SOCIAL 18 august 2022

Raul Urdă: „Din toamnă nu vom mai furniza agent termic decât celor care au asociație de locatari”

de David Leonard Bularca | 893 vizualizări

Primarul orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a anunțat în cea mai recentă ședință a Consiliului Local, din 11 august, că doar cetățenii care s-au constituit în asociații vor beneficia de agent termic din partea centralei din oraș. În cadrul aceleiași ședințe, edilul a precizat că aproximativ jumătate dintre blocurile din orașul covăsnean au, în prezent, asociații. 

„Din toamnă nu vom mai furniza agent termic decât celor care au asociație de locatari, celor care pot împărți cheltuiala pe condominiu. Există la fiecare bloc un gigametru de scară. Noi vom factura până la limita proprietății cetățenilor. Ce este pierderea din subsol, de pe casa scării, de pe coloanele care urcă spre apartamente este responsabilitatea proprietarilor. Cetățenii trebuie să înțeleagă lucrul acesta și să își facă asociații. Dacă s-au consumat 30 de gigacalorii pe tot blocul, ei vor plăti. Dacă nu au asociație, nu le putem factura. Dacă nu au asociație, nu pot să le furnizez căldură, așa este legea. Și cei care nu sunt branșați la sistemul de căldură sunt obligați să plătească o cotă parte din aceste pierderi din condominiu”, a spus Raul Urdă.

Astfel, vor veni mai mulți bani către centrala orașului, din momentul în care vor fi plătite și pierderile din condominii. 

Deocamdată, doar cei de la ANL-uri plătesc pierderile de pe casa scării și din subsol. Cetățenii trebuie să înțeleagă că nu sunt proprietari doar pe apartamentul respectiv, ci și pe fundație, acoperiș, subsol, toate cele. Sunt proprietățile lor, trebuie să aibă grijă să le îngrijească. Vom încasa și bani în plus prin aceste taxe pe condominiu. Cei care nu sunt branșați sunt obligați să plătească și ei o anumită taxă, pentru că în apartamentul lui nu sunt -10 grade iarna. Găsește mai cald, pentru că vine căldura din condominiu”, a detaliat primarul. 

El a anunțat și că este posibil ca prețul gigacaloriei să se mărească cu 100 de lei la Întorsura Buzăului. 

„Iarăși trebuie să spunem că domnul director de la centrala termică a depus la ANRE noul tarif pentru aprobare. Ce înseamnă noul tarif? Prețul lemnului a crescut enorm de mult în ultimii ani, nu s-a mărit deloc gigacaloria. Prețul curentului s-a dublat pe piață în ultimul timp, prețul motorinei a crescut, știți foarte bine. Toate aceste lucruri trebuie să se regăsească într-un cost, într-o cheltuială. Noi nu puteam la nesfârșit, primăria, să acoperim această gaură neagră. Cetățenii trebuie să înțeleagă că trebuie să plătească prețul corect. Prețul depus pentru aprobare va fi de 500 de lei, din care va fi o subvenție în continuare din partea Consiliului Local de 100 de lei. Până acum era 400, cu subvenția 300. Acum se mărește cu 100 de lei prețul pe gigacalorie. Și așa este unul dintre cele mai mici prețuri din țară”, a mai spus Raul Urdă. 

În cadrul ședinței, edilul a punctat că centrala termică a orașului ar trebui să se autofinanțeze. Tot el a spus și că se va organiza în perioada următoare o întâlnire cu cetățenii în care se va discuta acest subiect. 

La începutul lunii martie au mai avut loc întâlniri între „blocatari” și autorități. Și atunci s-a discutat despre importanța constituirii asociațiilor de proprietari, mai ales pentru că sunt fonduri în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru renovarea blocurilor. 

Sursa foto: captură de ecran / Facebook, Primăria Orașului Întorsura Buzăului

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.