Să-i auzim și să-i îmbrățișăm mai mult. Sunt copiii noștri, adulții de mâine
Un proiect de reducere a violenței în școli și familii, „îmbrățișat” de o asociație din Târgu Secuiesc
Asociația Școala Iubirii Divine din Târgu Secuiesc a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, luni, 15 mai a.c., proiectul intitulat „Voice&Hug – copiii auziți și îmbrățișați”, precum și obiectivele și rolul asociației în viața locală. Au avut loc discuții despre probleme de interes public, despre protejarea copiilor noștri, despre reducerea bullying-ului în școli și despre un viitor fără violență.
Prin activitățile pe care le desfășoară, asociația încearcă să reducă violența de tip bullying, care poate produce traume pe tot parcursul vieții.
„Din păcate, în era internetului, aceste forme de abuz, aparent nevinovate, s-au înmulțit, tinerii și copiii fiind cele mai frecvente victime. Adesea, persoana abuzată nici măcar nu știe că este de fapt victima a ceea ce societatea numește violență «blândă», deoarece pare atât de naturală în acel moment, încât persoana obișnuită nu o poate recunoaște întotdeauna. Prin activitățile noastre încercăm să contracarăm impactul negativ al acestor fenomene asupra copiilor și tinerilor. Acest tip de violență are deja un nume: în practica internațională se folosește termenul englezesc bullying. Această formă de hărțuire, pe lângă faptul că îi face viața mizerabilă celui hărțuit, reprezintă un obstacol serios în calea învățării și a vieții sociale a copiilor și poate duce adesea la traume pe tot parcursul vieții. Scopul principal al asociației noastre este de a reduce acest fenomen, în primul rând prin sensibilizarea societății, astfel încât acesta să poată fi recunoscut și prevenit la timp”, se arată într-un comunicat transmis redacției noastre, în urma conferinței.
Asociația Școala Iubirii Divine din Târgu Secuiesc își propune să ajute grupurile țintă prin educație, programe comune și sensibilizare și face tot posibilul pentru a evita activitățile care duc la abuz.
„Pe lângă reducerea violenței în școli sau în familie, asociația se angajează să îmbunătățească și condițiile de viață ale grupurilor de copii cu care are contact direct. Acest lucru se manifestă prin acțiuni precum oferirea de mese calde copiilor aflați în dificultate, colaborând zilnic cu ei pentru a-i face să se simtă îngrijiți de societate prin intermediul nostru. De asemenea, lucrăm pentru a le organiza vacanțe sub forma unei tabere comune, deoarece știm că familiile lor nu ar putea face acest lucru din motive financiare și sociale. Avem grijă să organizăm împreună sărbătorile importante, să ne jucăm și să învățăm împreună, dar ne asigurăm și că sărbătorim zilele de naștere ale copiilor în mod individual”, au mai transmis reprezentanții asociației.
Proiectul „Voice&Hug – copiii auziți și îmbrățișați” se derulează printr-o finanțare a programul Active Citizen Fund, cu un buget de 51.919,36 de euro.
Asociația a fost înființată în aprilie 2020 cu scopul ferm de a juca un rol activ în reducerea violenței care predomină în școli și familii.
Totodată, organizația candidează pentru un grant din partea Fondului norvegian pentru cetățeni activi. Aplicația se va desfășura până în aprilie 2024 și va implica 25 de copii și 50 de rude. Grantul va asigura finanțarea și monitorizarea implementării programelor, potrivit comunicatului de presă.
Sursa foto: comunicat de presă