SOCIAL 24 februarie 2020

Primăria Bucureşti nu a autorizat mitingul din faţa Palatului Cotroceni pentru nepromulgarea Codului Administrativ

de Agerpres | 1409 vizualizări

Primăria Municipiului Bucureşti nu a autorizat mitingul pe care Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi Asociaţia „Calea Neamului” intenţionau să îl organizeze în data de 23 februarie în faţa Palatului Cotroceni, pentru a cere preşedintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge Codul Administrativ.

Într-o adresă transmisă Asociaţiei „Calea Neamului”, semnată de viceprimarul general al Capitalei, Aurelian Bădulescu, se arată că manifestaţia „în condiţiile enunţate în cerere ar conduce la încălcarea prevederilor articolului 2 din Legea 60/1991, respectiv perturbarea bunei funcţionări a instituţiei”, precizându-se, totodată, că „acest document nu reprezintă un act de autorizare din partea Primăriei municipiului Bucureşti în vederea desfăşurării activităţii solicitate”.

Preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”, Mihai Târnoveanu, menţionează, într-o postare pe Facebook, că a trimis o adresă Primăriei Municipiului Bucureşti prin care solicită explicaţii asupra refuzului, întrebând, totodată, „cum anume ar fi perturbat activitatea Administraţiei Prezidenţiale” respectivul miting.

Acesta a amintit, totodată, că asociaţia a mai organizat până acum adunări publice în Capitală şi că, de fiecare dată, s-au respectat prevederile legale în vigoare, neproducându-se niciun incident.

„Asociaţia 'Calea Neamului' îşi exprimă profunda indignare faţă de refuzul Primăriei Bucureşti de a permite desfăşurarea activităţii noastre, considerând acest act o încălcare gravă a libertăţii de exprimare, prevăzută în Constituţia României. Considerăm, de asemenea, că motivul manifestării noastre, şi anume contestarea Legii Codului Administrativ adoptată anul trecut prin Ordonanţă de Urgenţă, este unul temeinic, având în vedere şi faptul că, în 2018, acest Cod Administrativ a fost contestat la Curtea Constituţională, invocându-se aceleaşi puncte pe care le invocăm şi noi, atât de Preşedintele României, cât şi de 50 de parlamentari din diferite partide politice. Mai mult decât atât, CCR, în urma acestor contestaţii, a declarat, în 2018, Codul Administrativ ca fiind neconstituţional. Aşadar, opinia noastră a fost împărtăşită de un segment larg al societăţii, fapt relevat şi de participarea masivă a oamenilor la mitingul şi marşul organizat pe 29 iulie, mai multe asociaţii fiind alături de noi. Intenţia noastră, pe care o menţinem şi în prezent, a fost ca, pe 23 februarie, să-i solicităm Preşedintelui să-şi menţină punctul de vedere din 2018, manifestarea noastră fiind îndreptată strict împotriva Ordonanţei de Urgenţă privind Codul Administrativ, emisă de Guvernul Dăncilă”, a scris Mihai Târnoveanu pe Facebook.

Acesta a mai menţionat că, în luna februarie a acestui an, Curtea Constituţională a României a declarat constituţional Codul Administrativ, respingând contestaţia Avocatului Poporului, care a vizat doar necesitatea adoptării Codului prin Ordonanţă de Urgenţă, nu şi aspectele privitoare la extinderea folosirii limbii minorităţilor naţionale în administraţia centrală şi locală, prin urmare, s-au luat în discuţie „aspecte strict tehnice, nu şi de fond”.

Târnoveanu a mai spus că va cere audienţă la Instituţia Prezidenţială şi, totodată, va face o cerere către Primăria Bucureşti, solicitând să fie prezent la comisia de avizare.

„Nu ne lăsăm. Vom comunica noua dată a acţiunii de îndată ce rezolvăm problema la Primărie. Vom cere şi audienţă la Preşedinţia României cu ocazia depunerii Petiţiei anti-Cod. Demersurile împotriva Codului Administrativ adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă anul trecut, prin care limba maghiară devine a doua limbă oficială în stat continuă. (...) Sunt voci care ne acuză că suntem împotriva unei anumite minorităţi, nimic mai fals! Oameni buni, noi suntem împotriva unei anumite legi care încalcă flagrant Constituţia, legea fundamentală a statului român”, mai scrie Mihai Târnoveanu.

În cursul zilei de miercuri, preşedintele Fundaţiei „Szekler Monitor” din localitatea harghiteană Gheorgheni, Árus Zsolt, a transmis presei un comunicat în care arată să a solicitat Poliţiei, Jandarmeriei şi Primăriei Capitalei să nu autorizeze manifestaţia şi, totodată, a informat Asociaţia „Calea Neamului” cu privire la acest demers.

În scrisoarea adresată asociaţiei, Árus Zsolt menţionează, printre altele, că în Constituţie este stipulat faptul că „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire”, precum şi faptul că statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase.

Legat de demonstraţie, acesta avertiza că legea interzice adunările publice care urmăresc propagarea urii, incitarea la discriminare sau încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

„Se poate observa că, prin această adunare, dumneavoastră urmăriţi incitarea la discriminare (pentru că doriţi să determinaţi preşedintele ţării să discrimineze cetăţenii români aparţinând minorităţilor naţionale, prin nepromulgarea legii care le permite utilizarea limbii materne în administraţie), respectiv urmăriţi încălcarea unor drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale garantate de Constituţie, iar organizarea unei astfel de adunări publice este interzisă”, a scris Árus Zsolt.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.