SOCIAL 23 octombrie 2012

Scump, doamnă, scump! În alte judeţe e mai ieftin...

de Székely Emőke | 792 vizualizări

Potrivit unui studiu recent, avem cea mai scumpă piaţă de legume/fructe din ţară.

Potrivit unui studiu efectuat de portalul econtext.ro, avem cea mai scumpă piață din țară. Potrivit site-ului citat, în județul Covasna cumpărăturile din piață costă dublu față de județul Dolj, unde legumele și fructele se vând cel mai ieftin.

Realizatorii studiului au luat în calcul prețul a trei legume de bază: cartofi, varză și roșii. În județul Covasna câte un kilogram din aceste trei produse costă în total 8,72 de lei, pe când în județul Dolj am plăti pentru aceste legume 4,42 de lei. În piețele covăsnene kilogramul de cartofi costă în medie 1,13 lei, varza se vinde cu 2,5 lei, iar pentru un kilogram de roșii vânzătorii cer în medie 5,09 lei. În topul județelor cu cele mai scumpe piețe, Covasna este urmat de Alba și Harghita.

Ne permitem să cumpărăm mai scump!?

„Nimeni nu poate răspunde concret la întrebarea, de ce piețele din județul Covasna sunt cele mai scumpe? Ipoteza mea personală este următoarea: se spune că suntem unul dintre cele mai sărace județe, dar dacă luăm în calcul legile nescrise ale economiei, faptul că produsele sunt scumpe, înseamnă că există putere de cumpărare. În ceea ce privește populația din județ, putem spune că jumătate dintre ei trăiesc din agricultură. De asemenea mulți orășeni aduc produse agricole de la rude care trăiesc la țară. Cei care cumpără din piață își permit să ia mai scump, iar vânzătorii țin prețurile mai ridicate pentru că vând mai puține produse decât agricultorii din alte județe” – ne-a explicat directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba.

Specialiștii Direcției Agricole monitorizează prețurile din piețe săptămânal și au confirmat rezultatul studiului econtext.ro, spunând că prețuri la fel de mari se găsesc numai în Miercurea Ciuc.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.