SOCIAL 6 septembrie 2017

VIDEO: Siguranța elevilor în atenția polițiștilor covăsneni

de Covasna Media | 793 vizualizări

Vacanţa de vară e pe cale să se încheie. Aceasta a însemnat, pentru elevi și, cel mai probabil, și pentru părinți, o perioadă de relaxare şi de „reîncărcare a bateriilor” pentru un nou an şcolar.   

Cu toate că elevii s-au aflat în vacanţă, poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au continuat seria activităţilor dedicate acestora, scopul fiind asigurarea gradului de siguranţă al tinerilor. Astfel, în vacanța de vară, pe lângă activităţile de patrulare în zona locurilor de agrement, au fost derulate și o serie de activităţi cu caracter informativ-preventiv în taberele şcolare organizate pe raza judeţului Covasna, dar și cu ocazia unor activități desfășurate în locuri publice, polițiștii urmărind să transmită mesaje preventive la cât mai mulți tineri.

Pe toată perioada vacanței de vară, polițiștii de la Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Covasna au desfășurat activități preventive în 10 tabere școlare sau cu ocazia altor evenimente, peste 200 de elevi primind informații importante pentru siguranța lor. Printre principalele teme abordate în cadrul discuțiilor interactive au fost siguranța rutieră, siguranța în mediul on-line, polițiștii transmițând, de fiecare dată, recomandări și sfaturi pentru protecția propriei persoane în diverse situații.

În ceea ce privește anul școlar 2016-2017, polițiștii de la prevenire au desfășurat pe parcursul acestuia numeroase activități informativ-preventive: au avut loc 156 de acțiuni în unitățile de învățământ din județ, la care au participat peste 9.000 elevi, profesori și părinți. Acestea au fost desfășurate fie în cadrul unor campanii preventive („Școala Siguranței Tedi”, „Drumul de siguranță”, „Mica zebră de la grădiniță”, „Școala siguranței rutiere” ș.a.), fie au constat în organizarea unor sesiuni de discuții interactive pe teme preventive.

Datele statistice înregistrate în perioada anului școlar 2016-2017 relevă faptul că, la nivel județean, nu au fost înregistrate infracțiuni de mare violență în incinta unităților de învățământ sau în zona adiacentă a acestora. În perioada amintită au fost înregistrate 7 fapte de natură penală, respectiv 6 loviri sau alte violențe și o infracțiune de port ilegal de obiecte periculoase, numărul faptelor rămânând același ca și în anul școlar precedent.

Astfel, putem aprecia că activitățile desfășurate de polițiști pentru menținerea climatului de siguranță în școli au avut efectul scontat, iar pentru a menține nivelul criminalității la un nivel cât mai scăzut, activitățile preventive vor continua și pe parcursul anului școlar ce stă să înceapă. Dintre acestea menționăm acțiunile circumscrise programelor „Săptămâna Prevenirii Criminalități” sau „Școala Altfel”, desfășurarea concursului cu tematică rutieră „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”, precum și activități pe diverse tematici adaptate în funcție de vârsta elevilor participanți, astfel încât să fie pe înțelesul lor și să le stârnească interesul și curiozitatea acestora.

Tot din seria activităților desfășurate pentru siguranța elevilor în școli, pentru fiecare unitate de învățământ din mediul urban a fost desemnat câte un polițist de proximitate, care menține relaţia cu factorii de conducere, iar la nivelul școlilor din mediul rural această sarcină este îndeplinită de către polițiștii din cadrul posturilor de poliție comunale.

La început de an școlar polițiștii țin să le reamintească părinților câteva aspecte și recomandări preventive pentru siguranța celor mici.

Pentru copii, strada arată altfel decât cum o văd cei mari. Atenţia lor distributivă nu este la fel ca cea a adulţilor, pentru că cei mici se concentrează pe lucrurile importante pentru ei, iar restul devine neinteresant pentru ei.

Ca părinți trebuie să aveți în vedere că, în joaca lor, copiii pot ajunge în situații ce pot constitui un pericol pentru ei înșiși. În cadrul procesului de dezvoltare a comportamentului rutier al copilului, exemplul dat de părinţi are un rol foarte important. Educaţia rutieră timpurie are ca scop cunoaşterea de către copil a diverselor situaţii din trafic, precum şi a pericolelor, iar generalităţile de genul „Fii atent!” sau „Ai grijă de tine!” nu au efectul dorit. Importantă este repetarea practică, în teren, a situaţiilor întâlnite în trafic.

Explicați-le celor mici că, în timpul deplasării, este important să vezi şi să fii văzut! Învățați-i să se deplaseze doar pe partea interioară a trotuarelor și că strada, partea carosabilă, nu este loc de joacă – pe acolo circulă mașini care îi pot răni. Recomandați-le celor mici să se asigure de două ori înainte să se apropie de carosabil pentru a traversa și să se asigure că mașinile au oprit pentru a le acorda prioritate. Zebra este locul prin care traversează pietonii, însă nu în orice condiții! Acest lucru, odată conștientizat, oferă mai multă siguranță, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Pentru a evita victimizarea în mediul on-line sau în alte circumstanțe, păstrați o relație apropiată cu copilul dumneavoastră: cunoașteți și apreciați hobby-urile pe care acesta le are și încercați să îi cunoașteți cercul de prieteni. Este importat ca încrederea copilului în dumneavoastră să fie deplină, astfel încât acesta să vă povestească orice situație neplăcută prin care trece, astfel încât să puteți interveni în sprijinul său, dacă este cazul.

 

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.