Protest al agricultorilor din Sântionlunca
Un grup de localnici din Sântionlunca au protestat ieri în fața prefecturii, pentru că în lipsa unui aviz este blocată dezvoltarea infrastructurii care ar fi benefică localității și implicit locuitorilor. Toate acestea se întâmplă pentru că Agenția de Mediu a condiționat eliberarea unui aviz favorabil doar cu acordul Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont Covasna, în custodia căruia se află terenului ariei Natura 2000 și peste care trece drumul comunal care urma să fie reabilitat, practic subiectul nemulțumirii localnicilor din Sântionlunca.
Reprezentând mai mult de o sută de săteni agricultori și crescători de animale, protestatarii erau revoltați de faptul că broaștele și castorii sunt avantajați în detrimentul lor,aceștia având nevoie de un drum de acces in condiții optime și un pod nou, peste Râul Negru, pentru a-și putea desfășura activitatea pe terenurile avute în proprietate.
Drumul DC16A, care face legătura între Sântionlunca și Măgheruș a fost declarat drum comunal în primăvara acestui an printr-o hotărâre a Consiliului Local tocmai pentru a îndeplini condițiile de accesare a fondurilor pentru dezvoltarea infrastructurii locale din cadrul PNDL2. Aplicația a fost una de succes, astfel s-a obținut o finanțare de 9,5 milioane lei pentru reabilitarea drumului, respectiv de 3,9 km și construirea unui pod nou din beton. Deși s-au obținut 15 avize favorabile, acestea s-au dovedit insuficiente, pentru că custodele ariei Natura 2000, peste care trece acest drum comunal, a refuzat să-și dea acceptul pentru începerea lucrărilor făcând trimitere la legislația care interzice orice fel de construcție în arii protejate.
Sătenii au venit din propria inițiativă să demonstreze în fața prefecturii, alături de aceștia aflându-se și primarul comunei Ozun, Ráduly István, care era foarte supărat. „Este în joc o sumă mare, am cheltuit 200 mii lei pentru documentația proiectului, iar dacă pierdem banii obținuți pentru reabilitarea drumului și a noului pod vom rămâne fără ei, pentru că din bugetul local nu ne permitem să executăm asemenea lucrări. Am încercat mai devreme să reconstruim podul din lemn, dar firma care a câștigat licitația pentru executarea lucrărilor nu a asigurat garanție, astfel am renunțat. Sunt în stare să dau în judecată instituția care blochează o investiție vitală pentru săteni, mai ales că podul existent e declarat periculos și deja este închis circulației cu utilaje agricole” - a declarat primarul.
La rândul lor, autoritățile argumentează în favoarea reconstrucției, pentru că drumul e folosit și de cireada satului, care nu poate ocoli porțiunea respectivă pe drumul național, dar și că în aceea zonă nu sunt afectate specii rare de animale, iar circulația cu utilaje agricole se desfășoară oricum pe o porțiune mult mai mare decât un drum comunal.
Termenul pentru depunerea documentației a fost 30 noiembrie 2017, însă autoritatea locală mizează pe indulgența celor în măsură să analizeze acest caz și speră ca în completarea celor 15 avize depuse să le ceară acest ultim aviz cu un alt termen limită. Dacă CJPNDRSC nu își schimbă punctul de vedere, se întâmplă lucrul cel mai rău posibil pentru sătenii din Sântionlunca, care se simt îngrădiți în drepturi de custodele ariei Natura 2000, fără ca să obțină ceva în schimb pentru aplicarea măsurilor de protecția naturii.
Ei au depus azi la patru instituții și anume: Prefectura Județului Covasna, Consiliul Județean,CJPNDRSC și Agenția de Mediu, documente în susținerea cererii lucrărilor de reabilitare și construcției unui pod nou pe porțiunea respectivă.
Cu puțin timp după protest Consiliul Judetean a emis un comunicat, în care promite rezolvarea problemelor sătenilor din Sântionlunca, mai precis accesul lor pe terenurile agricole pe un pod reconstruit. Pe suprafața protejată însă nu se permite decât construirea unui drum pietruit, luând în considerare valoarea reprezentată de flora și fauna specifică.
Bodor Tünde