SOCIAL 5 noiembrie 2017

Spitalul Județean de Urgență„Dr. Fogolyán Kristóf”, o șansă pentru pacienții covăsneni

de Covasna Media | 7770 vizualizări

În ultimii ani, știrile negative despre sistemul de sănătate din România s-au înmulțit. Vrând, nevrând, auzim constant despre nereguli de tot felul precum criza cadrelor medicale, malpraxis, nepăsare, condiții precare, bacterii și viruși, care ne sperie și ne știrbesc încrederea în cei pe care ar trebui să mizăm în caz de îmbolnăvire. În tot acest context național tulbure, există însă oameni care, după cum zice o vorbă veche din popor, sfințesc locul.

Un exemplu în acest sens este Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, al cărui manager este András-Nagy Róbert, o persoană hotărâtă să treacă peste toate neplăcerile și hibele din sistem pentru a le asigura covăsnenilor condiții de diagnosticare și tratament, din ce în ce mai bune și mai sigure. Or, asta se face și prin efortul de a atrage medici și a-i determina să rămână.

Investiții aproape finalizate

Nu mai este un secret pentru nimeni că Spitalul Județean arată astăzi mult mai bine decât a arătat vreodată. Este proaspăt renovat, dotat cu aparatură performantă în multe secții, bine organizat și prietenos cu pacienții. Cu toate acestea, drumul până la a deveni un spital performant din toate punctele de vedere este destul de lung și de anevoios. Chiar dacă investițiile în aparatură și tehnologie sunt foarte utile și necesare, ele sunt însă nule în absența factorului uman care să le poată manevra și pune în folosul pacientului. De aceea, marea „bătălie” în acest moment se dă în această direcție a fidelizării medicilor care activează aici, dar și a lărgirii numărului de specialiști pentru fiecare secție în parte. „Investiții mai sunt de făcut, însă etapa cea mai importantă din acest punct de vedere aproape s-a încheiat. Spitalul s-a dotat la un nivel corespunzător capacității sale. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie dezvoltat în continuare pe partea de aparatură. Apar noi tehnologii, noi tehnici în tratamentul diferitelor boli. Nu vorbesc numai pe parte chirurgicală, ci și de cea medicală. Important este să nu uităm nici de partea de personal calificat. Mă refer acum în principal la medici. De când sunt la conducerea acestui spital, acest lucru a fost mereu un obiectiv de atins nu numai din punctul de vedere al întineririi personalului, dar și punctul de vedere al asigurării unui număr de specialiști în domenii cheie ale spitalului. Am angajat mulți specialiști. Practic, în urma pensionării personalului medical calificat, s-a ajuns în situația în care să nu se observe o lipsă de medici. Nu a fost ușor să atragem medicii. Din păcate, în contextul în care în formarea de medici, ca statistică europeană în 2016, România e pe primul loc, acest surplus nu se observă la noi în sistem”, a declarat András-Nagy Róbert.

Astfel, în acest moment, în Spitalul Județean activează 146 de medici, între care 23 sunt rezidenți. Cel mai bine din punctul de vedere al numărului de medici stau secțiile de Medicină Internă, ATI și Chirurgie Generală, unde sunt între șapte și 11 medici per secție. La celălalt pol se află secții precum Reumatologie, Psihiatrie, Psihiatrie Copii sau Boli Infecțioase Copii, unde nu există decât câte un specialist.

Fidelizarea cadrelor medicale

În altă ordine de idei, atingerea obiectivului de a aduce și menține medicii în spital este cu atât mai greu de realizat, cu cât sunt foarte puține mijloace de motivare și stimulare a acestora de a rămâne în țară, cât timp oferta occidentală este mult mai generoasă și mai atractivă sub foarte multe aspecte. „Salariile sunt fixe, dar spitalul în primul rând le oferă medicilor posibilitatea să își desfășoare activitatea în condiții optime. Spitalul este asigurat cu material sanitar, cu medicamente, cu un laborator în dezvoltare, cu servicii de investigații asigurat. Putem să asigurăm locuințe de serviciu prin primăria orașului, iar pe partea cealaltă posibilități de dezvoltare”, explică managerul spitalului, vorbind despre modalitățile prin care încearcă să construiască o echipă de specialiști.

O echipă unitară și unită

O caracteristică importantă a echipei medicale a Spitalului Județean este aceea că se compune din mai mulți medici tineri, pasionați de meseria pe care și-au ales-o și hotărâți să rămână la Sfântu Gheorghe pentru a le fi de folos covăsnenilor care au nevoie de îngrijire și tratament. Între aceștia, cinci dintre cei mai noi și mai tineri medici, se declară mulțumiți de condițiile de muncă și nu își imaginează deocamată că ar putea lucra în altă parte.

