Un an de activitate SMURD în Covasna
În data de 16 decembrie 2011, judeţul Covasna a primit 3 ambulanţe SMURD de la Ministerul Sănătăţii, fiind unul dintre ultimele şase judeţe din ţară care nu beneficia încă de acest serviciu. În urma acestei acţiuni, Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna şi-au unit forţele în organizarea activităţii de inaugurare a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Covasna.
Operaţionalizarea Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Covasna la nivelul judeţului a avut loc, în mod oficial, în data de 1 februarie 2012. În primul an care a trecut de la operaţionalizare, personalul serviciului a fost permanent la datorie, 24 de ore din 24 şi a intervenit cu profesionalism şi promptitudine pentru salvarea celor aflaţi la nevoie.
Astfel, de la înfiinţare până în data de 29 ianuarie 2013, numărul intervenţiilor S.M.U.R.D. a ajuns la 2.181, din care Sfântu Gheorghe – 1.245, Târgu Secuiesc – 673 şi Întorsura Buzăului – 263.
SMURD Covasna este format din 36 de paramedici din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, paramedicii fiind repartizaţi câte 12 pe fiecare subunitate (SMURD Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului).
Toţi aceştia sunt absolvenţi ai cursului de pregătire în acordarea primului ajutor calificat privind efectuarea procedurilor de descarcerare şi alte operaţiuni de salvare, curs susţinut în cadrul centrelor de formare naţionale, regionale şi locale din structura Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Acest serviciu este destinat tuturor urgenţelor care pun în pericol viaţa cetăţeanului. De la accidentele rutiere la infarcte miocardice, stopuri cardiorespiratorii, toate pot fi rezolvate de echipajul SMURD prin dotarea şi pregătirea echipajului.
Paramedicii covăsneni cooperează cu Spitalul Judeţean „Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe – U.P.U, unde se continuă tratamentul pe care victimele, pacienţii îl primesc în afara spitalului.
Intervenţia concomitentă a echipajului medical şi a celui de descarcerare la accidentele rutiere sau alte intervenţii cu victime încarcerate scade mult timpul de evacuare a victimelor şi, respectiv, timpul în care acestea pot beneficia de prim ajutor medical
Unul dintre salvatorii covăsneni este Plt. Bacso Gyula, paramedic şi comandant de echipaj pe ambulanţa de prim ajutor a Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe. Acest militar, în ciuda tinereţii, vede multă suferinţă, pe care de cele mai multe ori reuşeşte să o aline.
De 6 ani pompier militar şi paramedic, acest profesionist vorbeşte cu detaşare de meseria pe care oare. Într-o tură de serviciu obişnuită, echipajul lui intervine la 3-5 cazuri, dar au avut şi zile cu 9 cazuri. Cele mai frecvente situaţii sunt leşinurile şi problemele cardiace.
Echipajul lui Bacso Gyula a salvat, prin manevre de resusucitare, zeci de persoane, oameni aflaţi cu un picior pe lumea cealaltă. Copii, tineri şi bătrâni. Paramedicii covăsneni sunt mesagerii speranţei.
„Prima mea persoană salvată a fost o femeie de aproximativ 40 de ani. Era la centrul de dializă din oraş în stop cardiorespirator. Am început manevrele de resuscitare. Compresii toracice, ventilaţii cu balon şi mască, şocuri electrice aplicate cu defibrilatorul. A durat cam 4-5 minute, iar semnele vitale au revenit. A început să-i bată inima. Aşa că a fost dusă de urgenţă la spital. În viaţă! Chiar acum câteva luni am văzut-o pe această doamnă pe stradă”, spune Gyula.
Paramedicii covăsneni sunt mândri de faptul că, uneori, cetăţenii îi opresc pe stradă pentru a le mulţumi pentru ajutorul acordat. Unii cetăţeni ce apelează 112 solicită, uneori, să vină „ambulanţa cea roşie”.
„De fiecare dată când salvezi un om, eşti foarte fericit. E nemaipomenit când ştii că de mâinile tale a depins viaţa unui om. Asta e cea mai mare mulţumire!” conchide, cu modestie, Bacso Gyula.
La împlinirea a 1 an de activitate a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al judeţului Covasna, colonelul György Alfons, inspectorul şef al ISU Covasna adresează personalului S.M.U.R.D. mulţumiri pentru eforturile depuse în cadrul serviciului, în folosul celor aflaţi la nevoie.
În perioada 2013-2014 este prevazută achiziţionarea a două ambulanţe de prim ajutor tip „B2”, ce vor fi repartizate Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe şi Secţiei de Pompieri Târgu Secuiesc.
Ziua Porților Deschise
Împlinirea a un an de activitate SMURD Covasna constituie un prilej de sărbătoare pentru ISU Covasna, care cu această ocazie a organizează „Ziua porţilor deschise”, vineri, 01 februarie, între orele 12,30 – 14,00, la sediul Inspectoratului de pe strada Oltului nr.31-33 din Sfântu Gheorghe.
În cadrul acestor manifestări se vor desfăşura exerciţii şi aplicaţii demonstrative, iar echipajele SMURD vor prezenta practic modul de acordare a primului ajutor.