SOCIAL 15 martie 2013

Sunt fonduri pentru testul Babeş-Papanicolau

de Székely Emőke | 565 vizualizări

Femeile din judeţ sunt îndemnate să efectueze aceste teste gratuite pentru depistarea cancerului

Programul naţional de depistare a cancerului de col uterin a pornit greoi şi continuă la fel. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Covasna, Lucia Șereş, spune că sunt fonduri pentru acest program doar până la sfârşitul lunii, de aceea face apel la femei să meargă la medicul de familie, să ceară trimitere şi să-şi facă aceste analize gratuite.

„Am primit formularele de trimitere pentru testul Babeş-Papanicolau ieri, dar fonduri pentru acest program sunt doar pentru această lună, aşadar rog femeile cu vârsta între 25 şi 64 de ani să meargă la medicul de familie şi să îşi facă acest test pentru că nimeni nu ştie când vor mai fi bani pentru acest program. Aş dori ca femeile să profite de această oportunitate pentru că această boală poate fi vindecată dacă este depistată din timp” – spune Lucia Șereş. În ceea ce priveşte vaccinarea fetiţelor contra acestei boli, Dr. Șereş spune că „părinţii deştepţi” au dus copiii la vaccin, ceilalţi nu. „Sunt voci care spun că şi acest program de prevenire a cancerului de col uterin va fi reluat, sperăm să aibă mai mult succes decât cel precedent” – a concluzionat Lucia Șereş.

Programul naţional de screening al cancerului de col uterin început în luna octombrie a anului trecut, iar prin acesta femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani beneficiază de testul Babeş-Papanicolau în mod gratuit. Prin acest test se poate depista cancerul de col uterin, boală ce poate fi vindecată dacă este descoperită în stadiu incipient. În ultimii trei ani în judeţul Covasna au murit 35 de femei din cauza acestei boli.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.