SOCIAL 13 septembrie 2018

Prea puțini „părinți de împrumut” pentru câți copii abandonați are județul

de Iulia Drăghici - Taraș | 1833 vizualizări

Mai puțin de 130 de covăsneni practică meseria de asistent maternal profesionist, iar majoritatea se apropie de vârsta de pensionare

Numai o treime dintre copiii ajunși în sistemul de protecție socială din județul Covasna au șansa, potrivit celor mai recente statistici ale DGASPC Covasna, să crească, asemenea unor copii normali, în sânul unei familii grijulii. Meseria de asistent maternal profesionist este practicată de doar 129 de persoane din județul Covasna, deși posturi libere ar fi încă 24. În acest sens, autoritățile covăsnene au inițiat o acțiune de promovare a acestei profesii, în condițiile în care, spun reprezentanții DGASPC Covasna, se pregătesc și schimbări legislative importante.

Din 153 de posturi aprobate pentru asistenți maternali profesioniști în județul Covasna, în prezent ocupate sunt doar 129, fiind astfel vacante 24 de locuri de muncă, iar două sunt doar temporar libere. 237 de copii, aproape o treime din totalul orfanilor din județul Covasna, au astfel șansa de a-și trăi copilăria în cadrul unei familii, potrivit statisticilor prezentate miercuri de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, în cadrul unei conferințe de presă, organizată cu scopul de a promova această meserie, care are atât avantaje, cât și greutăți.

„Sistemul de asistență maternală este un serviciu care de-a lungul anilor ne-a confirmat că este unul dintre cele mai bune servicii care se pot oferi copiilor care au o măsură de protecție specială. Asta datorită faptului că asistentul maternal crește copilul în propria locuință, în propria familie și îi asigură un climat familial, creșterea, educarea. Dorim extinderea serviciului tocmai datorită acestui lucru, dar nu numai”, a declarat miercuri directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária.

Schimbări legislative care ar putea afecta și mai mult copiii orfani  

Aceasta a atras atenția că la sfârșitul acestui an ar putea intra în vigoare o lege conform căreia copiii sub 7 ani nu vor mai putea fi plasați în centrele rezidențiale, ceea ce înseamnă că numărul posturilor de asistenți maternali va crește.

„Se prevede că vor fi niște schimbări legislative care nu ne vor permite plasarea copiilor sub 7 ani în centre rezidențiale. Acest lucru ar însemna că într-adevăr se impune extinderea serviciului de asistență maternală. (...) În cazul în care va intra în vigoare, am avea nevoie, în total, de 30 de asistenți maternali”, a spus Vass Mária.

Vârsta medie a asistenților maternali, ridicată

Asta ar putea fi o problemă,  mai ales în condițiile în care vârsta medie a „părinților de împrumut” este ridicată, astfel că mulți dintre aceștia vor ajunge în curând la pragul de pensionare și nu are cine să le ia locul.

„Tineretul nu prea dorește să devină asistent maternal. Văd că se îndreaptă spre alte locuri de muncă. Majoritatea asistenților au peste 50 de ani. Și noi, de multe ori, ne punem această problemă: de ce anume nu doresc oamenii să devină asistenți maternali, să exerseze această profesie? După părerea mea, nu este o simplă profesie. Acest lucru trebuie făcut cu foarte mare pasiune, deci nu e de ajuns că îndeplinesc criteriile, că dau examen și primesc atestarea. Sunt multe probleme. Asistentul maternal lucrează cu ființe umane, nu cu niște obiecte neînsuflețite. Și aceasta poate să fie o problemă”, a atras atenția Vass Mária.

Meseria de a fi părinte, răsplătită sufletește

Reprezentanții DGASPC au subliniat, ca de fiecare dată când organizează evenimente dedicate asistenților maternali, că printre avantajele acestei meserii se numără mai ales bucuria de a face bine copiilor aduși pe lume de oameni iresponsabili.

Despre copiii crescuți în casele asistenților maternali, comparativ cu cei care trăiesc în casele de tip familial, directoarea DGASPC a spus că practica a arătat de nenumărate ori că cei dintâi „se integrează mult mai bine în societate, sunt niște copii crescuți ca într-o familie adevărată”.

În același timp, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a punctat: „Eu cunosc o astfel de familie și știu că e o afecțiune reciprocă între copii și părinți, ca într-o familie normală. Acest lucru nu este întotdeauna la fel când sunt 12 sau 20 de copii într-o casă”.

„Asta nu poate să fie o meserie. Este o metodă spre o meserie, dar nu aș putea să spun că e meserie. Dacă poți să iubești un om, orice om, atunci poți să te angajezi aici. Dacă nu ești în stare să oferi iubire, mai bine să nu începi, pentru că nu merge altfel”, ne spunea, în urmă cu doi ani la un eveniment dedicat asistenților maternali profesioniști, Föcze Julianna din Valea Crișului, care practică meseria încă din 1999.

De aceeași părere este și Elena Crețu din Zagon, pe care am întâlnit-o în iunie la Ziua Asistentului Maternal. „Am ales această meserie deoarece îmi plac foarte mult copiii, este o meserie pe care o pot practica la domiciliu. Să fii asistent maternal înseamnă să educi copilul respectiv, presupune responsabilitate. Am 3 fete, sunt toate trei surori și le am de 12 ani, pe cea mică am primit-o de când avea 5 luni și după șase luni au mai venit cele două, care aveau 2 ani, respectiv 5 ani. E minunat să trăiești printre copii. M-am atașat imediat de ele, fac parte din familie”, spunea aceasta.

