Problema medicului de familie, rezolvată la Micfalău
Autoritățile locale au încheiat un contract cu un doctor din Brașov
După o perioadă de așteptare de peste un an, locuitorii comunei Micfalău au primit o veste bună. Autoritățile locale au anunțat că luna aceasta a fost semnat contractul de închiriere cu un medic de familie din Brașov, iar acesta urmează să își înceapă activitatea la începutul lunii august. Mai mult, problema lipsei medicului de familie va fi rezolvată astfel și la Malnaș pentru că medicul de familie va avea și acolo un punct de lucru.
Deși au trecut luni bune de când primarul comunei covăsnene Micfalău, Demeter Ferenc, a lansat un apel pe o rețea de socializare în speranța că va găsi un medic de familie, un doctor din Brașov a acceptat propunerea și la începutul acestei luni a semnat contractul de închiriere a spațiului unde urmează să-și desfășoare activitatea.
„Văd zilnic una sau două ambulanțe în Micfalău”
Astfel, dacă lucrurile vor decurge conform planului, localnicii nu vor mai fi nevoiți nevoiți să străbată peste 20 de kilometri până la Sfântu Gheorghe pentru a-și verifica starea de sănătate sau pentru a primi o rețetă. În prezent, cei care nu se pot deplasa în reședința de județ, sunt nevoiți să cheme ambulanța pentru cazuri care adesea ar putea fi rezolvate de medicul de familie.
„Contractul este semnat legal pentru închirierea spațiului. Domnul doctor avea nevoie de acest contract pentru a parcurge pașii privind avizarea cabinetului medical de familie. Nu pot să spun că avem medic de familie, că vom avea când va fi aici, dar primii pași sunt făcuți și dânsul a început procedura de avizare și noi am început reparațiile necesare la cabinet și mergem înainte cu proiectul. Sperăm că de la 1 august să înceapă activitatea. (...) Nu înțeleg cum nu vede Statul că dacă nu ai medici de familie, îl costă mai mult. Nu exagerez când spun că văd zilnic una sau două ambulanțe în Micfalău. Oamenii nu au la cine să apeleze și sună la ambulanță. Poate nu e o urgență, poate un medic de familie ar rezolva, iar o ambulanță costă mult mai mult”, ne-a declarat primarul comunei Micfalău, Demeter Ferenc, care a primit felicitări pentru inițiativă, dar și pentru rezultat.
Zeci de oameni au reacționat pozitiv la vestea despre noul medic de familie, iar primarul spune că a încercat să facă tot ce a putut pentru a rezolva problema.
„Așa văd eu treaba mea de primar că trebuie să ne ocupăm de comunitate și problema comunității. În afară de problemele cu infrastructura, cele mai acute sunt acelea de sănătate, de educație și așa cred că nu ne implicăm atât de mult cât ar trebui, dar uneori nu ne lasă nici Statul. Pentru cine construim autostrăzi și drumuri și poduri dacă nu vor fi copiii aici în țară sau dacă bătrânii nu primesc asistență medicală? E un cerc vicios care a început demult și nu vrem să ieșim din el. Pentru liniștea mea sufletească așa am considerat că trebuie să încerc să fac totul și chiar cred că a fost un miracol că domnul doctor va veni aici”, a mai precizat primarul.
Acesta a adăugat că și comuna aflată în vecinătate, Malnaș, care a rămas fără medic de familie încă din 2017, va găzdui un punct de lucru pentru doctorul care va avea cabinetul la Micfalău.
Deși se pare că lucrurile stau din ce în ce mai bine la Micfalău și Malnaș, locuitorii din Dalnic, Moacșa, Poian și Valea Mare încă nu au primit nicio veste. Astfel, pacienții din aceste comune rămase fără medic de familie încă se deplasează în localitățile apropiate pentru o rețetă, lucru nu tocmai simplu.
Conform Direcției pentru Sănătate Publică (DSP) Covasna, asistența medicală primară în județul Covasna este asigurată în prezent de 98 medici de familie titulari, din care 55 în mediu urban, iar 43 în mediu rural. Pentru că vârsta medie a medicilor de familie este mare, în curând și în mediul urban se va resimți lipsa medicilor de familie, respectiv în Sfântu Gheorghe, Baraolt, Covasna, Întorsura Buzăului și Târgu Secuiesc.
(Sursă foto: mikoujfalu.ro)