SOCIAL 6 martie 2023

Testare gratuită PAP și HPV în 4 centre de recoltare din județ

de Diana Pantelimon | 867 vizualizări

În județul Covasna, începând de miercuri, 1 martie a.c., femeile din orașele Covasna, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc şi împrejurimi sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolaou (PAP) şi HPV, în cadrul celor patru centre de recoltare din județ. 

În vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, în cadrul unui program de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, potrivit unui comunicat de presă. 

Conform aceleiași surse, acordarea serviciilor medicale de screening – recoltare test Babeș-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV în regim ambulatoriu, se realizează, cu programare telefonică în prealabil, astfel:

  • În Cabinetul de Obstetrică-Ginecologie, Secţia Exterioară a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”, Covasna (Str. Gábor Áron nr. 6A), de luni până vineri între orele 08.00-13.00. Programările se fac de luni până vineri între orele 14.00-18.00 la telefon 0267.340.008.
  • În Cabinetul de Obstetrică-Ginecologie, Spital Întorsura Buzăului, de luni până vineri între orele 11.00-13.00. Programările se fac de luni până vineri între orele 09.00-13.00, la telefon 0746.493.754. 
  • În Cabinetul de Obstetrică-Ginecologie, din cadrul Spitalului Municipal Târgu Secuiesc, etaj 1 (str. Fabricii, nr. 2A), de luni până vineri între orele 09.00-13.00, cu programări la telefon 0744.430.379.
  • În Cabinetul de Planificare Familială, din cadrul Spitalului Municipal Târgu Secuiesc, etaj 2 (str. Fabricii, nr. 2A), marţi-joi între orele 09.00-13.00, cu programare la telefon 0766.701.029, luni-marţi-joi-vineri între orele 09.00-13.00.

„Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului”, se arată în sursa amintită.

„Prin organizarea acestor patru centre de recoltare, punem la dispoziția tuturor femeilor din judeţul Covasna un model de bună practică medicală pentru aceste servicii. Astfel, femeile se pot programa, testa și trata gratuit în cel mai accesibil mod, fără a avea nevoie de bilet de trimitere, indiferent dacă sunt asigurate sau nu, toate serviciile medicale fiind finanţate din proiect. Screeningul este esenţial în depistarea precoce a cancerului de col uterin! Testaţi-vă! Fiecare secundă contează”, a declarat dr. Cosmina Uzun, manager de proiect.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603), derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. 

În județul nostru, proiectul a avut anul trecut un succes remarcabil. Datorită voturilor cititorilor „CovasnaMedia.ro” și „Observatorul de Covasna”, acesta a obținut trofeul pentru „Cea mai bună inițiativă pentru educație și sănătate”, care a fost decernat în cadrul Galei Superlativelor, organizată de covasnamedia.ro, pe 12 ianuarie 2023, la Sfântu Gheorghe.

Sursa foto: comunicat de presă

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.