Târgu Secuiesc și alte cinci localități, în lista roșie COVID, cu peste 3/1000
CJSU a impus și măsuri suplimentare
Municipiul Târgu Secuiesc și localitățile Brădet, Brăduț, Dobolii de Jos, Păpăuți și Tălișoara au intrat în scenariul roșu, după ce au depășit incidența de răspândire a virusului SARS-COV-2 de 3/1000 de locuitori. Astfel, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna a impus o serie de măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de îmbolnăvire cu COVID-19.
„Având în vedere rata incidenței cumulate a cazurilor de COVID-19 mai mare de 3/1000 de locuitori în ultimele 14 zile, începând cu data de 16.11.2020, pentru municipiul Târgu Secuiesc și localitățile Brădet, Brăduț, Dobolii de Jos, Păpăuți și Tălișoara se dispun, pentru o perioadă de 14 zile, măsurile stabilite prin HG nr. 967/12.11.2020, transpusă în Hotărârea CJSU nr.71/2020”, se arată în hotărârea 72, adoptată în 16 noiembrie.
Printre altele, documentul prevede că „se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private” sau că activităţile cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt interzise.
Tot interzisă este și activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.
Pe lângă acestea, sunt în vigoare și măsurile instituite deja la nivel național: portul obligatoriu al măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, indiferent de rata de incidență, toate școlile şi grădinițele din țară au cursuri exclusiv online, au fost oprite activitățile piețelor și târgurilor din spații închise, circulația între orele 23.00 și 5.00 este interzisă – cu câteva excepții, moment în care este nevoie de declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, magazinele sunt obligate să închidă la ora 21.00 – cu excepția farmaciilor şi a firmelor de livrare la domiciliu, iar angajatorii (firme și instituții) trebuie să organizeze munca de la domiciliu sau munca în ture.
Documentul complet poate fi consultat pe site-ul Prefecturii.
Potrivit datelor transmise de DSP Covasna, incidența cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile a fost luni de 3,38/1000 de locuitori.
„Precizăm că astăzi, pentru un număr de 34 de localități ale județului, incidența cumulată pe ultimele 14 zile(fără focare), a depășit 3/1000 de locuitori. Aceste localități sunt Sf. Gheorghe, Aninoasa, Arcuș, Baraolt, Brădet, Brăduț, Brateș, Calnic, Căpeni, Chichiș, Chilieni, Comandău, Coșeni, Covasna, Dobolii de Jos, Ilieni, Lunga, Lutoasa, Micfalău, Micloșoara, Moacșa, Olteni, Pachia, Păpăuți, Poian, Racoșul de Sus, Sâncraiu, Surcea, Tălișoara, Târgu Secuiesc, Țufalău, Vâlcele, Valea Scurtă și Zoltan.
De asemenea, la această dată, un nr. de 24 de localități au incidența cumulată/ultimele 14 zile (fără focare) între 1,5 – 3/1000 locuitori, 13 localități au incidența cumulată/ultimele 14 zile (fără focare) sub 1,5/1000 de locuitori, iar 51 de localități nu au niciun caz pozitiv.
Menționăm că datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta”, arăta Prefectura luni, într-un comunicat de presă.
Toate hotărârile adoptate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pot fi accesate pe site-ul Prefecturii Covasna, la secțiunea „Situații de Urgență”.