Dr. Györgybiró László este medic specialist în chirurgie vasculară. Lucrează de trei ani în Spitalul Județean, timp în care a devenit șeful Blocului operator și al Secției de Chirurgie Vasculară. Născut în Sfântu Gheorghe, medicul a refuzat orice oferte de lucru în străinătate și a ales să se întoarcă acasă din motive lesne de înțeles. „Inima mea bate pentru locul natal și de aceea am venit acasă. Am avut oferte, am avut și gândul să plec, dar am renunțat mereu. De ce? Nu pot să vă explic. Pur și simplu am ales să vin acasă. Aici mă simt bine, aici e casa mea”, spune el cu seninătate.

Dincolo de motivele de natură personală, dr. Györgybiró László are și o motivație profesională, căci, după cum afirmă, în Spitalul Județean a văzut că există un potențial real de dezvoltare, ceea ce l-a motivat să vină aici. „Practic, acum s-a terminat renovarea, iar pacienții care nu au fost de mult timp aici și au ajuns la noi de curând au rămas uimiți de cum arăta înainte și cum e acum spitalul. Chiar și comparativ cu alte spitale din țară este mult mai curat și mai bine dotat. În primul rând, aici nu avem problemecu medicamentele, așa cum am văzut că se întâmplă în alte spitale”, a mărturist el.

Tânărul medic lucrează alături de alți doi specialiști despre care spune că sunt coechipieri de nădejde. Iubește meseria pe care o practică și are încredere în spital. „Sunt spitale unde sunt specializări de chirurgie vasculară și nu au fonduri să cumpere protezele necesare pentru anumite intervenții complicate. Le cumpără pacienții. La noi nu s-a întâmplat niciodată așa ceva”, adaugă specialistul, care susține că nu există nimic care să îl determine să vrea să plece în altă parte.

Deși își dorește ca oamenii să fie cât mai sănătoși și să nu ajungă să aibă nevoie de intervenții chirurgicale, medicul mai spune că lumea are toate motivele să vină cu încredere la Spitalul Județean atunci când sunt de rezolvat probleme ce țin de chirurgie vasculară. Un singur detaliu este însă important, ca aceștia să ajungă la timp. „Pacienții să vină cât mai repede. Să nu aștepte până când piciorul e deja negru, că nu mai putem face nimic. Se ajunge la amputare. Majoritatea pacienților, din neștiință, nu vin decât foarte târziu. Noi aici avem posibilitatea de a îi examina și trata. Pot veni fără grijă”, îi îndeamnă dr. Györgybiró László pe covăsneni.

Dr. Nagy Szabolcs, specialist în chirurgie generală, nu este din Sfântu Gheorghe, însă se simte acasă aici și este foarte încântat de perpectivele pe care i le oferă Spitalul Județean pentru meseria pe care o practică. Originar dintr-o localitate din județul Mureș, medicul a lucrat pe ambulanță timp de patru ani și a revenit în reședința județului Covasna după specializare și după ce a primit propunerea de a se întoarce. „Văzând ce-mi pune la dispoziție spitalul, cum pot să lucrez, am considerat că merită să încerc. Acum, după mai bine de un an, pot să spun că într-adevăr a meritat să mă întorc”, spune el, adăugând că rămân în continuare multe aspecte de îmbunătățit.

Între planurile de dezvoltare pe care le are în vedere, o atenție deosebită îi acordă patologiei mamare. Conform informațiilor pe care ni le-a transmis, în acest moment la spitalul din Sfântu Gheorghe se poate face doar ecografie pentru depistarea unor eventuale probleme, însă verificarea riguroasă a sânilor necesită mai mult de atât. „Avem colegi pe imagistică care fac ecografii pentru depistarea eventualelor probleme, dar pasul următor care reprezintă metoda de screening in patologia mamara, mamografia, nu se poate face deocamdată. La noi se poate face ecografie, biopsie echoghidată dar nu și mamografie”, punctează mediculcare are planuri serioase pentru viitor.

Atenție deosebită acordăm și chirurgiei laparoscopice avansate, să putem efectua și alte intervenții chirurgicale laparoscopice decât colecistectomia laparoscopică, cum ar fi chirurgia obezității morbide, a herniilor sau chirurgia tubului digestiv.

