Recomandările polițiștilor pentru siguranța elevilor
Cu ocazia reluării cursurilor în școli, efective din cadrul I.P.J. Covasna, I.J.J. Covasna și polițiști locali sunt prezenți în proximitatea unităților de învățământ.
Astfel, polițiștii, jandarmii și polițiștii locali acționează pentru prevenirea oricăror fapte de natură penală sau contravențională, verificând, totodată, respectarea măsurilor instituite pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2, în toate unitățiile de învățământ de pe raza județului care și-au reluat activitatea.
Polițiștii vin în întâmpinarea începerii cursurilor în școli cu o serie de recomandări de natură preventivă pentru siguranța elevilor:
Pentru părinți:
- Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte;
- Dacă copilul dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;
- Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;
- Educaţi-vă copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru;
- Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră și de cercurile lui sociale.
Nu în ultimul rând, alegeţi comunicarea; lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi. Comunicaţi cu copilul dumneavoastră, acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui trebuie respectată.
Pentru elevi:
- Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
- Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
- Nu intraţi în anturaje dubioase!
- Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
- Nu primiţi bunuri de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii;
- Învaţați numărul de telefon de acasă şi al părinţilor şi adresa la care locuiți;
- Evitați să portați bijuterii sau alte obiecte de valoare.
Comunicați cu părinții dumneavoastră și nu le ascundeți problemele pe care le aveți. Nu uitați faptul că experiența lor de viață le permite să vă ofere sfaturi valoroase, iar în această perioadă a vieții dumneavoastră ei sunt cel mai puternic și la îndemână sprijin.
În contextul începerii cursurilor în școli, se anticipează ca valorile de trafic pe drumulile publice să crească. În acest sens, polițiștii rutieri sunt prezenți în teren pentru prevenirea oricăror evenimente rutiere, desfășurând totodată activități de fluidizare a traficului.
În contextul cresterii volumului traficului rutier, polițiștii fac următoarele recomandări:
Pentru elevi:
- Circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;
- Traversați pe trecerile semnalizate! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
- La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile și asigurați-vă temeinic înainte de a trece drumul!
- Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că trebuie sa fiți mai prudenți atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteza ridicat;
- Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare;
- Evitați să circulați pe partea carosabilă! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față;
- Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor);
- Aşteptaţi sosirea mijloacelor de transport în comun numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;
- Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante;
- Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe şi folosiţi pentru joacă numai locurile unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a şcolii.
Pentru conducătorii de vehicule:
- Respectați cu strictețe regimul legal de viteză instituit pe sectorul de drum pe care circulați și adaptați viteza la condițiile de drum.
- În contextul producerii unor eventuale aglomerări pe drumurile publice, nu vă angajați în depășiri de coloane, nu ,,forțați semafoarele”.
- Nu uitați de politețea rutieră, pastrați-vă calmul în trafic!
- Manifestați atenție și prudență sporită, în mod special în proximitatea trecerilor pentru pietoni. Acordați atenție și trotoarelor și zonelor apropiate de partea carosabilă și nu uitați faptul că cei mici pot fi imprevizibili și nu au capacitatea de a aprecia corect distanțele și vitezele.
Siguranța în școli este o prioritate pentru polițiști covăsneni. Aceștia vor fi prezenți în teren pentru creșterea gradului de siguranță în scoli, precum și pe drumurile publice.
În contextul epidemiologic actual, îi rugăm pe părinți și pe elevi să respecte cu strictețe toate prevederile legale în vigoare instituite pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19.
Sursa: COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE AL IPJ COVASNA.