SOCIAL 14 aprilie 2022

Propunere la Barcani: crearea unui fond de solidaritate

de David Leonard Bularca | 1400 vizualizări

Ideea este a unui consilier local din comună 

Consilierul local de la Barcani Virgil Mihai Bledea propune crearea unui fond de solidaritate în comună. Concret, a cerut conducerii primăriei să se elaboreze un proiect de hotărâre prin care să fie create trei conturi bancare, unul pentru fiecare sat din localitate: Barcani, Sărămaș și Lădăuți. Aici oamenii ar urma să depună, în funcție de cât pot, bani care să fie de ajutor atunci când un cetățean al comunei se va afla la nevoie.

Virgil Mihai Bledea spune că această propunere ar ajuta bugetul comunei. 

„De mult timp mă preocupă problema bugetului comunei Barcani, și mi se pare normal pentru că sunt și membru în comisia de buget, finanțe. Am semnale că noi consilierii suntem acuzați că nu venim cu soluții. Ei bine, astăzi, vin cu o propunere care, cu siguranță, va aduce un aport consistent la bugetul local. M-am gândit că nu a fost valorificat un potențial extraordinar: spiritul de întrajutorare, solidaritatea oamenilor în situații de criză, unirea eforturilor în caz de dezastre: incendii, inundații, furtuni, cutremure, pandemii, războaie sau în cazul ridicării unor construcții de utilitate publică: biserici, mânăstiri, catedrale, parcuri, locuri de joacă”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, consilierul local. 

Acesta spune că și în trecut atunci când un consătean avea o problemă oamenii săreau în ajutorul său. 

„Inima omului este mare, dărnicia lui nu are limite, mărinimia lui este nemăsurată, dar să-l lași pe el să dea cât vrea, cât crede, cât poate, fără să-i bagi mâna în buzunar și în primul rând să-i oferi posibilitatea”, punctează Virgil Mihai Bledea.

Propunerea a fost discutată, pe scurt, și la ultima ședință a Consiliului Local Barcani. Atunci, o altă idee a fost să fie creat un singur cont bancar pentru toată comuna, însă Virgil Mihai Bledea este de părere că înființarea a trei conturi ar crea și o concurență între sate. 

„M-am gândit la o variantă modernă de colectare și anume constituirea unor fonduri de solidaritate cu conturi deschise la bancă, care să formeze o sursă de cofinanțare pentru proiecte de investiții de mică anvergură: amenajarea locurilor de joacă, a unor terenuri sportive, a unor zone de agrement, etc. Deschiderea unui singur cont pe primărie ar duce la riscul ca donațiile să nu fie utilizate pentru scopul în care s-au făcut. Deschiderea câte unui fond pentru fiecare proiect ar fi prea costisitoare și greoaie. Cred că cea mai bună soluție ar fi să înființăm câte un fond de solidaritate pentru fiecare sat. Se creează astfel o concurență între sate, se urmărește mai bine „dâra banilor”, se oferă certitudinea că sumele donate au țintit scopul propus. Sumele donate să fie făcute publice la avizierul primăriei și pe rețelele de socializare; la fel și utilizarea acestora”, a explicat alesul local. 

În aceste conturi ar putea ajunge „donații, sponsorizări de la: firme, societăți, fundații, ligi, asociații, persoane fizice sau juridice, din țară, din străinătate sau de oriunde din Univers.  Sumele pot fi în lei sau în valută și se pot vira în conturile ce vor fi deschise la bancă  sau prin depunere de numerar la casieria Primăriei Barcani. În aceste conturi poate fi virată cota de 3,5% din impozit, pot fi donate, de bunăvoie, o parte din indemnizațiile consilierilor, o parte din salariul primarului și a salariaților primăriei, ai școlilor, ai firmelor din zonă. Mulți oameni care au plecat din zonă și au ajuns „pe cai mari” pot face donații; avem foarte mulți cetățeni ai comunei Barcani plecați la muncă în străinătate care poate vor să „ctitorească” un parc de joacă pentru copiii și nepoții lăsați acasă; sponsorizările firmelor să poată fi deductibile”, mai precizează Virgil Mihai Bledea.

„Mici Becali” 

Consilierul local spune că s-ar putea monta o plăcuță cu numele persoanelor care au donat bani. 

„După finalizarea proiectului se poate monta o placă pe care să fie trecute numele și sumele cofinanțatorilor, dacă nu vor să rămână anonimi. S-ar putea să avem surpriza ca cineva să contribuie cu toată suma investiției. Poate că și printre noi să fie „mici Becali” care vor să facă binefacere sau să fie remarcați. 

Pandemie, război, dezastre naturale; toate trebuie să ne dea de gândit. Vedeți viața aceasta cât e de scurtă; este umbră și vis și nu ducem cu noi, dincolo, nici averea nici mărirea. Milostenia, facerea de bine, ajutarea aproapelui sunt virtuți omenești răsplătite, înzecit, și pe lumea aceasta și pe lumea cealaltă. Din surplus, din ceea ce prisosește, de unde poți să rupi, ajută-ți aproapele! Altruismul este de la Dumnezeu, egoismul este de la Satana! Trăiește marea bucurie de a dărui!

A venit vremea să ascultăm de vorbele unui mare președinte american, parafrazând: Gândește-te ce poți face tu pentru comuna Barcani, nu ce poate face ea pentru tine”, a încheiat alesul bărcănenilor. 

Virgil Mihai Bledea este în Consiliul Local Barcani din mai 2021, atunci când Judecătoria Întorsura Buzăului i-a validat mandatul. 

Sursa foto: arhivă 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.