SOCIAL 18 octombrie 2023

Sfântu Gheorghe este alături de Israel

de Diana Pantelimon | 1338 vizualizări

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat duminică, 15 octombrie a.c., în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, pentru a-și exprima solidaritatea față de victimele războiului din Israel. S-au aprins lumânări la literele #SEPSI, oamenii au intonat imnul oficial al Israelului și mai mulți tineri au citit psalmi la scena de piatră. Cu stegulețe și drapelul fluturând în vânt, cei prezenți s-au rugat pentru pace și pentru ca ororile care sunt în plină desfășurare acum acolo, să ia sfârșit cât mai repede.

Manifestația, care a durat aproximativ două ore, a fost organizată de Asociația „Sepsi Hisz” din Sfântu Gheorghe. Scopul a fost de a exprima, în mod oficial, solidaritatea cu statul Israel, care a fost atacat brutal de organizația teroristă Hamas, la data de 7 octombrie a.c.

Evenimentul a avut impact, captând și atenția celor prezenți la târgul organizat în centrul orașului. A fost prezentat în ambele limbi, maghiară și română, pentru ca toată lumea să înțeleagă.

Ulterior manifestației, pastorul Bisericii Credinței, Nagy Géza, a mărturisit redacției noastre, că era necesar să iasă în stradă pentru a milita pro Israel și de a fi alături de populația ebraică. Și acest lucru, mai ales în contextul în care, în timpul Holocaustului, la data de 3 mai 1944, 756 de evrei din zona noastră au fost deportați sau duși la muncă forțată. Dintre aceștia, au supraviețuit doar 148, ceilalți, printre care și 52 de copii, au fost exterminați în lagărele naziste din Polonia.

„Prin manifestația de simpatie pro Israel, de duminică, am ținut neapărat să sprijinim statul în această luptă. Este foarte dezgustător acel atac al Hamasului care a atins Israelul și, mai mult ca sigur, după un timp, vor fi zvonuri cum că Israel este agresorul. De obicei așa se întâmplă, cu toate că Israelul se apără pe sine însuși. Israel este singurul stat democrat din Orientul Mijlociu, în rest, este înconjurat de lumea arabă și au suferit pierderi foarte mari și groaznice. Trebuie, și e nevoie, să spunem acum că terorismul nu este o cale de a rezolva nici probleme teritoriale, nici probleme politice. Mai ales genocidul de genul acesta pe bază de ură națională, care a fost adresată direct populației ebraice. Au fost înjunghiate și omorâte familii întregi, foarte bestial, într-un mod de neacceptat. Credem că, într-o societate omenească, aceste lucruri sunt inadmisibile și trebuie să le spunem pe nume. Hamasul, organizația teroristă, a trimis oameni înarmați, bine pregătiți, peste familiile unei națiuni, noaptea, când dorm, peste femei, copii, bătrâni, bărbați, și pe care i-a exterminat într-un mod foarte dezgustător. Le-au pus cătușe oamenilor, i-au împușcat în cap, i-au ars de vii, au decapitat copii, au omorât bebeluși, au despicat femei gravide și așa mai departe. (...) Am ieșit în stradă să dăm un semnal că așa ceva nu este admisibil. Avem posibilitate legală de a ieși în stradă și de a spune «NU» terorismului, «NU» uciderii în masă, «NU» urii, «NU» vorbelor care instigă o națiune contra alteia. Și trebuie să o facem, pentru că populația din Sfântu Gheorghe are un trecut destul de problematic, din timpul Holocaustului din 1944, (...) când au fost strânse 756 de persoane de origine ebraică, din care 52 de copii, și au fost duse (...), 608 fiind exterminate. (...) Am ieșit să arătăm lumii că Sfântu Gheorghe nu vrea să uite jertfele acestor oameni care au fost locuitori ai orașului nostru. 148 de persoane s-au întors, în rest, toți au fost uciși în lagărele din Birkenau și Auschwitz”, ne-a spus, luni, Nagy Géza.

Acesta ne-a vorbit și despre cât de importantă este pacea. Locuitorii din această zonă sunt norocoși că trăiesc în pace, iar îndemnul său este să aibă grijă de această pace care există între etniile care conviețuiesc aici, împreună.

„Sfântu Gheorghe este dator acum, când este vorba de exterminarea evreilor, să spună «NU» acestei uri între națiuni. Este o valoare în Sfântu Gheorghe că este pace, că putem trăi pașnic unii lângă alții mai multe etnii și naționalități, români, unguri, secui, romi și așa mai departe. Și această valoare, această pace care domină în Sfântu Gheorghe și în împrejurimi, că ne putem vedea copiii cum se joacă împreună în soare, că se plimbă familii laolaltă, să rămână așa! Să nu avem parte de astfel de probleme care s-au ivit acum cu evreii. (...) Să avem grijă de această pace, să nu o pierdem!”, a conchis pastorul.

Din nefericire, conflictul armat care a început pe 7 octombrie este în plină desfășurare între Israel și grupările militante palestiniene conduse de Hamas. Mii de israelieni au fost uciși. Deși violențele au izbucnit brusc, acestea vin la capătul unui an plin de tensiuni între cele două tabere, potrivit euronews.ro.

Sursa foto: Nagy Géza

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.