Primarul Antal Árpád: „Locuinţele sociale nu trebuie acordate pe timp nelimitat”
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat, joi, că locuinţele sociale nu trebuie acordate beneficiarilor pe timp nelimitat, ci că aceştia trebuie determinaţi să găsească soluţii pentru a se reintegra în societate şi a sta „pe picioarele lor”.
Primarul Antal Árpád a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Primăria Sfântu Gheorghe a cumpărat în ultimii zece ani două clădiri în strada Lunca Oltului, pe care le-a reabilitat şi transformat în blocuri de locuinţe sociale, acestea fiind locuite în prezent de aproape o sută de familii.
Potrivit acestuia, în oraş mai există şi alte locuinţe sociale, dar numărul lor este insuficient raportat la numărul cererilor.
„Este evident că nu am rezolvat toate problemele sociale şi nu cred că există oraş în România unde nu există solicitări de locuinţe sociale. Dar trebuie să găsim un echilibru în a construi locuinţe sociale, pentru că eu cred că cel mai important este ca locuinţele respective să fie folosite pe un termen limitat, iar persoanele respective să fie ajutate în aşa fel ca după aceea să poată să se descurce singure să-şi rezolve problemele. Deci, eu nu cred că soluţia este să avem 1.000 de locuinţe sociale, nu ajută societatea să fie 1.000 de locuinţe sociale. Noi avem intenţia, putem să construim locuinţe sociale, dar cel mai important este ca în acele locuinţe sociale care există în oraş să nu stea 20 de ani o familie, ci să stea pe un termen limitat şi să găsească o cale să se integreze”, a declarat primarul Antal Árpád.
Instituţia Avocatului Poporului a anunţat recent că luna aceasta va efectua o anchetă la Primăria Sfântu Gheorghe, pentru a verifica, printre altele, stadiul atribuirii locuinţelor sociale.
Reprezentanta Biroului Teritorial Braşov a Avocatului Poporului, Cătălina Dinu, a declarat că pornind de la un caz concret, a purtat o corespondenţă cu Direcţia de Asistenţă Comunitară din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe din care a reieşit că locuinţele sociale sunt o „problemă spinoasă”, la nivelul municipiului fiind peste 600 de cereri de locuinţe în aşteptare.
„Practic, pornind de la această sesizare, am propus Avocatului Poporului, iar acesta a aprobat, efectuarea acestei anchete la Primăria Sfântu Gheorghe privind stadiul acordării locuinţelor sociale, costurile pe care le implică şi ce planuri au, ce se poate face pentru soluţionarea cererilor. Suntem conştienţi că nu există o soluţie miraculoasă care să rezolve problema peste noapte, dar vrem să vedem dacă există intenţie din partea autorităţilor locale pentru a se face ceva concret în acest sens”, a declarat Cătălina Dinu.