Toate aceste direcții clar definite și încurajate de spital îi dau elan și îl fac pe dr. Nagy Szabolcs să privească lucid și cu rezerve posibilitatea de a lucre într-un stat occidental. „Occidentul oferă șanse financiare considerabile, dar are și dezavantaje. Avem noi o medicină imperfectă, dar totuși, dacă avem posibilitatea de imagistică sau biopsie ecoghidata, timpul parcurs de la depistarea leziunii până la tratament chirurgical sau oncologic este mult mai scurt decât în Occident. Deci nu e chiar așa de negru pe la noi. Poate că aici nu am acel avantaj financiar pe care îl oferă lumea occidentală, dar am la dispoziție celelalte lucruri pe care vreau să le fac. Dacă am posibiltatea să-mi practic meseria fără să mă simt limitat nu am niciun motiv să plec”, încheie el cu hotărâre în glas.

Dr. Ivácson Lilla este medic neonatolog. Născută în Sfântu Gheorghe, a absolvit facultatea de profil la Târgu Mureș și, de aproape trei ani, lucrează în Spitalul Județean din urbea sa natală. Dincolo de pasiunea cu care își practică meseria, dr. Ivácson vorbește cu căldură și bucurie evidentă despre viață și divinitate, căci consideră că are rolul privilegiat de a asista la venireape lume a sufletelor. „Munca noastră este pregnant divizată în două părți. Pe de o parte, avem de-a face cu un nou-născut sănătos care se naște, respiră, are tonus bun. Acesta are nevoie de noi ca să constatăm că lucrurile merg bine. Efectiv constatăm că totul e bine și ne bucurăm împreună cu părinții. Însă există cealaltă latură a muncii noastre, care implică o muncă de terapie intensivă. Pentru un nou-născut bolnav, prematur sau născut la termen bolnav, sau prematur și bolnav, acolo este nevoie de intervențiile noastre prompte, făcute cu acuratețe și punctualitate”, precizează neonatologul care subliniază cât de important este să susții moral părinții aflați în dificultate, dar să și găsești puterea de a trece peste emoții și a interveni lucid pentru salvarea unei vieți al cărei început depinde de tine.

În cazul prematurității, pe lângă medic și divinitate, un rol însemnat l-ar putea avea gravida însăși. Monitorizată și informată corespunzător, aceasta este prima care poate face ceva pentru pruncul ei. „Rata prematurității este de aproximativ 10% din totalul nașterilor. Sunt cazuri în care pot fi preîntâmpinate și cazuri unde nu se poate preîntâmpina o naștere prematură. Dar, dacă se ridică suspiciunea că femeia va avea o naștere prematură, este foarte important ca ea să primească corticosteroizi pentru maturarea plămânilor fetali. E o injecție intramusculară. Acest corticosteroid poate să fie salvator de viață pentru acel copil care se va naște. Ginecologii noștri fac asta și ne bucurăm de acest lucru, dar și femeile trebuie să știe că este extrem de important să se administreze această injecție salvatoare”, ne învață medicul care crede că nașterea unui copil este mai mult decât un simplu act medical, fiind totodată și un acces către viața personală a familiei.

Îndrăgostită de ceea ce face, dr. Ivácson se declară pe deplin mulțumită de condițiile de lucru din spital și e hotărâtă să își continue activitatea aici, cât timp lucrurile vor decurge firesc și va exista posibilitatea exercitării profesiei sale în condiții decente. „În momentul de față consider că lucrez într-un mediu pe care mi l-am ales eu, în care condițiile medicale de a-mi face meseria sunt foarte bune. Așa că, dacă lucrurile rămân la fel, doar dacă se întâmplă ceva în plan personal aș pleca. Cât privește ceea ce fac eu, nu spun că nu mă tem de nimic, dar zic că am încredere că voi primi ajutor din partea colegilor, din partea direcțiunii, dar și de la Dumnezeu. De multe ori am simțit că vrem să facem totul pentru un copil, dar lucrurile parcă la unii merg strună și la alții merg foarte greu. Și simțim de multe ori că parcă suntem unealta lui Dumnezeu ca să ajutăm familia pe drumul ei”, conchide cu sensibilitate medicul.

Dr. Bodó Erika este medic specialist pediatru. Născută în Sânmartin, județul Harghita, a terminat facultatea și rezidențiatul la Târgu Mureș. Meseria pe care o practică astăzi, este pentru ea împlinirea unui vis din copilărie. „Eram la grădiniță și ziceam că vreau să fiu doctoriță de copii. Nu am pe nimeni în familie care e medic, dar așa am visat eu. Am avut în timpul facultății o mică ezitare în legătură cu specialitatea, dar acum mi-am dat seama că alegerea pe care am făcut-o a fost una foarte bună”, se destăinuie medicul.

