SOCIAL 1 august 2012

Serviciul Județean de Urgență este foarte aglomerat

de Székely Emőke | 518 vizualizări

Conducerea Spitalului judeţean revine la ideea unui serviciu de gardă în cazul medicilor de familie, pe modelul farmaciilor.

De vineri seara și până luni dimineața bolnavii din județul Covasna merg pentru orice problemă medicală la urgență. Câteodată nu este vorba de afecțiuni grave, care necesită intervenție de urgență, dar pentru că medicii de familie nu lucrează în acest interval, pacienții nu au încotro.

Managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, spune că ar fi de mare ajutor dacă medicii de familie s-ar înțelege și prin rotație ar efectua serviciu de gardă, pe modelul farmaciilor. Astfel cei care știu că au probleme cu tensiunea, de exemplu, ar putea rezolva prescrierea unei rețete și nu ar fi nevoiți să vină pentru acest lucru la spital.

Singura localitate din județ unde funcționează acest sistem de gardă este Baraolt, unde șapte-opt medici de familie primesc pacienți în fiecare zi de după masă și până dimineață, precum și la sfârșitul săptămânii fac gardă prin rotație.

Medicii de familie nu pot fi însă obligați de nimeni să facă serviciu de gardă, depinde de bunăvoința fiecăruia și de modul de organizare. Pe lângă aceasta, medicii de familie sunt de părere că pentru ca acest serviciu de gardă să poată funcționa, este nevoie de o locație bine dotată, în caz contrar bolnavii tot la spital se duc.

La Serviciul de Primiri Urgențe al Spitalului din Sfântu Gheorghe se prezintă săptămânal peste 500 de persoane.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.