SOCIAL 22 martie 2011

Spitalul Orășenesc din Baraolt între reduceri salariale şi neputinţa autorităţilor

de Monica Vrânceanu | 543 vizualizări
Aproximativ 100 de angajaţi ai Spitalului Orăşenesc din Baraolt ar putea intra în grevă la mijlocul acestei săptămâni, dacă nu se va reveni asupra unei decizii prin care le-au fost tăiate 5 procente din salarii. În vreme ce Sindicatul Sanitas acuză autorităţile locale din Baraolt de faptul că ar fi încălcat legea prin tăierea celor 5% şi că nu au mai acordat tichete de masă de câteva luni angajaţilor Spitalului, primarul Nagy Istvan

Aproximativ 100 de angajaţi ai Spitalului Orăşenesc din Baraolt ar putea intra în grevă la mijlocul acestei săptămâni, dacă nu se va reveni asupra unei decizii prin care le-au fost tăiate 5 procente din salarii. În vreme ce Sindicatul Sanitas acuză autorităţile locale din Baraolt de faptul că ar fi încălcat legea prin tăierea celor 5% şi că nu au mai acordat tichete de masă de câteva luni angajaţilor Spitalului, primarul Nagy Istvan spune că Baraoltul face eforturi extraordinare pentru subvenţionarea unităţii spitaliceşti.

Liderul Sanitas, Vasile Neagovici, a declarat că miercuri va avea loc o întâlnire cu Consiliul de Administraţie (CA) al Spitalului din Baraolt, urmând să se decidă dacă se va declanşa conflictul de interese şi oamenii vor intra sau nu în grevă de joi încolo. În această idee, Neagovici a mai arătat că cei de la Spitalul din Baraolt nu au mai semnat Contractul Colectiv de Muncă (CCM) încă din luna decembrie, iar tăierea celor 5% s-a făcut ilegal, depăşindu-se astfel sumele care ar trebui să reprezinte 70% cheltuieli de personal şi 30% cheltuieli materiale.

Primarul orașului Baraolt, Nagy Istvan, spune că întreaga situaţie reprezintă de fapt un scandal “căutat” de acei angajaţi care au un randament de 40% în activitatea medicală - în principal medicii pediatri - şi susţine că Primăria Baraolt este singura autoritate publică din cele 46 existente în judeţ care subvenţionează singură un spital.

”La capătul puterilor financioare”

“Primăria Baraolt susţine Spitalul singură, aici nu vin bani de altundeva şi din iulie 2010 când unitatea avea datorii de 600.000 de lei s-a ajuns la o datorie de numai 100.000 de lei. Chiar acum am mai acordat o subvenţie de 15.000 de lei pentru funcţionarea Spitalului. Problema cu CCM este una moştenită de la fosta conducere a Spitalului, iar cei 5% de la salarii sunt convins că se vor primi înapoi la un moment dat. Ideea este că legea spune clar că trebuiesc realizaţi cei 70% din buget pentru cheltuieli de personal şi 30% pentru cheltuieli materiale, s-a ales varianta unei reduceri decât cea de a da afară oameni”, a explicat Nagy Istvan.

În acest context, primarul s-a plâns de faptul că se află “la capătul puterilor financiare”, arătând că, în vreme ce încasările la bugetul local din taxe şi impozite au scăzut dramatic din cauză că oamenii nu au bani, autorităţile sunt nevoite să susţină financiar nu doar Spitalul ci şi şcolile şi alte instituţii din subordine, în vreme ce bani de la Consiliul Judeţean nu primesc aproape deloc.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.