SOCIAL 23 septembrie 2013

S-a încheiat programul de analize medicale gratuite în judeţul Covasna

de Székely Emőke | 602 vizualizări

Conform analizelor, copiii covăsneni duc o viață mai sănătoasă decât cei din Ungaria

În judeţul Covasna, medicii sosiţi din Ungaria au efectuat analize medicale în localităţile Brateş, Telechia, Pachia şi Comandău. Programul de evaluare a sănătăţii populaţiei din localităţile rurale s-a derulat prin intermediul medicilor şi asistenţilor Spitalului „Hetényi Géza” din judeţul Jász-Nagykun-Szolnok.

Despre semnificaţia programului stă mărturie numărul mare al persoanelor examinate: în cele două comune au fost examinate peste 2.000 de persoane. Cei din Ungaria nu numai că au efectuat un volum important de muncă voluntară, dar au adus şi un cadou de mare valoare: dr. Bene Ildikó, directorul Spitalului „Hetényi Géza”, a adus un aparat EKG portabil care a fost preluat de medicul de familie dr. Fülöp Csaba.

La Brateş, consultaţiile au fost efectuate în mai multe locaţii, iar la Comandău acestea au fost realizate în Sala sporturilor din comună. Medicii au efectuat consultaţii în specialităţile cardiologie, dermatologie, medicină internă, oftalmologie, precum şi examinări cu ultrasunete, iar starea de sănătate a celor mici a fost evaluată de un medic pediatru, care a declarat că copiii covăsneni duc o viață mai sănătoasă decât cei din Ungaria, lucru care s-a văzut și în urma analizelor efectuate.

Preşedintele Adunării Generale a judeţului Jász-Nagykun-Szolnok, Kovács Sándor, a declarat: „Acasă la noi am efectuat astfel de analize pentru depistarea eventualelor boli în localităţi cu populaţia sub 1.000 de persoane. Am considerat că dacă avem un judeţ înfrăţit, atunci faptul că aparţinem împreună şi că am încheiat un acord de înfrăţire trebuie să aibă şi un rezultat. Oricum, acest program medical este binevenit, deoarece şi la Comandău a fost bine primit. Programul trebuie să aibă continuitate şi am încrederea că anul viitor îl vom continua într-o formă mai extinsă.”

Dr. Bene Ildikó, medic primar, a subliniat faptul că la consultaţii s-a prezentat o mare parte a locuitorilor şi și-a exprimat speranţa că vor putea continua acest program în judeţul Covasna şi anul viitor.

„În primul rând, exemplele bune trebuie urmate, deoarece în judeţul înfrăţit astfel de controale medicale se efectuează încă din 2009. La noi, primul program de analize medicale gratuite a fost lansat în acest an şi sperăm că acest program va inspira instituţiile şi specialiştii locali. Aş dori ca în viitor astfel de analize să fie efectuate nu doar de medicii din judeţul Jász-Nagykun-Szolnok, ci şi de medicii locali. În acest sens, vom crea un cadru financiar, deoarece sănătatea oamenilor este cea mai importantă. În urma investigaţiilor efectuate, la multe persoane s-au descoperit boli care, depistate la timp, sunt curabile” – a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.