SOCIAL 29 martie 2011

Proteste inutile la Vâlcele

de Monica Vrânceanu | 726 vizualizări
PDL Covasna dă asigurări că Spitalul “Dr. Radu Horia” nu pleacă nicăieri Aproximativ 80 de persoane au protestat ieri dimineaţă la Vâlcele, cerând ca Spitalul de Patologie Neuromusculară “Dr. Radu Horia” din localitate să rămână aici şi să nu fie mutat la Întorsura Buzăului. Protestul celor din Vâlcele a venit în urma unui articol publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS) săptămâna trecută şi în care se arăta că Spitalul de la Vâlcele va fi relocat în spaţiile Secţiei externe a Spitalului Judeţean

PDL Covasna dă asigurări că Spitalul “Dr. Radu Horia” nu pleacă nicăieri

Aproximativ 80 de persoane au protestat ieri dimineaţă la Vâlcele, cerând ca Spitalul de Patologie Neuromusculară “Dr. Radu Horia” din localitate să rămână aici şi să nu fie mutat la Întorsura Buzăului. Protestul celor din Vâlcele a venit în urma unui articol publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS) săptămâna trecută şi în care se arăta că Spitalul de la Vâlcele va fi relocat în spaţiile Secţiei externe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) de la Întorsura Buzăului.

Medicii şi pacienţii de la Spitalul din Vâlcele au arătat, în cadrul protestului, că nu doresc mutarea unității la Întorsura Buzăului, în primul rând din raţiuni medicale, deoarece temperaturile scăzute de la Întorsura le sunt absolut contraindicate celor care suferă de afecţiuni neuromusculare. Protestatarii s-au adunat în curtea Spitalului, blocând apoi, pentru zece minute, drumul principal din localitate - DN 13E.

Autorităţile locale din Vâlcele au susţinut protestul celor de la Spital, primarul comunei, Dumitru Marinescu, anunţând la finele săptămânii trecute că Primăria ar prelua unitatea sanitară, dacă asta ar duce la menţinerea acesteia la Vâlcele. Potrivit lui Marinescu, comunitatea din localitate, dar şi comunitatea distroficilor musculari din ţară au nevoie de Spitalul de aici, locaţia fiind deja una care a devenit brand pentru Vâlcele, ca şi apa minerală.

Oamenii din Vâlcele au anunţat că vor continua protestele până când vor afla cu siguranţă că Spitalul nu se va muta de aici, acesta fiind unic în ţară ca specializare. Printre formele de protest la care ar putea recurge cei de la Vâlcele în zilele următoare, în cazul în care mutarea Spitalului la Întorsura Buzăului se va pune în practică, se numără inclusiv greva foamei.

În acest caz s-a implicat şi Asociaţia Distroficilor Musculari din România, care îşi are sediul la Vâlcele, preşedinta acesteia, Maria Teodorescu, arătând că se doreşte menţinerea Spitalului aici, atât pentru pacienţi cât şi pentru cadrele medicale specializate.

Relocare administrativă, nu şi fizică

Preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a declarat că relocarea Spitalului de la Vâlcele la Secţia de la Întorusra Buzăului este un proiect care nu beneficiază de susţinerea politică a PDL Covasna, reorganizarea sistemului sanitar covăsnean vizând în primul rând relocarea juridică a unor unităţi sanitare.

Dan Manolăchescu a declarat că protestele de la Vâlcele nu îşi au sensul, atâta vreme cât Spitalul de acolo nu va fi mutat fizic, ci singura relocare ce va fi efectuată va fi cea referitoare la management, care va fi preluat de Spitalul de Cardiologie Covasna, locaţia şi structura propriu-zise ale uniăţii sanitare continuând să rămână cele de până acum.

“Pot înţelege nervozitatea de la Vâlcele, a angajaţilor şi a sindicatelor, pentru că vor exista schimbări la vârful managementului, însă le sugerez celor de acolo să nu fie speriaţi deoarece menţinerea locaţiei Spitalului la Vâlcele este susţinută inclusiv de noi. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că Spitalul “Dr. Radu Horia” nu este chiar un etalon în buna şi corecta funcţionare, aşa că ceea ce le putem promite bolnavilor este faptul că din cea de-a doua zi a tranşării birocratice a proiectului de schimbare a managementului, situaţia de acolo va fi mai bună”, a explicat Dan Manolăchescu, arătând că în materialul publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, referitor la relocare, s-a strecurat o eroare de exprimare ce a indus ideea de desfiinţare a Spitalului de la Vâlcele. “Dacă nu este o greşeală vom face tot ce ne stă în putinţă ca Spitalul de Patologie Neuromusculară de la Vâlcele să rămână în locaţia actuală cu paturi, medici, asistenţi şi, desigur, bolnavi” a mai precizat liderul PDL Covasna.

Conform restructurării stabilite în Covasna, Secţia Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) de la Întorsura Buzăului va trece la Ministerul Sănătăţii (MS), ceea ce va elibera SJU de cheltuieli cu această subunitate sanitară. De asemenea atât Spitalul Orăşenesc din Covasna cât şi Spitalul “Dr. Radu Horia” din Vâlcele vor intra sub administrarea Spitalului de Cardiologie Covasna.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 15

Adaugă comentariu
anonimia, 11 aprilie 2011
spitalul trebuie inchis este o amenintare pentru sanate si pentru romania daca sar putea sa fie inchis
Cristinel, 5 aprilie 2011
Sa fie asa cum spuneti d-stra D-le Manolachescu,pentru ca acea cladire o cunoaste Intreaga Tara, mai ales toti medicii neurologi.Daca se va schimba locatia va fi un haos total in randul Pacientilor si citeste integral
ovidiu, 31 martie 2011
schimbati odata conducerea spitalului si veti fi din nou ngajati nu slugile clanului MEREUTA.Spitalul sa ramana acolo unde a fost infiitat.Vigheci cu fratele ei sa dispara din peisaj ca ei au adus citeste integral
alin, 30 martie 2011
domnu dr patriche o sa va lasati copii si nevasta si veti trai fericit cu colega dumneavoastra la intorsura?
alin, 30 martie 2011
doamna doctor baciu, cum e sa fiti divortata?
gigi, 29 martie 2011
"mari" cum adica managera Vigheci este in c.o. nu este la munca si ea semneaza hirti,constat cu regret ca acolo se fac numai ilegalitati.pacat.
vasile, 29 martie 2011
D-le Manolachescu Dan speram sa aveti dreptate si pe aceasta cale va multumim.
mona, 29 martie 2011
cum a fost vizita la intorsura asistent dana cochiusca si cum ti sau arut bloculile ANL deja ti-ai si vazut mutata acolo. cand erai pe bune cu mama reli ,managera aveai alta parere si acum le citeste integral
alin, 29 martie 2011
desfintati o data spitalul asta sa se termine cu toata mascarada aceasta ,sincer ne meritam toti soarta. nu va faceti probleme ca familia vigheci si mereuta ne va angaja pe toti inclusiv pe medici citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.