcelea, la eveniment sunt așteptate peste 2.000 de persoane.  

În 26 august, toți cei care vor fi la Iași vor trece Prutul prin zona Ungheni, reconstruind „podul de flori”. Pe 1 septembrie, Marșul se va încheia la Chișinău.

Sursă foto: Facebook/Semnează pentru Basarabia e România

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.