SOCIAL 12 aprilie 2019

Proiectul „YOUMIG”, în sprijinul tinerilor care se reîntorc în Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1420 vizualizări

În cadrul proiectului a fost realizat un scurt film cu rolul de a convinge tinerii să se întoarcă acasă

Pentru că în urma unei analize efectuate pe plan local s-a dovedit că tinerii care au plecat în străinătate și au revenit ulterior în reședința de județ au întâmpinat diverse dificultăți în administrație, Primăria Sfântu Gheorghe a pus la dispoziția acestora mai multe instrumente menite să faciliteze accesul la anumite informații și servicii. Printre acestea se numără pagina de internet sepsinet.ro, realizată în cadrul proiectului internațional „YOUMIG”, dar și alte inițiative utile tinerilor care se reîntorc în Sfântu Gheorghe.

Buja Gergely, responsabil de proiect, a subliniat joi, 11 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că tinerii care au petrecut o perioadă de timp înafara țării, găsesc mai puțin atractivă, atât atitudinea instituțiilor publice, cât și lipsa instrumentelor digitale cu care s-au obișnuit peste hotare.

„Pentru a rezolva, măcar parțial, această problemă, noi am inițiat mai multe instrumente, printre care amintesc un site al primăriei care este aproape în fază să fie pus în funcțiune în care vor fi accesibile o grămadă de funcții online prin care obținerea anumitor documente va fi înlesnită și urmărirea transparenței procedurilor va fi mult mai ușor de accesat. La fel avem un proiect finanțat prin Programul Operațional Capacitatea Administrativă, prin care întreaga instituție va fi auditată, procedurile vor fi simplificate, iar transparența este unul dintre principalele motto-uri ale acestui proiect”, a precizat responsabilul de proiect.

În aceeași categorie a instrumentelor menite să susțină tinerii care revin acasă se încadrează și serviciul, lansat anul trecut de primărie, care constă într-un punct de informare accesibil la Biroul de Informații al instituției. Astfel, tinerii pot viziona un portofoliu digital din care aceștia pot afla informații despre instituții sau despre servicii care le pot fi utile.

„Ne-am gândit că ar fi util ca aceste informații să apară și într-un format digital. Din acest considerent, împreună cu lansarea site-ului sepsinet.ro, am inclus acest serviciu virtual pe acest site unde veți găsi grupate pe diferite teme baza noastă de date, care este sub continuă completare și dezvoltare, deci s-ar putea să găsiți unele lipsuri la momentul respectiv, dar pe parcurs vom încerca să includem cât mai multe informații”, a mai spus Buja Gergely.

Acesta a mai adăugat că site-ul sepsinet.ro este dezvoltat în așa fel, încât să constituie un fel de pod între comunitatea locală și diasporă, între comunitate și cei care s-au reîntors și încearcă să se reintegreze. Prin poveștile unor tineri care s-au reîntors în orașul natal, site-ul încearcă să evidențieze aspectele pozitive ale orașului, aspectele care pot conta atunci când tinerii cântăresc acea decizie de a se reîntoarce, sau de a rămâne peste hotare.

Tot în spiritul acestui concept a fost conceput și scenariul unui scurt film prin care se dorește promovarea  orașului și atragerea tinerilor plecați peste hotare. 

Tinerii din filmuleț, fie că sunt antreprenori, avocați, bucătari sau stomatologi, nu doar că au ales să se întoarcă după luni, sau ani de zile petrecuți în străinătate, ci au ales să se întoarcă în Sfântu Gheorghe.

„Eu consider că sunt destule motive ca tinerii să se reîntoarcă în orașul natal întrucât se poate vedea dezvoltarea, sunt o grămadă de oportunități, atât pentru a studia, cât și pentru a porni o afacere”, a completat responsabilul de proiect.

„Sunt bucătar. Am studiat în Franța și, deși aș fi putut să rămân acolo, să lucrez acolo, am preferat să mă întorc acasă. Este nevoie de dezvoltare în zonă, este nevoie ca oamenii care pleacă să se întoarcă și să aducă ceea ce au învățat afară, aici”, a spus una dintre protagonistele filmulețului.

În cadrul poriectului internaţional „YOUMIG - Îmbunătăţirea capacităţilor instituţionale şi facilitarea cooperării pentru gestionarea impactului migraţiei transnaţionale a tinerilor”, finanţat prin Programul Transnaţional 2014-2020 INTERREG DUNA, a fost efectuată și o cercetare sociologică care testează o serie de indicatori care pot fi relaționați cu migrarea tinerilor.

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.