S-a încheiat cursul cu specializarea de ospătar şi bucătar
Ciorbă de pui cu tarhon şi Găluşte Şomloi
Oaspetele flămând intră în restaurant, ospătarul îl salută respectuos, apoi îl conduce la masă. Urmează o supă, apoi mâncarea principală şi un desert. Nu ar fi nimic neobișnuit în asta dacă totul nu s-ar petrece în sala Liceului Tehnologic „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc şi cu ocazia unui examen.
Cursurile de formare profesională de ospătar şi bucătar au fost susţinute de formatorii Incze Anikó, Csucsi Antal şi Moraru Katalin şi s-au desfăşurat în organizarea Liceului Tehnologic „Gábor Áron” şi a Școlii Populare de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe. „Scopul nostru încă de la început a fost acela că, dacă cineva termină un astfel de curs, să nu rămână doar cu o bucată de hârtie fără valoare, ci, la final, să stăpânească o meserie din care să poată trăi. În acest scop, am luat legătura cu Şcoala Profesională de Bucătar din Veszprém, iar pe parcursul celor 720 de ore ale cursurilor de şase luni au existat momente care au fost dirijate de specialiştii Végh Dávid şi Maurer István. Acest lucru este important deoarece am dorit să adăugăm ceva în plus, fie că este vorba de cursuri de limba engleză care să asigure, în viitor, o mai bună şansă de reuşită pentru participanţi. Cred că, pe lângă bazele meseriei, am reuşit să le dăm cursanţilor şi ceva extra, prin care facilităm încadrarea lor pe piaţa muncii” – a evidenţiat Gáj Nándor, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii.
În cadrul acestor cursuri 10 ospătari şi 6 bucătari au obţinut diplome recunoscute la nivel naţional, mai mulţi dintre absolvenţi deja alăturându-seechipei Balvanyos Resort şi lucrează în meseria pe care au învăţat-o. În cadrul examenului de absolvire a cursurilor care a avut loc vineri, „oaspeţii”, adică examinatorii şi specialişti invitaţi, au fost aşteptaţi cu 7 feluri de meniuri. Pe lista de meniuri s-au numărat: ciorbă de pui cu tarhon, supă cremă de broccoli, salată Cezar, cordon bleu, clătite Hortobágyi, piept de pui umplut, cotlet de porc Óvári, ştrudel cu mere, clătite cu brânză, prăjitură cu cremă de lămâie şi multe alte bunătăţi. Bineînţeles, pe lângă cunoştinţele bucătarilor, rezultatele examenului au fost influenţate şi de calitatea servirii. La fel ca şi într-un restaurant real, în timpul luării mesei, atmosfera din cantina liceului s-a destins, iar ospătarii, care se agitau în jurul clienţilor, au reuşit să găsească vocea comună cu toţi oaspeţii.
Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna