Rata infracționalității, în creștere la Sfântu Gheorghe
Peste 800 de infracțiuni sesizate de la începutul anului pe raza Municipiului Sfântu Gheorghe
Infracționalitatea a cunoscut o creștere de la începutul anului 2018, cu aproximativ 10%. Au fost sesizate peste 800 de infracțiuni, dintre care 5 au fost comise cu mare violență. O situație îngrijorătoare se remarcă în cazul infracțiunilor de furt și a infracțiunilor de distrugere care sunt cele mai frecvente.
Din cele peste 800 de infracțiuni, 5 au fost comise cu mare violență, dintre care o tentativă de omor, o infracțiune de loviri sau alte loviri cauzatoare de moarte și 3 tâlhării.
„În toate cazurile autorii au fost identificați. La cele 2 de tentative de omor și lovituri cauzatoare de moarte și o tâlhărie deja au fost reținuți autorii și arestați preventiv”, a precizat joi, în cadrul cele mai recente ședințe a Consiliului Local, șeful Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe, Vasilică Curea.
Cele mai multe fapte, potrivit acestuia, sunt contra patrimoniului, adică infracțiuni de furt, însă nu sunt infracțiuni cu moduri de operare sau cu prejudicii mari. Cele mai multe sunt furturi de subzistență, și anume furturi din magazine de pe raft pe timpul zilei. Șeful Poliției a subliniat faptul că majoritatea furturilor sunt cauzate și din neglijența angajaților. Majoritatea făptașilor provin din cartierul Őrkő, iar șeful Poliției a remarcat faptul că atâta timp cât și celelalte instituții competente nu intervin în acea zonă, problemele vor continua să apară.
„Este o problemă actuală și va fi și o problemă de viitor dacă nu vom interveni cu măsuri specifice. (...) E generația tânără acum, undeva de la 10 la 15-16 ani care chiar nu mai ascultă, care sunt scăpați de sub control. Nu sunt mulți, e un grup de până la 30 de tineri care ne creează probleme cu tulburarea ordinii și liniștii publice cu acele furturi despre care vorbeam. Mai mult decât atât ar trebui să intervenim pe infrastructura stradală ca să putem organiza și o patrulare în zonă, în primul rând pe timp de noapte. (...) Toți factorii ar trebui să contribuie, fiecare pe segmentul lui, astfel încât să nu avem probleme mai grave. Acești tineri, bineînțeles dacă acum comit astfel de fapte, am avut și tâlhărie comisă de un grup de tineri chiar anul acesta, eu zic că pe viitor vor recurge și la fapte cu violență. Acum sunt minori, scapă foarte ușor”, a subliniat șeful Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe, Vasilică Curea.
Mașinile zgâriate sau cauciucuri înțepate sunt fapte din cauza cărora se înregistrează o creștere destul de mare la infracțiunile de distrugere, acele distrugeri în formă simplă, dar care totuși generează disconfort cetățenilor, conform informațiilor furnizate de șefului Poliției.
„Din cele peste 800 de fapte sesizate, undeva un procent de 40 la sută au fost fapte inițial cu autori necunoscuți, la momentul sesizării. Ulterior bineînțeles prin verificări am reușit să mai identificăm autorii și să înaintăm dosarele la Parchet cu propuneri corespunzătoare ”, a mai spus Vasilică Curea.
Situația infracțională înregistrată în primele 9 luni ale anului 2018 pe raza Municipiului Sfântu Gheorghe a fost prezentată de Şeful Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe, Vasilică Curea, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din data de 25 octombrie.
Daniela Luca