ACTUALITATE 27 august 2019

Tarifele la apă şi canalizare, majorate în mai multe localităţi din judeţ

de Agerpres | 2421 vizualizări

Tarifele la apa potabilă şi canalizare vor creşte în mai multe localităţi din judeţul Covasna, pe fondul inflaţiei, majorării salariilor şi creşterii preţului energiei electrice, a precizat operatorul regional Gospodăria Comunală SA Sfântu Gheorghe.

Managerul instituţiei, Kozsokar Attila, a declarat pentru AGERPRES că noile tarife vor fi mai mari cu aproape 9,8% la apă şi 5% la canalizare, acestea fiind aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

Kozsokar Attila a spus că noile tarife ar putea intra în vigoare abia spre sfârşitul anului, deoarece mai trebuie aprobate şi în alte foruri locale.

„Am primit avizul din partea organismului de reglementare de la Bucureşti, aşa e procedura, ulterior urmând ca, în cadrul adunării generale, să fie aprobate noile tarife (...) Noi am solicitat o majorare de aproape 12% atât la apă, cât şi la canalizare, dar ni s-a aprobat mai puţin. (...) Considerăm că era justificat ce am cerut, dar ni s-a aprobat doar o creştere de circa 5% la canalizare şi 9,8% la apă”, a declarat managerul Gospodăriei Comunale.

Acesta a explicat că deşi vor fi majorate, tarifele vor rămâne în continuare printre cele mai scăzute din ţară.

„După cum se ştie, au fost costurile cu salariile, au fost diferite majorări ale salariului minim pe economie, care până la urmă au creat o creştere în lanţ. (...) Un alt element important de cost îl reprezintă energia (...), iar tariful la energia electrică creşte de la un an la altul şi sunt nişte creşteri extraordinare. Să vă dau un ultim exemplu: am semnat cu furnizorul de energie electrică la un preţ care este cu 18% mai mare faţă de anul trecut. Dar, la un moment dat am avut o creştere de peste 20% faţă de 2017. Deci, anul trecut energia a crescut cu 20%, iar anul ăsta cu încă 18%, aşadar discutăm despre aproape 40% creşteri în doi ani de zile la energie. (...) Am mers direct pe bursă şi am cumpărat energia de acolo, am contractat cea mai ieftină ofertă, dar şi asta depăşeşte preţul de anul trecut. (...) Şi mai e un element important de cost în tariful de canalizare - cheltuielile cu neutralizarea şi cu transportul nămolurilor. (...) Conform legislaţiei în vigoare, acestea trebuie neutralizate de câte o firmă specializată, avem contract, dar şi acolo, începând din ianuarie, au crescut cu 7% costurile la neutralizare, plus că avem şi costuri cu transportul, care de asemenea trebuie acoperite. (...) Noi am mers de fiecare dată pe o ajustare minimă. (...) În momentul de faţă suntem pe locul 38 la nivel naţional, deci suntem printre cei mai ieftini operatori de apă şi canalizare din ţară”, a precizat Koszokar Attila.

Practic, preţul unui metru cub de apă potabilă plătit de populaţie va fi de 3,90 lei, fără TVA, faţă de 3,88 lei, cu TVA, iar la canalizare/epurare va fi de 2,77 lei, fără TVA, faţă de 2,87 lei metrul cub, cu TVA, cât a fost până acum.

11 localităţi din judeţul Covasna beneficiază de serviciile Gospodăriei Comunale SA - municipiile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, oraşele Covasna şi Întorsura Buzăului şi comunele Ghidfalău, Catalina, Bodoc, Ozun, Sânzieni, Barcani şi Ilieni - în care trăiesc în total peste 100.000 de locuitori.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.