Salarii între 2.900 și 4.000 de lei pe lună

Asistenții maternali sunt angajați cu contract de muncă în cadrul DGASPC, iar pe lângă salariul lunar, aceștia primesc și alocații pentru creșterea copiilor luați în plasament, dar și alocații de la stat. Fiecare asistent maternal poate lua în grijă fie minimum doi copii sănătoși, fie un copil cu dizabilități, fie un copil cu dizabilități și unul sănătos.

Dacă un asistent maternal, fără vechime, are în îngrijire doi copii sănătoși, atunci salariul net al acestuia este de 1.559 de lei lunar și, în total, cu cele două alocații, de plasament și de stat, adică în total 1.368 de lei, suma ajunge la 2.927 de lei.

În aceleași condiții, însă cu o vechime în muncă de peste 20 de ani, suma totală ajunge la 3.126 de lei net.

În cazul îngrijirii unui copil cu dizabilități, asistentul maternal primește salariul net de minimum 1.642 de lei, iar 1.100 de lei este alocația de plasament pentru copilul cu dizabilități, astfel că suma totală ajunge la 2.742 de lei în mână pentru persoanele fără vechime în muncă. Suma poate ajunge la maximum 2.974 de lei, în cazul persoanelor cu peste 20 de ani vechime în muncă.

În varianta îngrijirii unui copil sănătos și a unuia cu dizabilități, un asistent maternal fără vechime în muncă are salariul lunar de 1.877 de lei net, plus 1.784 de lei, valoarea celor două alocații de plasament. Suma totală ar ajunge în final la 3.661 de lei pe lună. La angajații cu vechime de peste 20 ani, salariul total va ajunge la 3.862 de lei.

„Ceea ce este importat este că după fiecare copil sănătos, asistentul maternal primește 600 de lei plus alocația de stat, cei 84 de lei, iar în cazul copiilor cu dizabilități, alocația de plasament va fi de 900 de lei, iar cea de stat este de 200 de lei”, a punctat directoarea DGASPC Covasna, care a precizat că după părerea sa, sumele acordate sunt rezonabile.

„Persoanele respective, cu toate că au grijă de cei doi copii, mai are grijă și de propria familie. Deci lucrează de acasă. Din auzite, am înțeles că în mediul privat salariile sunt mult mai mici. (...) Dacă o luăm așa, asistentul maternal lucrează 24 de ore din 24, pentru că tot timpul răspunde de acești copii”, a mai spus aceasta.

Cei mai mulți asistenți maternali sunt la Întorsura Buzăului; cei mai puțini – la Baraolt

În zona Întorsura Buzăului sunt cei mai mulți asistenți maternali profesioniști din județul Covasna, raportat la numărul de locuitori, adică 19 persoane, potrivit unei statistici a Consiliului Județean Covasna. Clasamentul continuă cu zona Târgu Secuiesc (42), Sfântu Gheorghe (45), Covasna (13), urmând, în final, Baraoltul.

Fruntașe în mediul rural sunt Ghelința, unde sunt 12 asistenți maternali, Zagon, cu 7 asistenți, dar și Ojdula (6) sau Lemnia (5).  

„Apelul nostru este pentru toți locuitorii județului, dar dacă se poate să ținem și un echilibru, atunci primordială este zona Baraoltului de data aceasta”, a spus președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

Condiții de angajare

Persoana care dorește să devină asistent maternal profesionist trebuie să  îndeplinească următoarele condiţii minime: să aibă capacitate deplină de exerciţiu; prin comportamentul în societate, starea sănătăţii şi profilul psihologic să prezinte garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte,  referitor la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor; să aibă în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor  săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament; să aibă minim 10 clase absolvite; să nu desfășoare  alte activităţi; să înţeleagă caracterul temporar al plasamentului; să accepte şi să înţeleagă necesitatea colaborării cu familia biologică sau adoptivă a copilului; să urmeze cursurile de formare profesională organizat de Serviciul de Asistenţă Maternală şi să promoveze examenul.

Cursul are o durată de 60 de ore și durează 3 săptămâni. Atestarea se face pe o perioadă de 3 ani, iar contractul se reînnoiește după fiecare reatestare.

Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist trebuie să depună o cerere la sediul D.G.A.S.P.C. Covasna, Serviciul de Asistenţă Maternală. Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist vor depune o cerere la sediul D.G.A.S.P.C. Covasna, Serviciul de Asistenţă Maternală.

Pentru mai multe informaţii, cei interesați se pot adresa Serviciului de Asistenţă Maternală din cadrul D.G.A.S.P.C. Covasna din Sfântu Gheorghe,  Str. Presei, Nr.8/A. tel.  0264-314660, int.110; 0732810820.

În județul Covasna, Serviciul de Asistență Maternală s-a înființat în 1999. Cei mai mulți asistenți maternali înregistrați în același timp au fost în 2008, când în evidențe figurau 170 de asistenți maternali profesioniști. Cel mai mic număr înregistrat vreodată este chiar 2018, cu cei 129 de „părinți de împrumut”, prea puțini, așadar, pentru numărul copiilor care se nasc departe de visul unei familii adevărate.

 

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.