SOCIAL 8 februarie 2023

Primăria Întorsura Buzăului: atenție la țurțuri!

de David Leonard Bularca | 1229 vizualizări

Reprezentanții primăriei din Întorsura Buzăului vin cu o avertizare către cetățeni și, totodată, cu o serie de recomandări, pentru a preveni daunele provocate de țurțuri. Autoritățile fac un apel la proprietari, printr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook, să îndepărteze, acolo unde este posibil, țurțurii, iar unde acest lucru nu se poate face să semnaleze zona ca atare. Cea mai periculoasă zonă din acest punct de vedere este cea de lângă blocurile 6F și 6G, au mai punctat autoritățile locale. 

„Mesaj de interes public! Temperaturile pozitive din timpul zilei și cele negative de pe timpul nopții au creat un nou pericol: țurțurii care s-au format pe marginea acoperișurilor. Bucățile de gheață se pot desprinde oricând și pot pune în pericol viața oamenilor sau avaria mașinile parcate în zonă. S.V.S.U (n.red.: Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență) Întorsura Buzăului reamintește cetățenilor că au responsabilitatea legală de îndepărtare a țurțurilor formați la streșinile și jgheaburile imobilelor pe care le dețin sau administrează. Există pericolul ca prin desprindere să rănească oamenii și să distrugă bunuri materiale. Atunci când există risc iminent de cădere a țurțurilor formați la imobile, proprietarul/administratorul are obligația de a lua măsuri pentru avertizare și marcare a perimetrului expus riscurilor, se arată în prima parte a mesajului publicat marți pe Facebook de către autoritățile locale. 

Pentru a evita situațiile neplăcute, reprezentanții primăriei au întocmit o listă cu recomandări pentru cetățeni. 

„Pentru a evita asemenea evenimente nefericite, recomandările pentru proprietarii de locuinţe şi asociaţiile de proprietari sunt următoarele:

  • curăţarea, de către proprietari sau asociaţiile de proprietari, a acoperişurilor clădirilor, în limita posibilităţilor, şi marcarea zonelor unde există riscul căderii de ţurţuri sau zăpadă;
  • atenţionarea cetăţenilor care doresc să parcheze maşinile în apropierea blocurilor, pentru prevenirea rănirii acestora sau avarierii autovehiculelor, în cazul căderii de ţurţuri sau zăpadă de pe acoperiş;
  • curăţarea trotuarelor şi străzilor din apropierea blocurilor, astfel încât trecătorii să nu fie nevoiţi să meargă pe lângă imobile şi să fie surprinşi de eventualele căderi ale țurțurilor sau blocurilor de zăpadă dislocate de pe acoperişuri. 

Intervenția pompierilor se poate realiza doar în situații speciale, atunci când sunt puse în pericol vieți și/sau se pot produce pagube materiale, iar înălțimea imobilelor sau condițiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor să acționeze în siguranță pentru îndepărtarea țurțurilor”, conform autorităților locale. 

Primăria a și semnalizat o zonă care prezintă un risc ridicat de cădere a țurțurilor.

„Zona de pericol este în zona blocurilor 6F și 6G, în zona magazinului Domo, și în spatele acestor blocuri, unde este și zonă pietonală și zonă cu parcări auto. Zona a fost semnalizată de către primărie, iar o parte din țurțuri au fost doborâți, dar numai cei la care s-a ajuns din holul blocurilor”, au mai informat reprezentanții primăriei din Întorsura Buzăului. 

Miercurea trecută, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna a intervenit pentru înlăturarea unor țurțuri de pe o clădire din Sfântu Gheorghe.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Sfântu Gheorghe au intervenit la degajarea țurțurilor de gheață de pe un bloc din zona magazinului Șugaș, țurțuri care pot prezenta un pericol real pentru pietoni”, declara, la acea vreme, purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Alexandru Marian Rechițean.

Important este ca toți cei implicați, proprietarii de clădiri, pietonii și autoritățile, să se comporte responsabil, pentru că îndepărtarea țurțurilor ne poate salva de situații neplăcute, însă nu este întotdeauna posibilă. 

Sursa foto: Primăria Orașului Întorsura Buzăului/Facebook

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.