Și, într-adevăr, Bodó Erika este acel gen de doctor pe care îl poți considera perfect pentru copilul tău. În privirea sa se remarcă nu doar o imensă bunătate, dar și o candoare care te face să crezi că se poate împrieteni ușor cu copiii, pentru că într-un fel ea însăși a rămas cumva copil. Cu bucurie și lumină în ochi, povestește cum îi vorbesc cei mici, cum se joacă împreună și cum îi tratează pe toți cu înțelegere și afecțiune. „Copilul nu te minte niciodată. Vine foarte bolnav, îi dai tratament și a doua zi nu îl mai vezi în pat. Se joacă, e bine. Degeaba părintele spune că nu e bine, că tu îl vezi că și-a revenit. Dar trebuie să fii și prietenul copilului. De multe ori, mamele spun că dacă nu se comportă frumos, copiii primesc injecție, lucru cu care eu nu sunt de acord. Din doctor trebuie ca părinții să facă prieteni pentru copiii lor nu o sperietoare. Noi nu ne îmbrăcăm în alb ca ei să vină cu drag și să nu îi speriem. Le dăm creioane colorate să deseneze, iar eu îi consult ca și cum m-aș juca cu ei”, spune ea cu sinceritatea preluată parcă de la micuții pacienți pe care îi tratează zi de zi.

Asemenea colegilor săi, doctorița este foarte mulțumită de condițiile de lucru din spital și nu ar vrea să plece într-un alt loc, chiar dacă programul este foarte încărcat și numărul bolnavilor internați sau aflați sub tratament este foarte mare și deci extrem de solicitant.

Dr. Nagy Timea este medic specialist cardiolog. Deși este născută la Sfântu Gheorghe, dr. Nagy nu s-a întors acasă numai din nevoia de a fi printre ai săi, ci mai ales pentru că realmente a simțit că în Spitalul Județean beneficiază de condițiile de lucru pe care și le dorește. „Am avut ocazia să aleg între spitalul din Covasna și cel din municipiu, dar am ales spitalul din Sfântu Gheorghe pentru că aici avem ocazia să tratăm urgențe cardio-vasculare, ceea ce este diferit de un spital de recuperare”, își motivează doctorița venirea în orașul de baștină. Ea spune de asemenea că aici simte că poate lucra după cum și-ar fi dorit, motiv pentru care nu se gândește să plece prea curând. „Momentan, îmi plac locul și persoanele cu care lucrez. Eu mi-am ales locul, știam unde vin și ce aleg. Pe viitor aș pleca poate doar dacă ar apărea ceva în plan personal care să mă determine să plec. Cardiologia aici este bine dotată. Avem de exemplu aparatură suficientă care ne ajută în diagnosticare, medicamente necesare pentru tratament de specialitate.”, adaugă cardiologul.

Alături de cei trei colegi ai săi, cu care se simte bine și face echipă, Dr. Nagy Timea are de-a face cu numeroase cazuri care îl apropie pe pacient destul de mult de lumea de dincolo. De aceea, ea insistă ca oamenii să fie foarte atenți și să nu neglijeze sub nicio formă controlul la specialist, mai ales atunci când există predispoziție genetică (prezența bolii la rude apropiate) pentru infarctul de miocard, una dintre cele mai temute disfuncții. „Simptomele infarctului sunt date de o durere precordială intensă cu caracter de apăsare, care se poate asocia cu transpirația sau lipsa de aer. Durerea poate să migreze în braț sau în spate și durează mai mult de 10 minute, nu cedează la administrarea de nitroglicerină”, ne învață ea.  În aceste cazuri, este recomandat ca oamenii să vină la urgență pentru a li se face un EKG, care pune diagnosticul de infarct miocardic. Mai bine un EKG efectuat „degeaba” decât un pacient care rămâne acasă, sau vine prea târziu și nu mai putem ajuta. Cu cât ajunge bolnavul la medic mai devreme, cu atât mai mult se salvează din miocard. Timpul înseamnă miocard. Celulele afectate se distrug și nu se regenerează niciodată. Pacientul cu infarct miocardic trebuie să ajungă în cel mai apropiat centru intervențional - în cazul nostru Brașov - pentru a fi deschisă artera coronariană înfundată cu ajutorul cateterelor, printr-o intervenție simplă”, spune dr. Nagy care insistă ca oamenii să fie conștienți că există factori de risc care sunt modificabili și depind de fiecare persoană în parte. Fumatul, hipertensiunea arterială, sedentarismul, obezitatea, glicemia și dislipidemia sunt principalii factori de risc cardiovasculari, dar ei pot fi evitați sau modificați prin regim, stil de viață sau medicamentos. În cazul în care acești factori sunt prezenți, oamenii pot veni cu încredere la medicii din Spitalul Județean unde au o șansă reală să fie salvați, tratați.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.