SOCIAL 7 ianuarie 2013

Reţetele electronice, provocarea începutului de an

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 682 vizualizări

Rețetele electronice au devenit oficiale şi obligatorii din 1 ianuarie 2013, însă nu toată lumea are păreri bune despre această modificare.

Rețetele electronice au devenit obligatorii din 1 ianuarie 2013, după o perioadă de probă care a început pe 1 iulie 2012, când medicii au eliberat rețete electronice și clasice în paralel. Rețetele electronice au dat mari bătăi de cap nu doar medicilor și spitalelor – care au trebuit să se doteze tehnic pentru schimbare, ci inclusiv pacienților, care nu au mai înțeles nimic din noile rețete care nu arată decât un cod de bare, când ei erau obișnuiți să vadă dinainte denumirea fiecărui medicament achiziționat. În plus, medicii și spitalele au cheltuit bani – deoarece logistica a trebuit să fie una în stare bună, adaptată sistemului de operare.

Rețete în ajutorul pacienților

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna susține că sistemul a fost introdus cu succes în județul nostru, unde medicii, spitalele și farmaciile au luat în serios schimbarea și au realizat investițiile necesare. Șeful CAS, Ghiță Drăgoiu, spune că aceste rețete vin în ajutorul pacienților, care nu mai trebuie să umble la mai multe farmacii atunci când au mai multe medicamente pe o rețetă, deoarece se permite inclusiv achiziționarea separată a medicamentelor de pe rețete, căci sistemul identifică din timp acest gen de probleme.

„Chiar și eu am avut recent nevoie de medicamente și prin rețeta electronică totul a mers mai rapid, mai bine decât pe vechiul sistem. Cu sistemul în sine nu am avut nicio problemă – mai sunt inconveniente când cade Internetul, dar și atunci se pot face rețetele offline. Ne-am pregătit din timp, am ținut legătura și cu farmaciile, nu am vrut să avem probleme ci am căutat să fim permanent acoperiți”, a declarat Drăgoiu.

Imprimante, internet și emoţii

Șefa Colegiului Medicilor de Familie Covasna, Lucia Șereș, spune că cei 108 medici de familie din județ și-au cumpărat încă de anul trecut aparatele necesare emiterii noilor rețete.

„Deocamdată sistemul funcționează așa cum trebuie, nu am avut probleme. Au fost ceva dificultăți cu serverul anul trecut, dar în acest an nu am avut dificultăți” – afirmă Lucia Șereș. Ea mai spune că s-au așteptat la blocarea sistemului central odată ce noul sistem a devenit obligatoriu, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Totuși ceva probleme ar putea apărea din cauza conexiunii la internet, lucru ce ar face imposibilă folosirea sistemului național.

Reţete electronice și la Spitalul Judeţean

Managerul Spitalului Județean (SJU) Sfântu Gheorghe, András-Nagy Robert, spune că rețetele electronice sunt eliberate în toate secțiile spitalului, dar și la Policlinică. „Anul trecut am cumpărat 40 de calculatoare și imprimante pentru acest scop, și nu e de neglijat nici suma pe care am plătit-o pentru procurarea a 100 de semnături electronice necesare medicilor” – spune managerul. El a adăugat faptul că Spitalul a făcut această investiție exclusiv din fonduri proprii, iar o estimare în acest sens, la momentul implementării sistemului, arăta că SJU va investi 10.000 de euro, 4.000 de euro reprezentând numai semnăturile electronice ale medicilor.

La SJU s-a mers în paralel cu rețetele clasice și cele electronice încă din iulie 2012, iar potrivit directorului medical Antal Álmos, sistemul a fost prins rapid de către medici și nu au existat probleme deosebite în aplicarea acestuia.

Farmacii pregătite și pacienţi sceptici

Reprezentanta unei farmacii din Sfântu Gheorghe ne-a spus că firma la care lucrează a cumpărat demult scannerul necesar, motiv pentru care nu au întâmpinat greutăți. „Nu am refuzat pe nimeni care a venit la noi cu o rețetă electronică, suntem pregătiți de mult. Pentru noi de fapt este o schimbare ca oricare alta, ne-am obișnuit ca la fiecare câțiva ani să se tot schimbe lucrurile” – spune femeia. Președintele Colegiului Farmaciștilor Covasna, Szabó Péter, spune că farmaciștii vor elibera medicamente pe baza rețetelor valabile, scrise pe hârtie inclusiv în luna decembrie.

Chiar dacă sistemul e bine implemantat, se pare că oamenii mai au până să se obișnuiască și, mai mult de asta, probleme mai multe pot apărea în mediul rural – unde poate cădea Internetul mai des și unde oamenii au și prejudecăți, obișnuiți fiind cu vechile rețete.

„S-a întâmplat de multe ori deja să mai cadă Internetul, mai ales când e ninsoare mare afară. În plus, oamenii sunt destul de reticenți, sceptici, atunci când văd că în loc de clasica rețetă primesc o rețetă cu coduri de bare – și aici e altă poveste, că nu are voie să se șifoneze, trebuie păstrată atent pentru a putea fi citită cu scannerul... Este destul de greu încă, dar sperăm că lucrurile se vor regla în timp”, ne-a spus medicul de familie Claudia Savu, de la Valea Mare, unde rețetele electronice au fost indroduse deja de câteva luni.

Oameni nemulţumiţi

Ca fiecare schimbare, și rețeta electronică are adepți și dușmani. Nu că cei din urmă nu ar trebui să efectueze aceleași operațiuni ca și ceilalți, dar aceștia nu ezită în a-și exprima nemulțumirea. Boda István spune că nu este de acord cu acest nou sistem pentru că de fapt nu aduce nimic în plus pacienților. „A fost o altă metodă de cheltuit banii inutil. Dacă ar fi existat o bază de date pusă la punct, la care ar fi avut acces și pacientul pentru a vedea istoricul său personal, nu al altora, desigur, ar fi fost altfel. Acel istoric ar fi inutil, cred eu pentru a vedea evoluția stării de sănătate. Dar așa nu e nicio diferență față de sistemul vechi” – spune el. De aceeași părere este și o pensionară care spune că până se obișnuiește cu un sistem, acela este deja schimbat. „Abia m-am obișnuit cu acesta cum trebuie completat și iar au schimbat. Nu înțeleg de ce, și până acum aduceam rețete imprimate, cu mâna nu mai scrie nimeni” – spune femeia.  

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.