SOCIAL 10 ianuarie 2011

Reacţii puţine la Telefonul verde al mamelor

de Monica Vrânceanu | 527 vizualizări

Noile prevederi de acordare a concediului și indemnizației pentru creșterea copilului au dus la înființarea unui număr verde la care părinții interesați de acestea pot solicita informații în acest sens. Numărul verde a fost înființat la nivel național însă personalizat pe fiecare județ, constituindu-se de fapt un Centru de informare pentru părinți. În județul Covasna, acest Centru funcționează în cadrul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS), de luni până vineri între orele 8,30 - 16,30, la numerele de telefon 0267-311.917 și 0745-146.863.

Potrivit reprezentantului AJPS Covasna, Manuela Stoica, chiar dacă prevederile s-au schimbat, părinții din județul nostru nu par foarte curioși sau neliniștiți deocamdată.

”De la începutul anului am primit cam câte două telefoane zilnice, în care mămicile mai ales se interesau de prevederile legale referitoare la indemnizația pentru creșterea copilului, în special pentru cea de-a doua naștere. Au fost multe întrebări, dar nu pe noua lege - poate și pentru că normele de aplicare nu au apărut încă, dar și pentru că încă nu sunt atât de multe mămici care să se încadreze în noua lege”, a explicat Manuela Stoica.

Aceasta a precizat că o avalanșă de întrebări este așteptată după 15 ianuarie și în prima parte a lunii februarie, când practic noile prevederi vor începe să afecteze din ce în ce mai multe mămici și mai mulți părinți.

Noua formulă de acordare a indemnizaţiei pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011 pune la dispoziţia părinţilor două variante pentru concediul de creştere a copilului.

În prima variantă, mamele pot opta pentru un concediu de un an de zile, cu o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 de lei. În acest caz, se mai acordă timp de un an un stimulent de inserţie pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei.  În a doua variantă, dacă se optează pentru rămânerea în concediu până la vârsta de 2 ani a copilului, indemnizaţia lunară nu poate depăşi suma de 1.200 de lei.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.