SOCIAL 29 martie 2018

Secţia de chirurgie a Spitalului municipal Târgu Secuiesc, modernizată cu fonduri europene

de Agerpres | 1049 vizualizări

Secţia de chirurgie a Spitalului municipal Târgu Secuiesc va fi modernizată cu fonduri europene, până la sfârşitul anului viitor aici urmând să fie investiţi aproape 2,9 milioane lei, informează un comunicat de presă al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, remis miercuri AGERPRES.

Potrivit acestuia, obiectivul general al proiectului este creşterea eficienţei energetice şi reducerea consumului de energie finală în clădirea Secţiei de chirurgie a Spitalului municipal Târgu Secuiesc, în principal prin reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii - izolarea pereţilor exteriori, izolarea termică a placării de sol, a terasei şi a planşeului peste parter.

Prin acest proiect vor mai fi realizate instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei - 56 de panouri fotovoltaice - şi modernizarea sistemului de ventilare mecanică, prin montarea unui sistem de ventilare bazat pe etanşeitatea asigurată de tâmplăria nouă care va fi montată.

De asemenea, va fi modernizată instalaţia de iluminat a clădirii, prin schimbarea corpurilor de iluminat existente cu unele cu performanţă superioară din punct de vedere luminotehnic şi cu consum de energie mai scăzut.

Principalele rezultate anticipate ale acestui proiect sunt reducerea consumului de energie totală în clădirea reabilitată cu mai mult de 500.000 kWh/an, reducerea de peste 2,5 ori a nivelului anual specific al gazelor cu efect de seră (în echivalent tone de CO2), precum şi reducerea de peste 3,5 ori a consumului anual de energie primară.

„Considerăm că, pentru pacienţii Spitalului municipal şi pentru întreaga populaţie din zonă, lucrările de reparaţii şi consolidare, de reabilitare, de modernizare şi eficientizare energetică a Secţiei de chirurgie vor fi binevenite şi vor determina scăderea cheltuielilor legate de încălzire“, a declarat miercuri primarul Bokor Tibor, după semnarea contractului de finanţare, potrivit comunicatului.

Valoarea totală a proiectului este de 2.899.164 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate prin Programul Operaţional Regional - POR este 2.817.414 lei.

„Apelul de finanţare a proiectelor de îmbunătăţire a eficienţei energetice din Regiunea Centru este foarte important pentru comunităţile locale, fapt demonstrat de pregătirea de către autorităţile publice locale a unui număr de 87 proiecte spre finanţare, a căror valoare totală este de aproape 660 milioane lei. Spre comparaţie, alocarea financiară regională este de doar 186,6 milioane lei şi, chiar în condiţiile în care au fost respinse 23 de cereri de finanţare, cele rămase în selecţie solicită aproape dublul sumei disponibile. Prin acest proiect, cetăţenii municipiului Târgu Secuiesc vor constata creşterea confortului termic în Spitalul Municipal, ceea ce înseamnă implicit alinierea la standardele europene în asigurarea calităţii serviciilor medicale“, a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, potrivit sursei citate.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.