SOCIAL 10 februarie 2014

Românii fug peste hotare, străinii vin cu miile să muncească la noi

de Covasna Media | 728 vizualizări

România este o ţară a multor contraste, iar acest lucru este reflectat inclusiv de datele din piaţa muncii. Astfel, dacă milioane de români au ales calea străinătăţii, iar o treime din cei rămaşi în ţară îşi exprimă dorinţa de a munci peste hotare, la polul opus, zeci de mii de străini vin la lucru în România. Poziţiile ocupate variază de la tatuatori, hamali la medici şi directori de companii, iar ţările din care provin le auzi poate pentru prima dată - Swaziland, Burkina Faso, Teritoriile Îndepărtate ale SUA.

Numărul salariaţilor cetăţeni străini activi, care au muncit cu contract de muncă în România, în anul 2013 a fost de 21.018 de persoane. Această cifră este în creştere faţă de anul anterior, când în România au lucrat cu contract de muncă 20.166 de persoane.

Principalele ţări din care provin salariaţii cetăţeni străini sunt: Turcia, China, Italia, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Germania, Franţa, Grecia şi Filipine.

De asemenea, zeci de muncitori provin din ţări exotice, foarte îndepărtate de România, între care se numără Camerun (24 de persoane), Sudan (18 persoane), Coasta de Fildeş (14 persoane), Congo (12 persoane), Ecuador (11 persoane), Swaziland (2 persoane), Burkina Faso (o persoană) sau Reunion (o persoană).

Străinii muncesc în toate domeniile de activitate

muncitori strainiÎn total, în anul 2013, au fost active 22.333 de contracte de muncă ale cetăţenilor străini, potrivit datelor furnizate de Inspecţia Muncii pentru WALL-STRET.RO. Numărul mai mare de contracte comparativ cu numărul total al cetăţenilor active este dat de posibilitatea ca o persoană să aibă încheiate pe numele sau mai multe contracte.

Cei mai mulţi dintre cetăţenii străini muncesc în domenii precum Comerţului cu ridicata al îmbrăcămintei şi încălţămintei (1.137 contracte active), Restaurante (1.111), Lucrări de construcţii (755), Transporturi rutiere de mărfuri (653), Activităţi de consultanţă (647). De asemenea, un număr important de străini activează şi în call centere, Fabricarea pâinii, Extracţia petrolului, Lucrări de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor, Creşterea păsărilor sau Învăţământ.

Cetăţenii străini, de la directori generali la gospodari

Cetăţenii străini ocupă meserii din cele mai variate, fiind înregistraţi în aproape toate ocupaţiile din Clasificarea Ocupaţiilor din România.

Cei mai mulţi străini au contracte de muncă înregistrate pentru meseriile de director general (754), şofer autocamion (744), comisioner (496), guvernantă (433), manipulant mărfuri (421), administrator (412), bucătar (408), lucrător comerical (322), agent de vânzări (288) şi manager proiect (265).

Sunt însă şi cetăţeni străini care ocupă şi meserii mai puţin populare, precum operator bătător fire, casier tezaur, inginer ecolog, pastor, umplutor sifoane, pompagiu, corepetitor, telefonist sau mânuitor carte.

Unul din trei români de la oraş îşi doreşte să plece în altă ţară

Un procent de 35,6% dintre români îşi doresc să se mute definitiv într-o altă ţară, în viitorul apropiat, din cauza sărăciei, reiese dintr-un studiu realizat de compania de cercetare de marketing Daedalus. Românii ocupă locul al doilea într-un clasament alcătuit din şapte ţări din regiune, în ceea ce priveşte dorinţa de a se muta într-o altă ţară în viitorul apropiat – după sârbi, la acelaşi nivel cu bulgarii, dar înaintea unor ţări precum Croaţia, Turcia, Slovacia sau Cehia, se arată în studiu.

În cazul românilor, studiul a identificat înclinaţii diferite către emigrare, în funcţie de profilul respondenţilor. Astfel, dorinţa de a se stabili într-o altă ţară este semnificativ mai frecventă în rândul bărbăţilor (40.9%) decât al femeilor (30.6%), în timp ce persoanele cu vârsta între 25 şi 34 de ani manifestă această intenţie în cea mai mare măsură (47.9% faţă de 35.6% cât este media).

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.