Târgu Secuiesc și alte cinci orașe europene, parteneriat pentru finanțări UE
„WE4EU – Europe for Citizens” a ajuns la final
Proiectul intitulat „WE4EU - Europe for Citizens”, finanțat de Uniunea Europeană (UE), prin care municipiul Târgu Secuiesc a devenit membru al unui consorțiu format din șase municipalități, din șase țări, a ajuns la final. De-a lungul unui an și jumătate, reprezentanții fiecărei țări au participat la zece întâlniri profesionale unde au prezentat tradițiile și potențialul cultural, economic și turistic.
Proiectul a fost lansat în Ungaria, la Gyöngyös, în luna mai a anului trecut. Au putut participa la cele zece întâlniri profesionale doar consilierii locali sau angajați ai primăriilor. Scopul acestora a fost ca oameni din diferite țări, care lucrează în administrația publică, să se întâlnească, să se cunoască și să facă împreună mai multe proiecte și apoi investiții. Liderii municipalităților și-au prezentat evoluțiile planificate și implementate și au căutat puncte comune care să le permită să lanseze noile proiecte, în principal în domeniile economic, turistic și cultural, cu finanțare directă de la Bruxelles. Schimbul de experiență între orașe a fost unul de bun augur. La fiecare întâlnire, s-au dezbătut subiecte și teme în aceste domenii.
Fiecare municipalitate a colectat propuneri și a întocmit o listă cu proiectele de dezvoltare care sunt planificate să fie implementate până în 2027. Acest lucru va sta la baza unei strategii de cooperare pentru depunerea cererilor comune.
Cu ajutorul UE, rețeaua celor șase orașe va avea toate „pârghiile” pentru „dezvoltarea regională, stabilitatea economică, îmbunătățirea calității vieții pe termen lung a cetățenilor locali și reducerea șomajului în rândul tinerilor și a migrației negative”, potrivit paginii web a proiectului.
Anul trecut, în luna iunie, Târgu Secuiesc a fost gazdă pentru delegația formată din peste 50 de persoane din cele cinci țări partenere. Oaspeții au rămas cu o impresie foarte bună, potrivit viceprimarului municipiului, Dr. Szilveszter Szabolcs.
„Proiectul WE4EU ne-a dat ocazia să prezentăm potențialul orașului nostru prin aspecte turistice și economice. Am avut ocazia să schimbăm idei și să primim «know how» privind orașe bine guvernate. A fost o experiență extraordinară când am văzut că se pot face foarte multe, chiar dacă sunt fonduri limitate. Sunt anumite lucruri care depind de buna cooperare între cetățeni și administrația locală. Trebuie să ne uităm și la lucruri pozitive care se întâmplă în jurul nostru, nu numai la ceea ce lipsește. Cel mai pozitiv moment a fost când partenerii au vizitat orașul nostru. Au fost fermecați de Târgu Secuiesc, în ansamblu. Prin acest proiect, și eu am învățat foarte multe despre oraș, pentru că a trebuit să fac mai multe prezentări în limba engleză pe diferite teme, precum turism, cultură, sport și economie, în așa fel încât să reflecte în detaliu ce potențial are orașul”, ne-a împărtășit Dr. Szilveszter Szabolcs.
În cinstea succesului și a încheierii proiectului, în orașul Gyöngyös din Ungaria a fost creată o grădină memorială, unde reprezentanții orașelor participante - Târgu Secuiesc, Gyöngyös (Ungaria), Lendava (Slovenia), Melnik (Republica Cehă), Lucenec (Slovacia) și Łodygowice (Polonia) - au plantat câte un tei în numele localităților, ca semn al cooperării viitoare, potrivit viceprimarului municipiului, Dr. Szilveszter Szabolcs.
Sursa foto: Facebook/Dr. Szilveszter Szabolcs