SOCIAL 15 ianuarie 2020

(Update) Se extinde pesta porcină africană și trichineloza în efectivele de mistreț din județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2820 vizualizări

Autoritățile au identificat un nou caz la mistreți 

Un nou caz de pestă porcină africană la mistreți a fost depistat de autorități, de această dată în zona Baraoltului. 

După ce în 2019 au fost semnalate mai multe cazuri de pestă porcină africană la efectivele de mistreți găsiți morți de pe fondurile de vânătoare nr. 2 Brăduți, nr. 3 Cormoș și nr. 4 Herculean, în zilele precedente s-a diagnosticat un caz de PPA la un mistreț vânat, de această dată pe fondul de vânătoare nr. 5 Baraolt”, a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

Prima alertă de reapariție a pestei porcine africane pe raza județului Covasna s-a făcut în 24 octombrie, când au fost găsite patru cadavre de mistreț suspecte și apoi confirmate cu pestă porcină africană pe fondul de vânătoare nr. 2 Brăduț și respectiv fondul de vânătoare nr.4. Herculian. La nici o lună după, DSVSA anunța că „au mai fost găsite încă 16 cadavre de mistreț, din care 13 au fost improprii pentru prelevări de probe, fiind sfâșiate de alte animale și intrate în putrefacție”. 

Tot la finele anului trecut, autoritățile transmiteau că aceasta este cea mai gravă alertă de pestă porcină africană din județ, pentru că fiind la porcii mistreți e mai greu de controlat. 

În perioada ianuarie – noiembrie 2019 au fost examinate în laborator aproape 360 probe provenite de la porcine domestice moarte sau suspecte de boală și din care în șapte cazuri s-a confirmat prezența virusului (două în Őrkő, unul în Valea Crișului, patru în Aita).

La mijlocul lunii aprilie, DSVSA anunța stingerea celor două focare de pestă porcină africană descoperite, încă din februarie pe raza județului Covasna, respectiv Őrkő și Valea Crișului. 

Bilanțul arăta că începând de la 1 februarie, când a fost identificat primul focar în cartierul de la periferia municipiului reședință de județ, la cadavrele a doi porci aruncați la groapa de gunoi, respectiv din 5 februarie, când s-a descoperit un alt focar la Valea Crișului, au fost ucise preventiv 140 de animale. Despăgubirile s-au ridicat la 53.514 lei pentru focarul din Őrkő și 15.480 lei pentru cel din Valea Crișului.

La nivel național, „pesta porcină africană (PPA) evoluează în 246 de localități din 25 de județe, cu un număr de 585 de focare (dintre care 8 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active a scăzut cu 24 de la precedenta actualizare. În alte 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 551.799 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.558 de cazuri la mistreți”, arată cel mai recent raport al ANSVSA, din 14 ianuarie. 

Sursă foto: arhivă. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.