Rata şomajului a ajuns la 3%; şomerii nu mai sunt interesaţi de indemnizaţie
Rata şomajului în judeţul Covasna a ajuns, oficial, la 3%, multe dintre persoanele fără locuri de muncă nemaifiind interesate să se înregistreze şi să solicite indemnizaţie de şomaj, a declarat miercuri directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), Kelemen Tibor.
„Ajutorul de şomaj în momentul de faţă este de 400 de lei. (...) Mulţi spun că nu are rost să te înregistrezi în şomaj pentru 400 de lei pe lună. (...) Nu se mai înregistrează pentru că trebuie să facă hârtii pentru 400 lei şi poate poimâine îşi găsesc o slujbă”, a declarat Kelemen Tibor.
Acesta a mai menţionat că mulţi şomeri din judeţul Covasna şi-au pierdut dreptul de a primi indemnizaţiile deoarece au refuzat locurile de muncă oferite de AJOFM.
„Noi încercăm să forţăm angajarea, pentru că este nevoie de forţă de muncă, dar numai luna aceasta 81 de persoane, dintre care 30 de femei, au refuzat locurile de muncă oferite”, a spus Kelemen Tibor.
Motivele pot fi multe şi nu sunt neapărat legate de lipsa de mobilitate, în condiţiile în care unele firme pun la dispoziţia angajaţilor maşini pentru deplasare de acasă la serviciu şi retur.
„Probabil au alte surse de venit, merg la strâns ciuperci, spre exemplu, şi nu vor să stea legaţi opt ore de glie”, a adăugat Kelemen Tibor.
Potrivit acestuia, unii oameni de afaceri sunt nemulţumiţi că nu găsesc forţă de muncă şi reproşează acest lucru AJOFM Covasna, dar alţii au găsit fel şi fel de metode pentru a-şi păstra angajaţii.
„Treaba asta este legată de piaţa muncii, adică nu mai sunt, ca pe vremuri, zece oameni la poartă care aşteaptă să fie angajaţi. (...) Un angajator mi-a spus că dimineaţa îşi aşteaptă angajaţii cu cafeaua”, a mai spus directorul AJOFM.
La sfârşitul lunii mai, rata şomajului din judeţul Covasna a fost de 3%, în scădere cu 0,11 puncte procentuale faţă de luna anterioară.
În evidenţele AJOFM Covasna erau înregistraţi 2.577 şomeri, dintre care 1.141 femei, însă doar 370 beneficiau de indemnizaţie de şomaj.
Şomerii cu studii primare şi fără studii deţin o pondere de peste 59% din totalul acestora, şomerii cu studii gimnaziale - 22%, iar absolvenţii şcolilor postliceale sau liceu, peste 10%.
Foto arhivă