Spitalul Județean de Urgență Covasna, singurul din regiune care face RMN cu sedare copiilor
Cel mai tânăr pacient este în vârstă de 3 săptămâni
Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna din Sfântu Gheorghe este singura unitate spitalicească din regiune care face RMN cu sedare copiilor, a spus joi, într-o conferință de presă, șefa secției de Neurologie Pediatrică, dr. Ioana Dumitru. Cel mai tânăr pacient care a beneficiat de o astfel de procedură a fost un bebeluș de doar 3 săptămâni, care avea o hemoragie intracerebrală, cu o malformație arterio-venoasă. Acesta a putut fi diagnosticat corect datorită RMN-ului de care a avut parte, a spus medicul.
„Pe zona noastră, și mă mândresc cu acest lucru, suntem singurul centru care face RMN cu sedare la copii. (...) Înseamnă că împreună cu echipa de la ATI, facem anestezie ușoară, de fapt preanestezie, copilului care nu poate să stea 40 de minute nemișcat ca să putem să avem o investigație pe care o putem interpreta și folosi în cadrul diagnosticului. Am plecat de la un RMN cu sedare pe lună, iar acum facem undeva în jur de 10 pe lună”, a explicat șefa secției de Neurologie Pediatrică, dr. Ioana Dumitru.
Medicul spune că faptul că la SJU Covasna se face RMN cu sedare la copii se datorează atât spitalului care are aparaturile necesare (RMN cu monitor de supraveghere a funcțiilor vitale), dar și personalului de pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și Imagistică, suficient de curajos să își asume astfel de proceduri medicale. „Partea asta necesită tehnică și necesită echipă. E mai simplu să spui că nu se poate”, a explicat dr. Ioana Dumitru.
„Trebuie și o echipă de medici de anestezie pricepuți pentru chestia asta”, a punctat și managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert, în cadrul aceleiași conferințe de presă.
În prezent, datorită acestor testări care se fac la Secția de Neurologie Pediatrică a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, dar și a altora, în fiecare lună sunt descoperite aproximativ 50 de cazuri noi de copii cu probleme neurologice diverse. La medicii din Sfântu Gheorghe ajung pacienți din toată zona, inclusiv Brașov, Harghita, Buzău, Bacău sau Vrancea.
„Este o secție cu adresabilitate care trece peste granițele județului”, a spus managerul spitalului, care, de asemenea a punctat că munca pe acest segment se face într-o colaborare continuă și foarte bună și cu celelalte secții, în special ATI, laboratorul de imagistică medicală sau Pediatrie.
Această secție a fost înființată în iunie 2011. Dr. Ioana Dumitru este angajata acestui compartiment din luna octombrie a aceluiași an. Aceasta spune că a lucrat și la Spitalul de Copii din Brașov, că și-a făcut rezidențiatul în Cluj și București. Totuși, deși este la origini brașoveancă, aceasta spune că la Sfântu Gheorghe a găsit cel mai bun mediu de lucru, atât ca personal, cât și ca management și chiar aparaturi.
Pe secția de Neurologie Pediatrică lucrează 8 persoane, dar aceasta funcționează în clădirea de pe strada Gábor Áron la comun cu Secția de Psihiatrie Pediatrică, adică sunt în total 25 de persoane.